Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În fața a noi provocări. Ziua de rugăciune pentru pace și dreptate de la Assisi

A fost prezentată Ziua de rugăciune pentru pace și dreptate (27 octombrie)

Marți, 18 octombrie 2011, în Aula "Ioan Paul al II-lea" din sala de presă a Sfântului Scaun, a fost prezentată, în conferință de presă, Ziua de reflecție, dialog și rugăciune pentru pace și dreptate în lume "Pelerini ai adevărului, pelerini ai păcii" (Assisi, 27 octombrie 2011).

A relansa angajarea. "După 25 de ani de colaborare între religii și de mărturie comună - a spus cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, președinte al Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii - este timp de bilanțuri și de relansare a angajării, în fața noilor provocări". Ele sunt sădite "în criza financiară și economică ce durează mai mult decât s-a prevăzut; în criza instituțiilor democratice și sociale; în criza alimentară și ambientală; în migrațiile biblice, în formele cele mai ascunse ale neocolonialismului, în inegalitățile crescânde și în discriminările religioase". Pentru cardinal, "încă o dată - e suficient să ne gândim la recentele evenimente din Egipt sau din alte regiuni ale lumii - este nevoie să spunem "nu" oricărei instrumentalizări a religiei" pentru că "violența dintre religii este un scandal care denaturează adevărata identitate a religiei, învăluie chipul lui Dumnezeu și îndepărtează de credință". Căutarea adevărului, a reafirmat cardinalul, este "premisă pentru a ne cunoaște mai bine, pentru a învinge orice formă de prejudecată, dar și de sincretism, care întunecă identitățile". Căutarea adevărului este "condiție pentru a elimina fanatismul și fundamentalismul, pentru care pacea se obține cu impunerea propriilor convingeri altora". Țările din lume reprezentate la Ziua de rugăciune sunt peste 50, a explicat cardinalul, "între care, în afară de numeroase țări europene și americane, și Egiptul, Israelul, Pakistanul, Iordania, Iranul, India, Arabia Saudită, Filipine și multe altele (sunt cele care suferă probabil mai mult în acest moment istoric, datorită problemelor de libertate religioasă și dialog dintre religii)". În schimb vor fi 13 delegați catolici, între președinți ai Conferințelor Episcopale regionale și patriarhi și arhiepiscopi majori ai Bisericilor sui iuris.

Necesitatea dialogului. "Nu puține probleme care apar în viața concretă a societății civile interpelează, în mod specific, și diferitele tradiții religioase, mai ales acolo unde ele au sau revendică un spațiu public", a afirmat monseniorul Pier Luigi Celata, secretar al Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios, pentru care "toate acestea și altele îi interpelează pe adepții diferitelor religii și îi obligă să caute, în lumina respectivelor tradiții și a rațiunii, elemente de soluție". În acest context, a adăugat el, apare evidentă "necesitatea întâlnirii, a dialogului, a angajării comune pentru ca, într-o lume de acum în cursă spre globalizare, diferitele religii, cu resursele lor specifice, să poată corespunde așteptărilor pentru promovarea anumitor valori autentic umane". De aici "importanța și actualitatea apropiatei Zile de la Assisi voită de Sfântul Părinte: a deveni împreună pelerini, pentru a reflecta, prin ascultare și tăcere; a se întâlni în atitudine de dialog; a se ruga, fiecare conform propriei tradiții: pentru a reînsufleți angajarea comună de a-l sluji pe om în instanțele sale fundamentale de dreptate și de pace între națiuni și în cadrul fiecărei societăți".

În căutarea adevărului. "Conștiința că suntem pelerini în căutarea adevărului permite un dialog franc și sincer între cei care cred și cei care nu cred", a afirmat monseniorul Melchor José Sanchez de Toca y Alameda, subsecretar al Consiliului Pontifical al Culturii. Pentru aceasta, "pentru prima dată, Sfântul Părinte a voit să invite pe cei care nu cred la o întâlnire interreligioasă". Conform subsecretarului, "la originea acestei alegeri inovatoare a Sfântului Părinte este convingerea că omul, fie că crede fie că nu crede, este mereu în căutarea lui Dumnezeu și a Absolutului; de aceea el este mereu un pelerin în căutare în drum spre plinătatea adevărului. Pentru cel care crede această căutare este susținută și luminată de certitudinea credinței, în timp ce pentru cei care nu cred adesea e vorba de o căutare "pe bâjbâite", conform expresiei din discursul paulin la Agora din Atena.

Ecou semnificativ. Părintele Andrea Palmieri, responsabil al secțiunii orientale a Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a amintit că "știrea convocării acestei Zile de reflecție, dialog și rugăciune pentru pace și dreptate în lume a avut un ecou semnificativ în lumea creștină. Răspunsul Bisericilor și comunităților ecleziale la invitația Sfântului Părinte a fost foarte pozitivă. De fapt, delegațiile vor fi numeroase și de înalt profil: se vor uni la pelerinaj 31 de delegații care provin din tot atâtea Biserici, comunități ecleziale și organizații creștine mondiale". La invitația Sfântului Părinte "a răspuns pozitiv și ebraismul mondial. Vor participa delegații de la International Committee on Interreligious Consultation, de la Marele Rabinat din Israel și de la alte organizații ebraice cu caracter internațional".

(După agenția SIR, marți 18 octombrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat