Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O reflecție despre sfânta Rita și sanctuarul de la Cascia

Umbria, o provincie splendidă a Italiei, adăpostește prezența, spiritul și rămășițele pământești ale marilor sfinți clasici ai Bisericii. Aici au trăit și au dat mărturie despre iubirea lui Dumnezeu oameni deosebiți ca sfântul Francisc și sfânta Clara din Assisi, sfântul Benedict de Nursia etc. Din rândul acestora face parte și sfânta Rita din Cascia.

Sfânta Rita vede lumina zilei în anul 1381 (nu există informații cu referire la data exactă), în localitatea Roccaporena, la circa 5 km de Cascia și moare pe data de 22 mai 1457. Aceste date au fost acceptate conform tradiției. Papa Leon al XIII-lea care o ridică la cinstea sfintelor altare pe data de 24 mai 1900.

Rita, fiica unică al lui Antonio Lotti și a Amatei Ferri, este botezată la Cascia, unde primește numele de Margareta. La 16 ani se căsătorește cu Paolo Ferdinando Mancini, un tânăr bogat, însă reticent în ceea ce privește credința. Au avut împreună doi copii. Printr-o viață umilă, bogată în rugăciune și în practicarea virtuților, dedicată în întregime familiei, Rita își va ajuta soțul în drumul spre convertire, care se va petrece mai târziu. După moartea soțului, asasinat datorită rivalităților din cadrul familiei, ea încearcă să-i convingă pe cei doi fii să abandoneze gândul răzbunării, provocat de moartea tatălui. Pentru a le salva sufletele de la acest mare păcat, Rita îi cere lui Dumnezeu un miracol. Rugăciunea îi va fi ascultată curând, fiii săi murind la scurt timp din cauza unei maladii. Rămasă singură, Rita va intra în mănăstirea augustiniană sfânta Maria Magdalena din Cascia, însă trebuie amintite încercările dese și pline de semne miraculoase în tentativele ei de a fi primită în rândurile surorilor. Timp de 40 de ani se va dărui lui Dumnezeu și aproapelui cu bucurie și generozitate, atentă în același timp la dramele umanității și ale Bisericii din acel veac. Va primi spre sfârșitul vieții un stigmat dureros, pe care-l va purta 15 ani.

Astăzi, osemintele ei se odihnesc în urna de argint și cristal din noua bazilică dedicată ei, a cărei construcție a fost terminată în anul 1955. Bazilica este un excelent loc de pelerinaj, popas și rugăciune. Tot aici se află și mănăstirea surorilor augustiniene, între zidurile căreia se găsește locul unde sfânta s-a rugat, a trăit și a slujit. Se mai poate vedea, în cadrul conventului, grădina cu trandafiri, florile preferate ale sfintei Rita. Toate acestea completează spațiul prin care Cascia încântă ochii pelerinilor.

În cazul în care treceți prin Umbria, nu ratați acest loc și opriți-vă să o salutați pe sfânta Rita. Pentru pelerinii din România există de curând posibilitatea de a se spovedi și de a participa la sfânta Liturghie în limba română.

Responsabilul pentru pastorația românilor din zona Spoleto, Norcia și Cascia este pr. Marian Benchea. Adresa la care poate fi găsit este: via Flaminio 158, 06049, San Giacomo di Spoleto (PG), Italia, tel. 0039/3293390519.

Pr. Marian Benchea


 

lecturi: 72.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat