Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Petru Gherghel: Mesaj către păstorul și credincioșii din Siret la cei 200 de ani de atestare istorică a parohiei

Sfinția voastră, părinte paroh Irinel Iosub,
Domnule primar, stimate autorități,
Dragi credincioși din Siret,

Comunitatea parohială din Siret se află în sărbătoare. Se reîntoarce în timp, la înaintași, îi comemorează și, ascultând cuvintele Domnului de la sfânta Liturghie și datele istorice propuse de specialiști, împlinește chemarea din Scrisoarea către Evrei capitolul 13: "Amintiți-vă de conducătorii (părinții, înaintașii) voștri, care v-au învățat cuvântul lui Dumnezeu și, meditând împlinirea vieții lor, imitați credința lor. Isus Cristos, cel de ieri și de astăzi, este același în veci de veci. Nu vă lăsați seduși de învățături diferite și străine" (Evr 13,7-9).

Astăzi, părintele paroh Irinel, cu tot poporul credincios catolic din Siret și cu stimatele autorități ne propun celebrarea comemorării unui moment ce a avut loc acum 200 de ani, când a fost înființat în condiții noi centrul parohial Siret.

Dar istoria acestei comunități nu începe aici. Ea își are originea mult mai departe; a început să fie organizată încă din anul 1371, anul în care este atestată stabilirea în acest oraș a primei episcopii catolice, cu primul episcop numit de papa Grigore al XI-lea, încă de pe vremea lui Lațcu Vodă, dux Moldaviensis. Episcopul Andrei a fost consacrat la 9 martie 1371 la Cracovia.

În mijlocul acestui popor a fost, a rămas și va rămâne Cristos, cel care a venit la noi să se facă om și să-i răscumpere pe oameni. El este același ieri, azi și întotdeauna. În jurul lui ne aflăm la această minunată sărbătoare, făcând memoria unui trecut trăit sub privirile și ocrotirea lui, a aceluia care a spus: "Iată, eu sunt cu voi până la sfârșitul veacurilor".

El este cel care a vorbit înaintașilor dumneavoastră și vă vorbește fără încetare: "Eu sunt calea, adevărul și viața; cine vine după mine, nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții".

Dragi frați și surori în sărbătoare,
Iubiți și distinși oaspeți,

Evanghelia de astăzi ne prezintă un adevăr veșnic. Dumnezeu încredințează oamenilor darurile sale. Este vorba de parabola talanților. Sub această imagine, Isus îl vede pe Tatăl cel veșnic, care, fiind bogat în iubire și milostivire, oferă fiilor săi diferite daruri, care să le garanteze un adevărat și proporționat câștig, cu angajarea liberă și benevolă din partea fiecăruia. Această hotărâre presupune o grijă pe care fiecare trebuie să o arate în fața unei astfel de încredințări.

Citind acest text și întâlnind modul cum stăpânul cere de la supuși darea de seamă asupra faptului cum au folosit talanții încredințați, am putea să fim impresionați de nota seriozității și dreptății stăpânului și să rămânem doar cu această impresie. În realitate, Dumnezeu Tatăl revelat de Isus Cristos, stăpânul a toate, se comportă cu fiecare dintre noi părintește, așa cum un tată îi tratează pe fiii săi cărora le arată cea mai mare încredere, asemenea tatălui fiului risipitor, care nu-i calculează și nu-i reproșează fiului pierderile, ci din contra îi deschide brațele pentru a-l îmbrățișa cu o atitudine nemaiîntâlnită.

Așa procedează un tată bun și milostiv: nu ia în considerație pierderile, ci respectă darul libertății și hotărârea fiecăruia.

Nota dominantă a acestei parabole este marele adevăr: Dumnezeu are încredere în om, în noi, o încredere care presupune libertate și care este trăită din totală și definitivă iubire.

Încrederea lui Dumnezeu se manifestă în faptul că, după ce ne-a înzestrat cu cele mai mari daruri, ne lasă liberi, stă departe de noi, nu este tulburat de hotărârile noastre, ne respectă deciziile, așteaptă ca să vadă roadele, așteaptă răspunsul nostru liber.

Încrederea lui Dumnezeu este, așadar, manifestarea iubirii autentice pe care o demonstrează față de noi. Este o iubire liberă și eliberatoare. O iubire liberă, pentru că atunci când el iubește nu pretinde o iubire pe măsură, căci nu e posibil să arătăm o iubire divină ca cea a Fiului său, ci o iubire voluntară, în conformitate cu capacitățile sau cu darurile primite. Este o iubire eliberatoare, deoarece modul său de a lucra se manifestă prin tăcere, rămânând la distanță, atitudine care trezește în om nostalgia după el, după ceea ce este veșnic, învingând cu curaj toate obstacolele și greutățile care împiedică obținerea fericirii.

Cum se manifestă această încredere? Prin darurile și talanții pe care îi oferă, așa cum am auzit în evanghelie. Aceste daruri, care ne ajută să descoperim prezența plină de iubire a lui Dumnezeu sunt credința, nădejdea și dragostea. El ne oferă darul credinței pentru a putea participa cu seninătate la planul de mântuire realizat de Cristos, ne încredințează darul speranței pentru a depăși întunericul ce ne înconjoară și, în sfârșit, ne dăruiește talantul iubirii pentru a putea exprima pe viu, cu propria viață, convingerile cele mai profunde, față de cei ce sunt aproape de noi, dând mărturie vie despre iubirea lui Dumnezeu în lume.

De folosirea acestor daruri cu mare entuziasm și interes depinde seninătatea noastră de fii ai Părintelui ceresc, care vrea să facă din noi nu servitori sau slugi îngenuncheate, ci fii și colaboratori liberi cu el la mărirea talanților încredințați.

Ascunderea talantului denotă necunoașterea iubirii și generozității lui Dumnezeu și limitează, pe drept cuvânt, contribuția fiecăruia la manifestarea prezenței operatoare a lui Dumnezeu în lume.

E firesc ca această parabolă să ne atragă atenția asupra judecății, care într-o zi va veni, dar accentul ei este o invitație și mai insistentă la iubire colaboratoare cu cel ce ne oferă toate pentru fericirea noastră.

De un astfel de răspuns depinde nu numai răsplata veșnică, ci mai ales binecuvântarea pe acest pământ, iar climatul care se creează și raportul de iubire liberă cresc și fac rodnică toată lucrarea noastră pe acest pământ.

Chemarea pe care am primit-o în prima lectură, de a ne aduce aminte de înaintașii noștri, este o adevărată provocare la o constatare: nu am fi astăzi în Siret, în această parohie, dacă nu ar fi fost cei care înaintea noastră au știut să primească darul vieții, darul credinței, darul speranței și al dragostei. Ei l-au iubit și căutat pe Dumnezeu și s-au străduit să vă lase fructul iubirii lor. Privind la viața și exemplul lor, ne umplem de curaj și de noi hotărâri.

Dumnezeu i-a iubit pe ei, dar continuă să vă iubească și pe noi pentru că ne-a dat un dar: bunii și străbunii noștri, care ne-au lăsat atâtea daruri și atâtea speranțe de viață.

Orașul, parohia, biserica, poporul sunt rodul iubirii, al muncii și al colaborării cu darurile lui Dumnezeu. Datorită lor, care au știut să fructifice talanții, avem astăzi roade însutite, amintiri și vestigii spirituale și culturale, și avem o sfântă misiune: asemenea lor trebuie să nu ascundem sau să nu îngropăm darul dat, chiar și pe cel mai mic, ci să-l fructificăm cu dăruire și iubire.

Invitația pe care astăzi ne-o face apostolul Paul în lectura a doua este să umblăm în lumină și să devenim fii ai luminii și ai zilei și nu ai întunericului.

Apelul sfântului Paul, desigur, ne provoacă la un comportament demn de cei care sunt chemați să fie fiii luminii, la o trăire morală corespunzătoare numelui de creștin, dar mai ales chemarea apostolului este o invitație la o viață de autentică credință, la o comportare profund creștină.

Sfântul Paul îi cheamă să aibă credință, să știe să iubească și să alimenteze astfel capacitatea de a spera. Este vorba de o credință vie, care trebuie să crească și să se maturizeze împreună cu o caritate adevărată și o speranță în Dumnezeu.

Vorbind în cheia prezentată de evanghelistul Luca, în parabola talanților, ce trebuie bine folosiți și fructificați, suntem chemați să-i facem să crească. Credința noastră trebuie să crească însutit, însoțită de o vie caritate și de o puternică speranță.

Dragă părinte paroh, dragi credincioși din Siret,

Evenimentul trăit în istoria comunității dumneavoastră este un moment de credință în Dumnezeu, care i-a iubit pe străbunii dumneavoastră oferindu-le darurile sale. Ei v-au transmis viața, atâtea valori și o chemare sfântă: să transmiteți mai departe ceea ce ați primit de la Dumnezeu și de la cei dragi. Este însă și un moment de credință și iubire pentru voi.

Păstrând legătura spirituală cu ei, măriți în sufletele voastre sentimentele de iubire și faceți să crească speranța pentru binele comunității voastre, transmițând generațiilor viitoare mai multă lumină, mai multă credință și multă speranță.

Să nu uitați: Dumnezeu a avut încredere în străbunii dumneavoastră. El este consecvent și fidel. El are încredere în voi și vă binecuvântează. Așteaptă și de la voi roade bogate.

Cu pace și binecuvântare!

Iași, 13 noiembrie 2011

Petru Gherghel,
episcop de Iași


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat