Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

Drumul familiei spre Biserică

Sfințiile voastre,
dragi frați și surori,

Drumul nostru de credință continuă. Programul pastoral dedicat familiei și căsătoriei creștine merge mai departe. Începând cu prima duminică din Advent se deschide a doua etapă din Anul Familiei: "Apropierea familiei de Biserică".

După parcurgerea programului pastoral de anul trecut, în care am încercat să aprofundăm grija Bisericii față de familie, după ce ne-am oprit la învățătura Bisericii despre familie, după ce am urmat catehezele și inițiativele susținute în diferite momente ale anului, care ne-au ajutat să ne apropiem mai mult de familie, în curând urmează să mobilizăm întreaga familie a diecezei și fiecare familie creștină spre Biserică, spre învățătura ei, spre ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, spre participarea la momentele liturgice în vederea trăirii și promovării valorilor creștine în societate, a prețuirii darurilor oferite de Dumnezeu, în și prin familie, adică viața însăși și copiii. Vom putea astfel să contribuim mai bine și mai eficient la cunoașterea sacramentului Căsătoriei - izvor de credință și iubire -, cale spre desăvârșirea vieții și a societății, mijloc și instrument de mântuire.

Vom ajuta credincioșii să înțeleagă cum familia poate să găsească drumul Bisericii, calea spre Biserică, spre întâlnirea cu Dumnezeu, prezent între oameni, prezent în celebrarea misterelor pe care Cristos le-a încredințat Bisericii și poporului creștin.

Considerată ca structură fundamentală a societății, celula pe care se bazează viitorul omenirii, leagănul firesc al vieții și sanctuar al iubirii, familia, consfințită prin sacramentul Căsătoriei, reprezintă, în noua economie a mântuirii, școala credinței, începutul legăturii cu Dumnezeu, prima biserică, numită de Conciliul Vatican II "ecclesia domestica" (biserica domestică, LG II,11), unde începe, crește și se desăvârșește legătura omului cu Creatorul său și raportul său personal cu însuși Dumnezeu.

Aprofundarea legăturii membrilor familiei cu Biserica, depozitara tezaurului credinței, va fi mijlocul cel mai fericit de a face ca opera mântuirii să se realizeze, iar omul să se desăvârșească în vocația sa de a fi în lume purtătorul chipului și imaginii lui Dumnezeu (cf. Gen 1,27).

Ca păstori sufletești, aleși să ne îngrijim de familie ca de o mare comoară pe care ne-a încredințat-o Domnul spre păstorire și spre desăvârșire, de familie și membrii ei, avem o misiune și o chemare sfântă de a-i ajuta pe credincioși să se îndrepte cu mult curaj și încredere spre Biserică, pentru a găsi fără încetare, în ea și în păstorii ei, lumina și învățătura cea sigură pentru realizarea planului divin de sfințire a sufletelor.

În întunericul acestei lumi, între atâtea idei și afirmații contrare învățăturii Sfintei Scripturi și a tradiției creștine, Biserica este garanția drumului sigur și binecuvântat spre cunoașterea omului și a vocației sale, spre împlinirea și desăvârșirea sa ca reprezentant al lui Dumnezeu pe pământ și moștenitor al împărăției cerești.

Îndemnăm cu tărie pe toți păstorii sufletești, persoanele consacrate și responsabilii cu pastorația familiei, să ofere credincioșilor posibilitatea cunoașterii drumului spre Biserică, să-i ajute să descopere tezaurul de care ea dispune, pentru ca, în lumina adevărurilor de credință, toți membrii ei, părinți și copii, să găsească drumul spre împlinire și desăvârșire în viață.

Papa Benedict al XVI-lea, urmând exemplul marelui papă fericitul Ioan Paul al II-lea, ne cheamă să descoperim în familie locul unde credința își are începutul, se alimentează și se desăvârșește. El nu încetează să arate că de familie depinde viitorul lumii, al Europei și al Bisericii. Dacă vom avea familii bune, pline de credință și unite, vom avea și copii și tineri credincioși și orientați, care vor construi lumea de mâine.

Apelul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, din scrisoarea sa apostolică sub forma motu proprio, Porta fidei (Poarta credinței), prin care anunță marea bucurie a unui nou an pastoral al întregii Biserici dedicat credinței (2012-2013) și prin care ne cheamă la o nouă perioadă de reflecție asupra darului credinței, ne bucură și ne face să ne angajăm și mai mult în iubirea și îngrijirea familiilor noastre, pentru ca în ele să crească și să se aprofundeze credința ca un rod binecuvântat al strădaniilor noastre din această perioadă, credință care va aduce o nouă lumină în drumul vieții noastre prin mileniul trei și va face să crească speranța pentru o lume mai bună, așa cum a dorit-o și o dorește Creatorul și Părintele nostru ceresc (cf. PF, 11.10.2011).

Vă adresăm vouă, tuturor preoților, lucrătorilor pastorali și vouă, credincioșilor noștri, o chemare sfântă și reînnoită de a îndrepta toată atenția spre misterul familiei, laborator prin excelență de credință, spre acest loc sacru care are nevoie de continuă apărare, susținere și îndrumare în marea și nobila ei misiune pentru viitorul omenirii, pentru ca familia să devină ceea ce este (FC 17).

Cu binecuvântarea noastră arhierească,

Ca toți să fie una!

Iași, 18 octombrie 2011

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat