Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mircești: Ziua Națională a României

E 1 decembrie și e Ziua Marii Uniri. Astăzi, Primăria, Biserica și Școala din comuna Mircești au sărbătorit cei 93 de ani de la Marea Unire, din 1 decembrie 1918, mulțumind lui Dumnezeu pentru acest moment glorios al poporului român,și pomenind în rugăciune comună pe toți eroii români care au luptat pentru apărarea țării, a credinței, a libertății, a unității și a demnității naționale.

Înainte de anul 1989, Ziua Națională a României era sărbătorită la 23 august, zi când românii comemorau eliberarea țării de sub jugul fascist. După 1989, în fiecare an, Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 decembrie.

La 1 decembrie 1918, la Alba lulia, cei 1.228 de delegați hotărau Unirea necondiționată și pe vecie a Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România; după votarea unanimă a Rezoluției de Unire în 9 puncte, personalitățile au ieșit din "Sala Unirii" anunțând imenselor mulțimii prezente, într-o ordine și disciplină perfectă, că s-a înfăptuit dreptatea istoriei.

Atunci, la Marea Adunarea Națională de la Alba Iulia, s-au proclamat mai multe libertăți.

Iată câteva dintre ele:

1. Deplină libertate națională pentru toate națiunile conlocuitoare.

2. Egalitate și deplină libertate pentru toate confesiunile religioase din stat.

3. Înfăptuirea unui regim curat și democratic în toate sectoarele vieții publice.

4. Dreptul la vot, care trebuie să fie direct, secret, necenzurat și egal pentru ambele sexe.

Și întrucât Marea Unire s-a făcut și cu aportul masiv al românilor catolici din Transilvania, anunțul oficial al Marii Uniri i-a fost încredințat spre proclamare, cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu, care l-a rostit cu bucurie și emoție în fața a peste 100.000 de persoane adunate la Alba Iulia, oraș care a devenit, de atunci, "Orașul Marii Uniri".

De aceea, de la comemorarea de fiecare an al mărețului act al Uniri, nu poate lipsi preotul catolic.

Istoricul Florin Constantiniu spune:

"Marea Unire din 1918 a fost și rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan țâșnit cu putere din străfundurile conștiinței unității neamului.

Marea Unire fost o necesitate istorică. Sentimentul că națiunea trebuia să trăiască într-un stat național s-a dovedit mai puternic decât orice guvern sau partid, căci, punând în mișcare națiunea, i-a dat acea forță uriașă ca să treacă peste toate adversitățile și să dea viață aspirației sale: statul național".

Parafrazând discursul din anul 1789, al lui George Washington, de Ziua Statelor Unite ale Americii, am preluat un mic pasaj din el, ca să-l propun credincioșilor din comuna Mircești, și nu numai, de Ziua României:

"De aceea este datoria tuturor românilor să cunoască providența Atotputernicului Dumnezeu, să asculte voia lui, să fie recunoscători pentru darurile sale, să implore smeriți protecția sa și să facă din această zi o zi de mulțumire publică și de rugăciune, prin care toți să cinstească cu inimă recunoscătoare darurile lui Dumnezeu și să-și amintească de jertfele înaintașilor lor".

Locuitorii din comuna Mircești spun astăzi: "La mulți și fericiți ani tuturor românilor!"

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat