Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: În așteptarea Crăciunului, la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia"

Pentru fiecare creștin, există o perioada de pregătire spirituală și de așteptare a Nașterii Pruncului Isus. În această atmosferă, elevii, profesorii și preoții Liceului Teologic "Fericitul Ieremia" au desfășurat activități, care au pus în valoare și în centru pregătirea pentru sărbătorirea Crăciunului.

Prima activitate s-a desfășurat în cadrul parteneriatului dintre Liceul Teologic ,,Fericitul Ieremia", Ordinul Fraților Minori Capucini, Acțiunea Catolică, Asociația ,,Caritas", în ziua de 12 noiembrie 2011, intitulată Un milion de stele, care a reunit un număr mare de participanți, între care și elevi voluntari ai liceului, elevi seminariști ai Ordinului Fraților Minori Capucini, profesori și părinți ai elevilor. Obiectivul prioritar l-a constituit solidaritatea cu persoanele în vârstă, aflate în dificultăți materiale, în suferință, de pe toate meridianele globului, prin aprinderea unui număr mare de lumânări și conștientizarea necesității apărării valorilor vieții, în orice etapă și condiție.

În zilele de 28 și 29 noiembrie 2011 au avut loc exerciții spirituale cu elevii liceului. Prima întâlnire a fost susținută de pr. Lucian Dumea, frate capucin, pentru clasele a IX-a și a X-a și a avut ca temă de reflecție creșterea spirituală, urmând pașii parcurși de Isus, după Evanghelia lui Luca. A doua zi, pr. Daniel Budău, vicar de Tuta, a organizat și susținut exerciții spirituale pentru clasele a XI-a și a XII-a, pe tema pregătirii tinerilor pentru întâmpinarea și trăirea creștinește a Crăciunului.

Pentru profesorii liceului, frații capucini au organizat un moment de rugăciune franciscană, cu reflecții prezentate de pr. Leon Budău, custode. Prin cânt, rugă și meditație, în fața ieslei din capela liceului, a fost creată o comuniune spirituală premergătoare venirii Mântuitorului la Crăciun.

Corul "Magnificat" al liceului a susținut o serie de concerte, în ziua de 5 decembrie 2011, la Sala Ateneu din Bacău, la Biblioteca Municipală "Radu Rosetti" din Onești la 15 decembrie 2011 și în 18 noiembrie 2011 în cripta sanctuarului diecezan "Fericitul Ieremia" din Onești, având în repertoriu piese de Crăciun.

În ultima săptămână de școală, au fost desfășurate două activități deosebite. Astfel, la 20 decembrie 2011 a avut loc jurizarea concursului "Cum am pregătit locul na?terii lui Isus , care a antrenat elevii celor opt clase, fiecare având oportunitatea de a crea în mod original locul nașterii lui Isus, de a explica simbolistica fiecărui element și a tabloului în ansamblul lui.

Serbarea de Crăciun a fost ultima manifestare a elevilor liceului și a avut loc joi, 22 decembrie 2011, în sala de festivități. La acest eveniment au participat frații capucini, preoți din parohiile din care provin elevii, oficialități din partea Primăriei și Consiliului local, părinți, profesorii și elevii liceului. În program au fost prezentate următoarele momente: colinde, scenetă de Crăciun, obiceiuri și datini tradiționale, cu nelipsitele urări ale elevilor claselor a XII-a, adresate profesorilor și personalului școlii.

Cu sufletele pline de credință, speranță și dragoste, pătrunși de atmosfera sărbătorii Crăciunului de bate la ușă, toți laolaltă elevi, profesori, frați capucini și părinți așteptăm cu nerăbdare să exclamăm în seara de Ajun: Iată, ni s-a născut Mântuitorul !

Prof. dr. Violeta Apostu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 decembrie 2011: Onești: În așteptarea Crăciunului, la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat