Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Curcubeul păcii. Interviu cu cardinalul Roger Etchegaray

Interviu cu cardinalul Roger Etchegaray

În urmă cu douăzeci și cinci de ani liderii mondiali ai religiilor au fost chemați de Ioan Paul al II-lea la Assisi pentru a invoca pacea împreună și fiecare în locurile și conform propriilor tradiții religioase. A fost un eveniment unic în genul său, lipsit în acea vreme de referințe istorice și, de aceea, profetic. De atunci "spiritul din Assisi" nu a încetat să sufle, deși lumea este astăzi rănită în mai mult părți de ciocniri, conflicte și războaie. Vorbim despre asta cu unul dintre marii protagoniști ai evenimentului din Assisi 1986: cardinalul Roger Etchegaray, care în acea vreme avea funcția de președinte al Consiliului Pontifical al Dreptăți și Păcii și ca atare a fost chemat de Ioan Paul al II-lea să colaboreze cu el la pregătirea acelui eveniment.

• Cum a germinat în inima lui Ioan Paul al II-lea ideea unei întâlniri de rugăciune pentru pace la Assisi?

"Înainte de toate trebuie să ne dăm seama de perioada istorică pe care Biserica și omenirea o trăiau în urmă cu 25 de ani. Era perioada războiului rece, lumea era împărțită în două și exista și amenințarea unui război nuclear. Deci era o perioadă foarte dură pentru responsabilii păcii. Papa Ioan Paul al II-lea era considerat un apostol al păcii, în plus anul 1986 a fost declarat de Națiunile Unite an internațional pentru pace. Deci era un concurs de circumstanțe. Dumnezeu face bine lucrurile și le face în manieră neașteptată. Îmi amintesc că un german, un protestant, Carl Friedrich von Weizsäcker, un fizician de renume mondial, frate al președintelui de atunci al Federației germane, i-a scris Papei cerându-i să convoace un «Conciliu mondial pentru pace». Papa a citit cu multă atenție scrisoarea aceea. În acea vreme eram președinte al Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii, deci eram cel care în numele Papei urmărea pentru el și împreună cu el toate problemele păcii și dreptății. Papa m-a chemat, mi-a arătat scrisoarea aceea și mi-a cerut un sfat și mi-a spus că voia să facă ceva. Și împreună cu mine a chemat câteva zile mai târziu și alți doi președinți de dicasterii: pe responsabilul dicasterului pentru unitatea creștinilor, care în acea vreme era cardinalul Johannes Willebrands, cu vicele său părintele Duprey, doi mari apostoli ai ecumenismului; și apoi pe responsabilul dicasterului pentru dialogul interreligios, cardinalul Francis Arinze. Am avut cu Papa și cu alți colaboratori de la Secretariatul de Stat multe întâlniri. Nu l-am mai văzut pe Papa așa de des ca în acele zile. S-a decis astfel să se organizeze o zi de rugăciune pentru pace și însuși Papa a avut ideea de a o organiza la Assisi, orașul sfântului Francisc, oraș pe care Ioan Paul al II-lea îl iubea foarte mult și care i se părea locul potrivit pentru a primi o întâlnire de rugăciune cu liderii mondiali ai religiilor".

• Cum a fost primită inițiativa?

"A fost o noutate: niciodată n-a mai fost o inițiativă de acest gen. Era nevoie în acea vreme de multă îndrăzneală, aș spune aproape profetică, pentru a reuni la nivel mondial pe responsabilii religioși. Preocuparea Papei încă de la început a fost aceea de a înțelege cum putea să invite pe liderii religioși să se roage pentru pace evitând nu numai orice sincretism dar și orice aparență de sincretism. Era o mare problemă și au existat în această privință multe reuniuni cu Papa pentru a găsi o formulă care apoi a dus la programul de la Assisi. Desigur nu toți au înțeles: știți bine că au existat opoziții nu numai din partea catolică dar din partea curentului integralist lefebvrian care l-a acuzat pe Papa că el consideră toate religiile egale".

• Cum a trăit Papa aceste opoziții?

"A suferit mult. Assisi era o inițiativă unică, prima în mod absolut în istoria Bisericii și a Bisericilor creștine. Papa a luat toate precauțiile; a făcut totul pentru a evita răstălmăciri. A reunit Curia Romană și pe cardinali și mi-a dat misiunea să prezint programul. Și apoi a dedicat patru Angelus de duminică numai pentru a explica opiniei publice această inițiativă".

• Este prețul profeției?

"Pregătirea de la Assisi a durat zece luni. A anunțat-o la Sfântul Paul din afara Zidurilor în ianuarie în timpul săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. Așadar zece luni de pregătire. Ioan Paul al II-lea a făcut tot ceea ce se putea face din punct de vedere pedagogic să atingă sensibilitatea tuturor credincioșilor".

• Și lumea cum a reacționat?

"Este un eveniment despre care s-a vorbit puțin. La 4 octombrie, sărbătoarea sfântului Francisc, cu două săptămâni înainte de ziua de la Assisi, Ioan Paul al II-lea era în Franța, la Lyon și în manieră cu totul neașteptată a lansat un apel pentru ca ziua de 27 octombrie să fie măcar pentru o zi o încetare a ostilităților. Erau foarte multe războaie în desfășurare și în toată lumea și Papa a cerut ca în ziua de la Assisi, 27 octombrie, armele să tacă. A avut multe răspunsuri, unele chiar neașteptate. Era inimaginabil în acea vreme ca un Papă să poată cere o asemenea încetare a ostilităților".

• Ce avea în inimă Ioan Paul al II-lea?

"Avea în inimă mai ales rugăciunea pentru că - era convins de asta - fără rugăciune nu se poate obține niciodată o pace durabilă, o pace justă. 27 octombrie 1986 a fost o zi extraordinară: evenimentul a fost urmărit de 500 de jurnaliști. Îmi amintesc că Papa a primit delegațiile diferitelor religii la Porțiuncula. Erau reprezentanți ai budismului, ai shintoismului și chiar ai religiilor animiste, care proveneau mai ales din Africa. Eram acolo, toți împreună: îmi amintesc că de la Porțiuncula am urcat într-un autocar pentru a ajunge la bazilica sfântului Francisc și îmi amintesc încă imaginea lui Ioan Paul al II-lea așezat lângă delegatul Patriarhiei ecumenice, lângă Dalai Lama, lângă arhiepiscopul de Canterbury. Astfel unii lângă alții, ca frați, căutători cu toții, responsabili într-un fel de pacea din lume. Conform formulei Papei: împreună la Assisi pentru pace deoarece toți suntem fii în umanitate, rugându-ne însă fiecare în locurile și conform propriilor tradiții pentru a evita orice sincretism. Era o zi de octombrie destul de înnorată dacă nu chiar ploioasă și la sfârșitul dimineții a apărut un curcubeu magnific care îmbrățișa întregul oraș. Ioan Paul al II-lea seara mi-a spus personal: «Ați văzut curcubeul? A fost pentru mine o mare surpriză și o mare mângâiere pentru că am văzut în el semnul că Dumnezeu este într-adevăr cu noi și este pentru pacea dintre oameni»".

• Pacea dintre oameni pare astăzi o țintă imposibilă. Numai în urmă cu câteva zile la Cairo au fost uciși 24 de creștini copți...

"Copții sunt în inima unei schimbări politice dificile în Egipt. Sunt creștini. Nu numai la Cairo ci în tot Orientul Mijlociu creștinii, de orice confesiune ar aparține, sunt persoanele cele mai persecutate. Benedict al XVI-lea amintește asta adesea în aceste zile. Este un mister. Dar trebuie reacționat la faptul că religiile pot să ducă la război, la ciocnire. Din păcate este adevărat că de-a lungul secolelor au existat lupte în numele lui Dumnezeu. Când eram un tânăr seminarist în Olanda ocupată de armata nazistă a lui Hitler, îmi amintesc că soldații purtau o centură groasă la mijloc unde era scris: «Gott mit uns - Dumnezeu este cu noi». Este inimaginabil: nici Biblia nici Coranul, dacă se citesc bine și nu în manieră perversă, nu-i induc pe oameni la război. Toate cărțile inspirate de Dumnezeu sunt mereu cărți care vorbesc despre pace".

• În fața actualității conflictelor încă în desfășurare în multe regiuni ale pământului mai are sens astăzi să vorbim despre "Spiritul de la Assisi"?

"Omul creat după imaginea lui Dumnezeu nu poate decât să fie artizan al păcii, deci să dorească fraternitatea universală. Assisi a fost un eveniment care a făcut ca omenirea să facă un extraordinar pas înainte pentru că la Assisi s-a conștientizat faptul că omenirea constituie o familie umană unde toți sunt frați, oricare ar fi diversitatea religioasă la care aparțin. Toți sunt frați, pentru că toți, într-o manieră sau alta, depind de un creator, de un Dumnezeu, de un Tată. Dar se știe, este mai greu să se facă pace decât să se facă război. Și rugăciunea este singura manieră pentru a obține pacea".

• Situația mondială aruncă însă o umbră de pesimism asupra acestei considerații. Dumneavoastră ce credeți?

"Nu e vorba de a fi pesimiști. Trebuie să fim realiști și realismul cere să luăm act că violența a existat mereu, încă de la începutul istoriei oamenilor. Este suficient să ne gândim la figurile lui Cain și Abel: un frate care îl ucide pe fratele său. Dumnezeu vrea fericirea fiecărui om, dar a și dăruit fiecărui om cel mai frumos dar pe care îl putea oferi, adică libertatea. Și atunci când omul este liber așa cum a voit Dumnezeu, din păcate omul poate să se folosească sau să abuzeze de libertatea sa. Nu trebuie să ne descurajăm pentru că nu va fi niciodată în mod realist o pace pretutindeni. Este adevărat că suntem într-o perioadă în care răul, violența și ura sunt puternice și par să predomine, dar este la fel de adevărat că există încă astăzi cam peste tot și chiar în țările aflate în război, tresăltări de reconciliere, de fraternitate, de solidaritate care dau speranță deși sunt puțin cunoscute".

• Cel rol pot să desfășoare religiile?

"Istoria învață că pacea nu va fi niciodată perfectă pentru că există misterul răului. Rolul responsabililor religiilor este mare în măsura în care ei înșiși sunt martori ai mesajelor de pace și de fraternitate pe care le răspândesc. Și asta cere de la fiecare dintre noi un pas de convertire".

(După agenția SIR, miercuri 19 octombrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat