Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu Nou (BC): De sărbători, parteneriat de colaborare între școală și Biserică

Sărbătorile de iarnă au fost, sunt și vor fi mereu un prilej extraordinar de a arăta colaborarea strânsă care există între Biserică și școală. Un exemplu frumos în acest sens îl reprezintă serbările care au avut loc în Satu Nou (jud. Bacău) în preajma Crăciunului.

Joi, 22 decembrie 2011, atât la grădinița, cât și la școala din localitate, a fost prezentat un program de colinde și scenete, care au avut drept scop să-i introducă pe cei prezenți, educatori, profesori și părinți, în atmosfera Crăciunului și a Anului Nou.

Serbarea a fost deschisă cu un cuvânt de salut din partea parohului comunității, pr. Serafim Romila, care a evidențiat valoarea creștină a sărbătorilor de iarnă, îndemnându-i pe cei prezenți să-l primească cu inimă curată pe Pruncul de la Betleem.

A urmat apoi cântecul "Deschide ușa, creștine", interpretat de corul de copii ai Parohiei "Sfântul Mihail" din Satu Nou, după care programul a continuat cu sceneta "Nașterea lui Isus", pusă în scenă sub îndrumarea educatoarei sr. Florentina Sescu. Micii actori au adus în fața publicului, ca printr-o transferare în timp, evenimentele care au avut loc la Betleem acum mai mult de 2000 de ani. După scenetă, a urmat un mic program de poezii de Crăciun și cântecul "Pangani Betlehemu", interpretat în limba swahili de același cor de copii.

A urmat apoi programul pregătit de profesorii școlii din localitate. Elevii au venit în fața celor prezenți, printre care directorul școlii, dl. Nicolae Barna, și cadrele didactice, cu un recital de cântece și colinde de Crăciun, dar și cu o culegere de urături de Anul Nou. În aceeași atmosferă de sărbătoare, elevii clasei a V-a au spus "La revedere" anului vechi 2011 și "Bine ai venit" anului nou 2012. Și pentru a arăta tuturor că tradițiile moștenite de la bătrâni supraviețuiesc încă într-o societate marcată de secularizare și consumism, elevii clasei a VIII-a au actualizat în fața publicului binecunoscutul dans al ursului.

La sfârșit, pr. Serafim le-a mulțumit copiilor pentru programul pe care l-au prezentat, precum și educatorilor și profesorilor sub îndrumarea cărora copiii au pregătit serbarea. După un cuvânt de mulțumire din partea directorului școlii, adresat atât copiilor care au prezentat serbarea, cât și celor care au pregătit-o, elevii au plecat spre case cu sufletul plin de bucuria prilejuită atât de sărbătorile care se apropie, cât și de vacanța mult așteptată.

Același program de colinde și sceneta au fost prezentate și în ziua de Crăciun, la sfârșitul sfintei Liturghii solemne, când a fost așteptat și Moș Crăciun.

A fost încă un eveniment în cadrul parteneriatului de colaborare, încheiat între școală și Biserică pentru garantarea educației copiilor și elevilor din satul și parohia noastră: "Isuse, bine ai venit la noi!"

Petru Ciobanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 decembrie: Satu Nou (BC): De sărbători, parteneriat de colaborare între școală și Biserică


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat