Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Misionarul

Casuarina.

Copaci veșnic verzi1 cu frunze lungi și delicate ca penele păsărilor cu același nume2, cu mâțișori în loc de flori și fructe asemănătoare conurilor de pin, unde semințele au una sau două aripioare - copaci sugerând deopotrivă zborul și pământul nou - fiindcă între rădăcinile lor aeriene și trunchi adună aluviunile și creează pas cu pas, înaintând în mare, un pământ nou și fertil.

Casuarina - copaci care unesc cerul și pământul.

Și arbore-metaforă pentru misionari. Fiindcă smulg din marea nediferențierii, a negurii și haosului tuturor spaimelor, așezându-l pe pământul ferm al noii credințe, sâmburele de certitudine și viață ca să-l înalțe la cer.

Ceea ce urmează e doar povestea unei statui și a unui arbore casuarina.

În anul 1952, oficialitățile din Malaysia au ridicat în Malacca, orașul capitală a statului cu același nume, o statuie. Locul ales era în fața ruinelor bisericii "Sfântul Paul". Biserica fusese abandonată din anul 1824, după ce trupele britanice o transformaseră în depozit de praf de pușcă, dar deja era deconsacrată cu opt decenii înainte, când zidurile exterioare fuseseră înglobate în fortificațiile orașului, iar nava centrală devenise cimitir. Începând din anul 1641 până în anul 1753, devenise lăcaș de cult protestant, după ce zona fusese cucerită de olandezi, dar mai înainte de aceasta, timp de 120 de ani (1521-1641), biserica aparținuse catolicilor. Înălțată în anul 1521 de un nobil portughez, Duarte Coelho, în semn de recunoștință pentru că supraviețuise unei cumplite furtuni pe mare, capela era dedicată Sfintei Fecioare (Nossa Senhora da Annunciada)3; în anul 1548 fusese donată Societății Lui Isus de către episcopul de Goa4, titlul de donație fiind primit de Francisc Xaveriu. Ajutat de alți doi iezuiți - preotul Francisco Peres și fratele Roque de Oliveira, Francisc Xaveriu a înființat aici prima școală modernă din Malaysia. Biserica era folosită, de asemenea, drept bază pentru călătoriile sale misionare în Japonia și China. Tot de aici a plecat în ultima sa călătorie, când, dorind să ajungă în China, Francisc Xaveriu, trădat de comandantul portughez din Malacca, trădat de neguțătorul din Canton care-i promisese să-l ducă în China, trădat de portughezii care părăsiseră în grabă portul, rămas singur în iarnă pe insula Sanchuan cu cei doi slujitori ai săi, Antonio și Christovao, a murit în dimineața zilei de 3 decembrie 1552. Avea 46 ani. A fost îngropat pe insulă. Două luni mai târziu (în februarie 1553), corpul său, incoruptibil, a fost luat din insula Sanchuan și înmormântat temporar aici, în biserica "Sfântul Paul", la 22 martie 1553. Ulterior a fost deshumat de pr. Francisco Peres, SJ, la 15 aprilie 15535, iar apoi mutat în sanctuarul din Goa (la 11 decembrie 1553), unde se află și astăzi. După 61 de ani, când, în preajma procesului de beatificare, a fost nevoie de o relicvă, superiorul general al Societății, în acea perioadă, pr. Claudio Acquaviva, a detașat antebrațul drept, cu care Francisc Xaveriu binecuvânta și boteza pe cei convertiți. În acel moment, din rană a curs sânge - ca și cum corpul ar fi fost viu.

Francisc Xaveriu a fost beatificat în anul 1619 de papa Paul al V-lea și canonizat în anul 1622 de papa Grigore al XV-lea. Antebrațul drept se păstrează într-un relicvariu de argint la Roma, în biserica centrală a Societății, Chiesa del GesÙ.

În anul 1952 se împlineau așadar 400 de ani de la moartea sfântului Francisc Xaveriu. Fusese cel mai mare misionar al tuturor timpurilor după sfântul Paul. Statuia sa a fost înălțată în fața fostei biserici "Sfântul Paul" din Malacca. Maiestuoase și pline de forță, ruinele însele scoteau în evidență statuia alb-strălucitoare a sfântului, cu mâna stângă strângând la piept crucifixul, iar mâna dreaptă făcând gestul binecuvântării. La 24 de ore însă, un copac casuarina uriaș6 a căzut peste statuie, detașându-i antebrațul drept. Nimic altceva nu a fost afectat. Providența repeta astfel actul superiorului general al Societății din anul 1614 - fiindcă mai ales astăzi este nevoie de semne pentru a atrage atenția, de relicve pentru a întări credința și de o nouă evanghelizare pentru a o redobândi.

Casuarina - arborele-metaforă al misionarului și copac veșnic viu - așa cum viu rămâne veșnic sângele credinței.

Noi nu avem în Iași arbori casuarina.

În fața Centrului "Xaverianum" al Comunității Societății lui Isus sunt însă doi brazi argintii.

Nu, nu datează din anul 1588, când în Moldova au sosit primii iezuiți, nici din perioada misiunii polone (1646-1772), nici din anul 1655, când în Iași au lucrat doi iezuiți și nici din anul 1672, când a existat o școală elementară înființată de iezuiți. Nu, brăduții argintii nu au existat nici când Seminarul diecezan a fost condus de iezuiți (până în anul 1906 și apoi din anul 1930 până la instaurarea regimului comunist). Și nici în anul 1993, când iezuiții s-au întors în Iași (în persoana pr. Tadeusz Rostworowski, SJ), ci au fost răsădiți trei ani mai târziu, când a fost înălțat Centrul de Cultură și Spiritualitate "Xaverianum". Au fost meniți să crească și să trăiască împreună cu preoții și frații iezuiți și, mai ales, împreună cu noi toți. În fiecare an brazii cresc cu o cunună de ramuri argintii - pentru fr. Alexandru, fr. Traian, pentru pr. Iurek și pr. Robert Wiêcek, pentru părintele Henryk Urban, superiorul comunității, pentru părintele Marius Taloș, părintele Florin Silaghi... și pentru noi toți și pentru fiecare dintre noi.

În capela Centrului "Xaverianum", până la renovarea din anul 2010, vitraliul îl înfățișa - ca și acum - pe sfântul Francisc Xaveriu. În imaginea veche însă, chipul și mâna sa dreaptă erau singurele care au rezistat tuturor intemperiilor, strălucitoare și vii ca la început. Poate ca să ne arate că, ori de câte ori comunitatea a fost suspendată, imaginea sa rămâne în minte și binecuvântarea în suflet - fiindcă învățătura divină nu se stinge, nu se deteriorează, nu se șterge, nu se uită.

Iar brazii argintii sunt aici să ne învețe răbdarea și tenacitatea. Și să ne arate cum să răspândim, crescând an de an, lumina pe care am dobândit-o.

La mulți ani, părinți iezuiți !

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Cresc în sud-estul Asiei, Australia, Noua Zeelanda și insulele din Vestul Oceanului Pacific.
2 Numele arborelui vine de la asemănarea frunzelor sale cu penele delicate de cazuar.
3 Renovată și mărită de iezuiți, biserica a fost redenumită, în anul 1590, Igreja de Madre de Deus (Biserica Maicii Domnului).
4 Goa = fostă colonie portugheză, cel mai mic stat de pe coasta de vest a Indiei.
5 În ruinele bisericii se păstrează și astăzi mormântul deschis unde s-a odihnit corpul sfântului.
6 Copacul avea 35 m, cât un bloc cu 10 etaje.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat