Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Șumuleu Ciuc: Prima Întâlnirea Națională a Familiilor Catolice din România

Reprezentanți ai familiilor catolice din România și responsabili cu pastorația familiilor și-au dat întâlnire în perioada 14-16 octombrie 2011, la Șumuleu Ciuc. Delegația Diecezei de Iași a fost compusă din 21 de persoane: 10 soți, nouă copii și doi preoți. La această întâlnire, promovată de Conferința Episcopilor din România, a fost prezent și Mons. Livio Melina, rectorul Institutului Pontifical pentru Familii din Roma.

Conferința Episcopilor din România a organizat la Șumuleu Ciuc, în perioada 14-16 octombrie 2011, prima întâlnire a familiilor implicate în pastorația familiilor din toate diecezele romano-catolice și eparhiile greco-catolice din România Evenimentul, desfășurat sub motoul: "Familie, devino ceea ce ești" (FC 17), a fost coordonat de responsabilul pentru pastorația familiilor în diecezele și eparhiile catolice, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. Gazda acestei întâlniri istorice a fost Dieceza de Alba-Iulia, moderator fiind pr. Fabian Măriuț.

Vineri seara reprezentanții delegațiilor au prezentat componența acestora și activitatea desfășurată la nivel diecezan și eparhial cu și pentru familii. A fost un moment de cunoaștere a începutului înfloririi pastorației familiilor, din care am învățat unii de la alții, în care am reflectat asupra noilor posibilități de dezvoltare a activităților pentru familie. Din delegația Diecezei de Iași au făcut parte: familia Apostu din Onești, familia Păduraru din Gioseni, familia Munteanu din Iași, familia Petruț din Piatra Neamț și familia Tyron din Suceava. Doi preoți au însoțit delegația din dieceza noastră: pr. Iosif Enășoae - responsabil diecezan pentru pastorația familiilor și pr. Petru-Sebastian Tamaș - secretarul Comisiei pentru Anul Familiei.

Sâmbătă l-am putut asculta cu încântare pe prof. Robert Lazu, filosof și teolog catolic, soț și tată a șase copii, vorbind despre "Familiaris consortio. Biserica și criza familiei în Europa de azi". Împletind analiza exortației apostolice Familiaris consortio, care împlinește anul acesta 30 de ani de la emiterea ei, cu mărturia personală de viață, prof. Lazu a dat un exemplu de radicalitate, de deschidere față de viață, precum și un model de aplecare asupra învățăturii Bisericii, de studiu în grupul de familii din care face parte, la Timișoara. Din bogăția de idei prezentate mi-au rămas câteva, și anume: creștinii catolici trebuie să vadă în Familiaris consortio un ghid pentru familiile din zilele noastre, în care se observă frumusețea familiei creștine, precum și grija Bisericii față de familie - Mica Biserică. Deși Familiaris consortio începe cu o radiografie a situației familiei din ziua de azi, aceasta arată că Biserica nu "colorează în roz", ci este realistă, dar în același timp oferă și soluții, fiind expertă în iubire și umanitate. Familiaris consortio, alături de Humanae vitae și Scrisoarea către familii, sunt documente pe care orice familie catolică, orice om de bunăvoință ar trebui să le cunoască și să și le asume, nu să le critice, ci mai degrabă însușindu-le să aibă o perspectivă critică asupra societății.

Au urmat apoi mărturia unei familia din Reșita care s-a întors de la moartea spirituală la viață (devenind apoi implicată în viața parohiei), discuțiile în grupuri mici pe marginea celor prezentate și sfânta Liturghie în rit greco-catolic.

După-amiază, PS Cornel Damian ne-a amintit despre legătura profundă care trebuie să existe între familie și Euharistie, seva din care își trage viața familia, momentul central al vieții de familie. A oferit apoi și câteva principii călăuzitoare în pastorația familiilor: să dăm mai mult celor care doresc mai mult, parohia să devină o comunitate euharistică, organizarea la nivel de dieceză, eparhie a pregătirii tinerilor la căsătorie și pentru o perioadă mai îndelungată, implicarea părinților în educația spirituală a copiilor, preoții să aibă grijă de conținutul și tonul predicilor pentru familii, în care să facă referință la frumusețea vieții de familie, necesitatea comunicării în familie etc.

Dr. Florin Ardelean, pornind de la date statistice din ultimii douăzeci de ani privind natalitatea, vârsta femeilor și bărbaților care se căsătoresc, numărul femeilor care folosesc pilula, a pus un diagnostic familiei de azi: familia s-a schimbat radical, cu mari șanse ca situația să fie identică și în comunitățile catolice. Ca și terapie, a propus programe de discuții pe o perioadă mai îndelungată, bine structurate, special pregătite pentru tineri, logodnici și familii. A propus, de asemenea, pregătirea laicilor specializați, cel puțin câte trei familii în fiecare parohie care să ajute în pastorația familiilor.

Pr. Francisc Ungureanu ne-a adus în atenție faptul că familia trebuie să se implice în societate și politică, nelăsând ca "spinul să conducă" în societate.

În continuare a fost prezentată A VIII-a Întâlnire Mondială a Familiilor care va avea loc la Milano în perioada 28 mai - 3 iunie 2012, cu titlul: "Familia, muncă și sărbătoare", cât și cartea care conține traducerea celor 10 cateheze care vor avea loc în acea perioadă. S-a arătat necesitatea unei întâlniri naționale a familiilor din eparhiile și diecezele României, cât și desemnarea unui grup de coordonare la nivel național a viitoarelor activități cu privire la pastorația națională a familiilor. Programul a continuat cu adorația preasfântului sacrament.

Seara, copiii de vârstă mică, care au beneficiat de program separat organizat de două surori din București, au mulțumit Domnului și organizatorilor pentru aceste zile printr-un program artistic și distractiv prezentat în fața părinților și a preoților.

Duminică am beneficiat de prezența a doi mari profesori de la Institutul "Ioan Paul al II-lea" din Roma: Mons. Livio Melina, rectorul acestui institut, și prof. Hose Noriega Bastos care s-au completat reciproc prezentând temele: "Familia, drum al Bisericii în Magisterul papei Ioan Paul al II-lea și al papei Benedict al XVI-lea" și respectiv "Darul iubirii și edificarea vieții de familie". După audierea acestor teme bine fundamentate au avut loc discuții în grupuri mici pentru a pune în comun ceea ce ne-a atins în aceste zile și ce putem face odată ajunși acasă, discuție a continuat și în drumul spre casă.

Această primă întâlnire a familiilor animatoare din pastorația familiilor catolice s-a încheiat cu sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Jakubyni Gyorgy, episcop de Alba-Iulia, care în omilie ne-a îmbărbătat pe noi familiștii prezenți să mergem pe calea sfințeniei.

Să dea bunul Dumnezeu și Sfânta Fecioară de la Șumuleu Ciuc ca această "primăvară a familiilor" să ajungă la înflorire și să aducă rod în toate familiile catolice din România.

Delegația din Dieceza de Iași aduce o mulțumire specială părintelui Toma Encuță și comunității parohiale din Săbăoani pentru sprijinul acordat în susținerea participării la această întâlnire.

Familia Iuliana și Cristian Petruț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-16 octombrie: Șumuleu Ciuc: Prima Întâlnirea Națională a Familiilor Catolice din România


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat