Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul de Crăciun "Urbi et Orbi" al lui Benedict al XVI-lea (2011)

Iubiți frați și surori din Roma și din lumea întreagă!

Cristos s-a născut pentru noi! Mărire în înaltul cerurilor lui Dumnezeu, și pe pământ pace oamenilor pe care el îi iubește. La toți să ajungă ecoul veștii din Betleem, pe care Biserica catolică îl face să răsune în toate continentele, dincolo de orice graniță de naționalitate, de limbă și de cultură. Fiul Fecioarei Maria s-a născut pentru toți, este Mântuitorul tuturor.

Așa îl invocă o veche antifonă liturgică: "O, Emanuel, regele și legislatorul nostru, speranță și mântuire a popoarelor: vino să ne mântuiești, o, Doamne Dumnezeul nostru". Veni ad salvandum nos! Vino să ne mântuiești! Acesta este strigătul omului din orice timp, care simte că nu reușește singur să depășească dificultăți și pericole. Are nevoie să-și pună mâna într-o mână mai mare și mai puternică, o mână care de sus se întinde spre el. Iubiți frați și surori, această mână este Cristos, născut la Betleem din Fecioara Maria. El este mâna pe care Dumnezeu a întins-o omenirii, pentru a o face să iasă din nisipurile mișcătoare ale păcatului și a o pune în picioare pe stâncă, stânca tare a Adevărului său și a Iubirii sale (cf. Ps 40,3).

Da, asta înseamnă numele acelui Prunc, numele pe care, prin voința lui Dumnezeu, i l-au dat Maria și Iosif: se numește Isus, care înseamnă "Mântuitor" (cf. Mt 1,21; Lc 1,31). El a fost trimis de Dumnezeu Tatăl pentru a ne mântui mai ales de răul profund, înrădăcinat în om și în istorie: acel rău care este separarea de Dumnezeu, orgoliul îngâmfat de a face de la sine, de a fi în concurență cu Dumnezeu și de a-i lua locul, de a decide ce este bine și ce este rău, de a fi stăpânul vieții și al morții (cf. Gen 3,1-7). Acesta este marele rău, marele păcat, de care noi oamenii nu ne putem mântui decât încredințându-ne ajutorului lui Dumnezeu, decât strigându-i: "Veni ad salvandum nos! - Vino și ne mântuiește!".

Însuși faptul de a ridica spre cer această invocație ne pune deja în condiția corectă, ne pune în adevărul despre noi înșine: de fapt noi suntem cei care au strigat către Dumnezeu și au fost mântuiți (cf. Est 10,3f). Dumnezeu este Mântuitorul, noi cei care se află în pericol. El este medicul, noi cei bolnavi. A-l recunoaște este primul pas spre mântuire, spre ieșirea din labirintul în care noi înșine ne închidem cu orgoliul nostru. A ridica ochii spre cer, a întinde mâinile și a invoca ajutor este calea de ieșire, cu condiția ca să existe Cineva care ascultă și care poate să vină în ajutorul nostru.

Isus Cristos este dovada că Dumnezeu a ascultat strigătul nostru. Nu numai atât! Dumnezeu nutrește față de noi o iubire așa de puternică încât nu poate să rămână în El însuși, încât iese din El însuși și vine în noi, împărtășind până la capăt condiția noastră (cf. Ex 3,7-12). Răspunsul pe care Dumnezeu l-a dat în Isus la strigătul omului depășește infinit așteptarea noastră, ajungând la o așa solidaritate încât nu poate să fie numai umană, ci divină. Numai Dumnezeul care este iubire și iubirea care este Dumnezeu putea alege să ne mântuiască prin această cale, care este desigur cea mai lungă, dar este aceea care respectă adevărul său și al nostru: calea reconcilierii, a dialogului, a colaborării.

De aceea, iubiți frați și surori din Roma și din întreaga lume, la acest Crăciun 2011, să ne adresăm Pruncului din Betleem, Fiului Fecioarei Maria, și să-i spunem: "Vino ca să ne mântuiești!". Repetăm asta în unire spirituală cu atâtea persoane care trăiesc situații deosebit de dificile și devenind glas al celui care nu are glas.

Împreună să invocăm ajutorul divin pentru populațiile din Cornul Africii, care suferă din cauza foametei și a lipsurilor, uneori agravate de o persistentă stare de nesiguranță. Comunitatea internațională să nu refuze ajutorul său numeroșilor fugari care provin din această regiune, greu încercați în demnitatea lor.

Domnul să dăruiască mângâiere populațiilor din sud-estul asiatic, îndeosebi din Thailanda și din Filipine, care încă sunt în grave situații de greutăți din cauza recentelor inundații.

Domnul să ajute omenirea rănită de multele conflicte, care și astăzi însângerează Planeta. El, care este Principele Păcii, să dăruiască pace și stabilitate Țării pe care a ales-o pentru a veni în lume, încurajând reluarea dialogului dintre israelieni și palestinieni. Să facă să înceteze violențele în Siria, unde atâta sânge a fost deja vărsat. Să favorizeze reconcilierea deplină și stabilitatea în Irak și în Afganistan. Să dăruiască o vigoare reînnoită edificării binelui comun tuturor componentelor societății în țările nord africane și din Orientul Mijlociu.

Nașterea Mântuitorului să susțină perspectivele de dialog și de colaborare în Myanmar, în căutarea de soluții împărtășite. Nașterea Răscumpărătorului să garanteze stabilitate politică țărilor din regiunea africană a Marilor Lacuri și să asiste angajarea locuitorilor din sudul Sudanului pentru ocrotirea drepturilor tuturor cetățenilor.

Iubiți frați și surori, să ne îndreptăm privirea spre Grota din Betleem: Pruncul pe care îl contemplăm este mântuirea noastră! El a adus lumii un mesaj universal de reconciliere și de pace. Să-i deschidem inima noastră, să-l primim în viața noastră. Să-i repetăm cu încredere și speranță: "Veni ad salvandum nos!".

BENEDICTUS PP. XVI

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat