Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: Institutul Ecumenic de Muzică Sacră
în anul academic 2011-2012

Am început în octombrie al doilea an de existență al Institutului Ecumenic de Muzică Sacră din București. Deschiderea oficială a anului academic 2011-2012 a avut loc la 15 octombrie 2011, ora 11.30, în sala "Auditorium Maximum" a Institutului Teologic Romano-Catolic din București, din str. G-ral Berthelot, nr. 19, sector 1.

S-au întâlnit astfel studenți și profesori de diferite confesiuni: romano-catolici, greco-catolici și ortodocși. După un moment de rugăciune ecumenică plină de profunzime și de spirit fratern, cu rugăciuni și cântări gregoriene și bizantine, la care au participat corul de copii "Pueri Cantores" și schola gregoriană feminină "In Dulci Jubilo", ambele aparținând institutului, întâlnirea a continuat cu o scurtă reflecție despre "Rolul muzicii sacre în celebrarea liturgică", prezentată de părintele dr. Lucian Dîncă din Ordinul Călugărilor Augustinieni Asumpționiști, apoi cu prezentarea în power point a activității institutului din primul an de existență, 2010-2011; a urmat prezentarea fiecărui profesor de la cele patru secții activate în anul acesta: Cânt Gregorian, Orgă și Dirijat, Cânt Bizantin și Secția de Muzică Sacră pentru copii.

Întâlnirea s-a încheiat printr-un schimb de impresii, dorințe, așteptări, întrebări între profesori, studenți, copii.

Reamintim tuturor că institutul are o misiune destul de dificilă atât în societatea cât și în Biserica locală de astăzi din România, încercând pe de o parte să propună Bisericii Romano-Catolice locale redescoperirea cântului său propriu în celebrările liturgice, și anume Cântul gregorian, așa cum astăzi dorește și Sfântul Scaun și Biserica Romei, iar pe de altă parte să găsească prin muzica sacră și de cult, căi și punți de comuniune cu diferite alte confesiuni ale religiei creștine.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, sperăm ca tot mai mulți credincioși să simtă necesitatea și frumusețea cunoașterii cântului gregorian, prin studiu și practică, cânt ce devine astfel un limbaj special, o formă de lectio divina, prin care comunicăm cu Dumnezeu, cu transcendența, dincolo de textul biblic pe care-l proclamă.

Sr. Carmen Petcu CJ,
director IEMS

Informații despre institut: www.iems.ro, e-mail: contactiems@yahoo.it, tel. 0732/757320; 0742/146283.


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat