Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Înfrățire AC Iași - AC Nocera Inferiore- Sarno

O delegație din Acțiunea Catolică din Dieceza Nocera Inferiore-Sarno (Italia) a fost prezentă în perioada 13-16 octombrie 2011 în Dieceza de Iași pentru a cunoaște Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif". Această înfrățire s-a născut în urmă cu aproximativ un an, timp în care s-a corespondat prin intermediul internetului.

Delegația a fost formată din pr. Roberto Farruggio, asistent spiritual, Giovanna Civale, președinte diecezan, Rachele Sorrentino, Michele D'Avino, vicepreședinți pentru sectorul adulți, Francesco Casillo, Domenico Rossi, consilieri pentru sectorul tineri.

Seara de joi a fost petrecută la mănăstirea carmelită din Luncani. Vineri dimineață după rugăciunea Laudelor, s-a vizitat biserica și împrejurimile. În Bacău s-a vizitat biserica "Fericitul Ieremia Valahul", patronul bisericii, călugăr care a plecat de pe meleagurile românești cu dorința de a ajunge în Italia, în timpul vieții fericitul Ieremia a locuit și în partea de sud a Italiei, în zona orașului Napoli. În drumul spre Iași s-a vizitat Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman și bisericile din localitățile Tămășeni și Adjudeni.

După-amiază s-a făcut un tur al Iașiului, capitala Moldovei, care a cuprins bojdeuca lui Creangă, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" și Universitatea "Al.I. Cuza", urmat de participarea la sfânta Liturghie celebrată de pr. Felix Roca, pr. Roberto Farruggio și pr. Petru Dorcu în catedrala "Adormirea Maicii Domnului". Seara s-a încheiat cu întâlnirea delegației AC Nocera Inferiore-Sarno și a membrilor Comitetului director al AC Iași cu PS Petru Gherghel, moment în care PS Petru a prezentat oaspeților câteva detalii despre dieceza pe care o păstorește.

Dimineața de sâmbătă a fost dedicată vizitării unor obiective religioase ortodoxe: mănăstirea Cetățuia și mănăstirea Galata. În centrul zilei a fost Liturghia celebrată la Casa Fraților Școlilor Creștine din Iași, alături de copiii și animatorii prezenți la Ziua Bucuriei. Prietenii veniți din Italia au dorit să-i cunoască pe copii și să-i vadă cum parcurg probele concursului de după amiază.

La oratoriul "Don Orion" din Iași, s-a desfășurat întâlnirea delegației AC Nocera Inferiore- Sarno cu o parte din membrii Consiliului diecezan AC Iași. S-au prezentat cele două asociații, istoricul și activitățile pe care le desfășoară. Întâlnirea a continuat cu o dezbatere în care s-au prezentat propunerile pentru viitor. Seara s-a încheiat cu un moment tradițional degustând produse specifice zonei Moldovei.

Duminică s-a plecat spre Bacău unde s-a participat la Liturghia celebrată de pr. decan Isidor Dâscă, pr. Felix Roca și pr. Roberto Farruggio în biserica "Ss. Petru și Paul". Membrii AC din parohie au fost prezenți într-un număr mare pentru a deschide "Zilele Acțiunii Catolice", moment de promovare și sărbătoare. După Liturghie a avut loc o întâlnire a membrilor AC cu delegația din Italia.

Acțiunea Catolică este o mare familie care oferă oportunitatea de a cunoaște persoane care au același scop, de a lucra în biserica lui Cristos pentru binele lumii.

Impresii:

  • "Am avut cinstea și bucuria, ca în calitate de responsabil sector adulți AC Iași, să particip în aceste zile, la întâlnirea cu delegația AC Nocera Inferiore-Sarno din Italia. După două zile petrecute împreună, în care ne-am străduit să le facem cunoscute oaspeților noștri, aspecte legate de specificul nostru național, de cultura și spiritualitatea românească, să le prezentăm din activitățile asociației noastre, din credința care ne animă, am simțit cu tărie că împărtășim aceleași valori morale și că facem cu toții parte din marea familie a Acțiunii Catolice. A fost o întâlnire rodnică, ce a pus bazele unei colaborări mai îndelungate, stabilind modalități concrete de lucru. Am trăit un moment emoționant atunci când vicepreședintele sectorului adulți din AC Nocera, Rachele a mărturisit propriile impresii și așteptări legate de întâlnirea noastră. Ea, venise să se convingă personal dacă modul în care sunt «etichetați» românii în Italia corespunde sau nu realității. Ne-a spus că a fost plăcut surprinsă de ospitalitatea, de comportamentul deschis și jovial al românilor, de frumusețea locurilor străbătute, de modul de viață din satele și orașele vizitate și de aceea va dezminți acele informații false ce circulă uneori despre România și români. Întâlnirea cu PS Petru Gherghel, participarea la sfânta Liturghie, rugăciunea comună, au fost momente de mare trăire spirituală ce au creat o legătură mai strânsă și mai trainică între asociațiile noastre" (Viorica Spataru).

  • "O zi în care am avut ocazia să cunosc tineri responsabili ai Acțiunii Catolice din Italia. Impresionantă a fost deschiderea și dorința de a ne cunoaște în ciuda imaginii negative care răsună în țara lor. M-am bucurat că am putut schimba impresii și că am putut cunoaște aspecte ale culturilor noastre. Ne-am jucat, am cântat, am mâncat, dar nu am uitat de cel mai important lucru și anume cum putem îmbunătăți această înfrățire. Pentru început vom menține legătura prin intermediul internetului și sper ca această experiență să ne ajute să creștem mai mult" (Celina Dumitru)

  • "Cred că întâlnirea cu grupul venit din Italia a fost una benefică. Am avut ocazia să ne cunoaștem mai bine, să petrecem timp împreună, astfel dându-ne seama ce așteptări avem de la această înfrățire. Pentru mine a constituit o îmbogățire faptul că am aflat cum se lucrează în altă țară și altă dieceză unde există grupuri de Acțiune Catolică. Mi-ar plăcea ca pe viitor să fie o colaborare mai strânsă, deoarece, cu siguranță, ar fi păreri, schimburi de idei și experiență ce ar ajuta la creșterea asociației" (Tereza Bejan).

Adriana Ianuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-16 octombrie: Înfrățire AC Iași - AC Nocera Inferiore- Sarno


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat