Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Copenhaga: Prima Liturghie în limba română și lansarea sitului comunității române

Într-o zi de toamnă friguroasă, într-o țară scandinavă, cu o populație majoritar protestantă, noi, comunitatea românilor romano-catolici din Copenhaga (Danemarca), am avut bucuria de a participa la prima Liturghie duminicală în limba română de pe meleagurile daneze.

La predica din cadrul sfintei Liturghii, pr. Ambroziu Angheluș ne-a vorbit despre valoarea talanților, a valorilor, și a principiilor creștine, care nu trebuie să le îngropam în egoismul nostru, ci să le valorificăm și să aducem roade. Cine ascunde talantul în pământ este condamnat la insucces, la moarte. Acest îndemn foarte dur al lui Isus este destul de clar pentru fiecare om care dorește ca viata lui să dea roade după planul lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a încredințat nouă tuturor talanți diferiți: darul credinței și al speranței, darul iubirii si al Evangheliei, darurile Duhului, bunurile noastre. Trebuie să fim responsabili de tot ceea ce Dumnezeu a așezat în mâinile noastre sărace, iar acest tezaur să fie pentru bucuria tuturor.

Lansarea sitului comunității romano-catolice din Danemarca, www.pcatolicadk.freewb.ro, ne dă posibilitatea să fim mereu informați în privința evenimentelor și a liturghiilor care se celebrează în Danemarca în limba romana.

Cum ar putea un român catolic să-și păstreze credința și valorile primite din familiile noastre, de vreme ce trăiește într-o țară cu 85% din populație de confesiune luterană și doar 3% catolici?

Aici, familia este susținută de Biserică, pentru că în ea se nasc valorile și învățăturile creștine, însă mulți dintre creștinii români din Danemarca nu au bucuria de a avea familia lângă ei. De aceea, cu enormă bucurie în suflet, l-am primit pe pr. Ambroziu Angheluș să fie păstorul nostru și să adune oile rătăcite într-o singură comunitate, a românilor catolici din Danemarca.

La fel cum Biserica Ortodoxă are câțiva preoți trimiși în Danemarca pentru a sluji creștinilor ortodocși români, acum și noi, catolicii, ne putem bucura de un părinte catolic.

Totodată, ne-am bucura ca prezența părintelui Ambroziu aici să ajute la închegarea comunității romano-catolice românești, pentru a forma o comunitate vie, care să devină pentru noi o a doua familie. Deși orice început este greu, iar dificultatea de a-i contacta pe toți creștinii catolici va încetini procesul de a închega o comunitate romano-catolică, considerăm că temelia acestui proiect îl constituie venirea părintelui Ambroziu în Danemarca.

Avem speranța și încrederea că păstorul primit va avea grijă de turma lui, pentru ca elanul credinței noastre să crească și să se dezvolte așa cum îi place Tatălui, indiferent de obstacolele pe care le va întâlni.

Cristina Turcu

* * *

Copenhaga: Liturghii în limba română pentru românii catolici din Danemarca


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat