Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna decembrie 2011

Cel mai recent număr al revistei diecezane "Lumina creștinului", numărul 12(264), din luna decembrie 2011, se deschide cu Scrisoarea pastorală intitulată "Nașterea Domnului și taina familiei", pe care PS Petru Gherghel o adresează tuturor credincioșilor din Dieceza de Iași cu ocazia sărbătorii Crăciunului. PS Petru Gherghel îi invită pe credincioși: "Sărbătorind Nașterea Domnului, să fiți fericiți în propriile familii, să trăiți zile de bucurie și de pace și să descoperiți în cele trei persoane sfinte ale Familiei din Nazaret imaginea corespunzătoare și exemplul împlinirii chemării primite. Să formați împreună cu celelalte familii ale diecezei noastre marea familie a Bisericii care sărbătorește bucuria și viața, ca dar al lui Dumnezeu și ca izvor de adevărată fericire".

Evenimentul aniversar central al lunii noiembrie pentru Biserica noastră locală l-a constituit comemorarea a 55 de ani de la redeschiderea Seminarului "Sfântul Iosif" din Iași, eveniment ce se înscrie în seria de manifestări organizate de Institutul Teologic "Sfântul Iosif" cu ocazia anului jubiliar decretat de PS Petru Gherghel. Manifestările omagiale, care au avut loc sâmbătă, 26 noiembrie, sunt prezentate într-un amplu articol semnat de pr. dr. Ștefan Lupu, directorul coordonator al Departamentului de Cercetare Științifică de pe lângă Episcopia Romano-Catolică de Iași, precum și într-un articol intitulat "Istorie împlinită" și semnat de Dănuț Doboș, în care sunt rememorate câteva crâmpeie din istoria tumultuoasă de 125 de ani a Seminarului. Această manifestare dedicată Seminarului Diecezan va fi urmată de o alta, la 10 decembrie, atunci când se comemorează 60 de ani de la moartea episcopului martir dr. Anton Durcovici.

Alte manifestări dedicate aceluiași eveniment vor avea loc la Roma și Bad Deutsch-Altenburg (Austria), precum și în toată Dieceza de Iași, așa cum ne informează și pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare a ep. Anton Durcovici, într-un articol din cadrul rubricii Mesajul sfinților.

Rămânând în sfera evenimentelor comemorative ale lunii noiembrie, recomandăm articolul semnat de pr. Iosif Irinel Iosub dedicat bicentenarului Parohiei Siret, articol care prezintă manifestările care au avut loc la Siret, la 13 noiembrie, cu participarea PS Aurel Percă, episcopul auxiliar de Iași, a numeroși preoți, oaspeți din străinătate și credincioși din Siret.

De asemenea, pr. Iosif Dorcu semnează articolul dedicat comemorării a 100 de ani de la nașterea arhiepiscopului greco-catolic de Lugoj, Ioan Ploscaru, mărturisitor al credinței în închisorile comuniste timp de 15 ani.

Și tot pr. Iosif Dorcu semnează articolul intitulat "Pastorația migranților", dedicat celei de-a doua Întâlniri Naționale a Responsabililor Diecezani și Eparhiali cu Pastorația Migranților, eveniment care a avut loc la Șumuleu-Ciuc în perioada 10-12 noiembrie.

În sfârșit, Virgiliu Demșa-Crainicu semnează articolul "Consilii diecezane", în care prezintă, în rezumat, modul în care s-au desfășurat la 16, respectiv 17 noiembrie, întâlnirea Consiliului Prezbiteral și cea a Consiliului Pastoral Diecezan.

O sărbătoare specială pentru Biserica Greco-Catolică din România și nu numai a constituit-o proclamarea de către Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea și de către Preafericirea sa Lucian, arhiepiscop-major, a părintelui Claudiu Lucian Pop, episcop al Bisericii Catolice, titular de Mariamme.

La rubrica Externe, pr. Cornel Cadar semnează articolul intitulat "Africa în inima Bisericii", în care prezintă vizita întreprinsă de papa Benedict al XVI-lea în Benin, în perioada 18-20 noiembrie.

Iubitorii de pelerinaje sunt îndemnați de pr. Iosif Dorcu , în cuprinsul unui articol din cadrul rubricii Sanctuare, să-și îndrepte pașii și spre Lichen, Polonia, acolo unde se află cea mai mare biserică din Polonia, a opta din Europa și a douăsprezecea din lume. Această bazilică este vizitată anual de aproximativ două milioane de credincioși.

Recomandăm, de asemenea, și celelalte articole pe care le conține numărul din decembrie al revistei "Lumina creștinului": "Încredere totală în Dumnezeu", în cadrul rubricii Mesaj terezian și episodul XI al serialului "Apostolul iubirii", ambele semnate de pr. dr. Anton Despinescu; "Sfânta Familie: exemplu pentru familii", în cadrul rubricii E bine de știut, semnat de Diana Gal; "Avea în mână o portocală", în cadrul rubricii Pentru familii, semnat de pr. Felician Tiba; "Visând la familia din Nazaret", în cadrul rubricii Crăciun 2011, semnat de pr. Felix Roca; "Visul Crăciunului", în cadrul aceleiași rubrici speciale dedicate Crăciunului, semnat de pr. Claudiu Budău; "Dincolo de rostiri", în cadrul rubricii Tablete spirituale, semnat de pr. Cristian Chinez; "Așa răspund copiii despre «Ce i-ați oferi pruncului Isus?»", semnat de Cristina Percă; "Curier juridic", în cadrul rubricii Legea și dreptul tău, semnat de av. Mihaela Ciobanu. De asemenea, revista conține un nou episod din istorioara morală "Micul pustnic" aparținând lui Christophor v. Schmid, precum și trei poezii semnate de pr. Cristian Chinez, George Cornici și Gabriela Turculetu, în cadrul sus-menționatei rubrici speciale dedicate Crăciunului.

Ultimele rubrici ale revistei sunt "Știri", "Poșta redacției" și "Rebus", ultima fiind semnată de pr. Emanueal Imbrea. Revista este ilustrată cu fotografii din viața Bisericii noastre locale, în timp ce pe copertă apare un colaj reprezentând sfânta Familie, alături de ep. martir Anton Durcovici și o imagine din închisoarea comunistă de la Sighet.

Dr. Dănuț Doboș


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat