Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Chișinău: Săptămâna Socială a Bisericii Catolice din Republica Moldova la final

În Sărbătoarea Sfânta Fecioară Maria, Maica Bunului Sfat, Dieceza de Chișinău, la inițiativa păstorului său, Preasfințitul Anton Coșa, a întredeschis o nouă poartă a Providenței dumnezeiești: Poarta Carității. Caritatea nu a lipsit niciodată din viața Bisericii Catolice moldave, ci dimpotrivă: avea nevoie de noi perspective mai ample de acțiune și misiune.

Astfel, încheierea Săptămânii Sociale, proclamată într-un cadru solemn și liturgic la 14 octombrie 2011, este în fapt deschiderea unui amplu program social-pastoral diecezan, care va redefini itinerarul de speranță al tinerei eparhii catolice din Moldova și care va fi elaborat până la finele acestui an.

În contextul vieții de credință a catolicilor moldoveni, noua evanghelizare nu poate fi separată de teologia noii carități, fundamentată în sacrament și continuată în slujirea celor din urmă. Fără trăirea ferventă a comuniunii euharistice și a slujirii aproapelui, Biserica din Moldova și-ar regăsi cu greu misiunea sa în societatea moldavă contemporană.

Prezența vizibilă și palpabilă a Bisericii în viața oamenilor, un program sistematic al pastorației sociale și cultivarea permanentă a propriei vocații creștine sunt doar trei coordonate identificate și propuse de către Preasfințitul Anton Coșa preoților și credincioșilor săi.

"Caritatea nu se poate delega! Dar ea trebuie asumată de toți, trebuie trăită în mod personal în comuniunea eclezială, în împărtășirea alegerilor de viață și a pâinii euharistice", spunea episcopul Anton Coșa.

Caritatea nu ține cont de convingeri și ideologii: destinatarii săi sunt toți oamenii aflați în nevoie, pentru că ei simt cel mai profund nevoia iubirii dumnezeiești, dincolo de alte nevoi. Iar nevoia de Dumnezeu și de dragostea sa se poate satisface doar prin Biserică.

Un semn de comuniune în caritate a fost în acest sens și prezența reprezentanților altor Biserici și comunități creștine, fie în calitate de invitați fie de relatori. Și comuniunea în caritate este unul dintre punctele forte care se vor regăsi în noul program de pastorală socială a Bisericii din Republica Moldova, fiind propus în reflecțiile concluzive ale Episcopului de Chișinău.

Ziua încheierii primei Săptămâni Sociale a catolicilor din Moldova, a coincis în acest an, 2011, cu Sărbătoarea Sfânta Fecioară Maria, Maica Bunului Sfat, patroana Diecezei de Chișinău, și cu aniversarul a 10 ani de la ridicarea Administraturii Apostolice din Moldova la rangul de Episcopie. Un moment de referință în viața Bisericii locale care își afirmă din ce în ce mai mult identitatea sa misionară în mijlocul poporului Dumnezeiesc, așa cum încheia episcopul nostru, la 14 octombrie 2011, predica de hram:

"Preacurata Fecioara Maria, Maica Bunului Sfat, patroana noastră cerească, ne poate ajuta să scriem împreună o nouă pagină a Evangheliei, aici pe pământ moldav, între săracii ce ne înconjoară, făcând ca iubirea lui Dumnezeu, ce ne-a câștigat pentru totdeauna prin Fiul său Isus, să genereze belșug de daruri cerești, spirituale, dar și materiale, pentru binele nostru și al fraților noștri săraci. Amin".

Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău

*

Mesajul transmis de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea cu ocazia Primei Săptămâni Sociale a Bisericii Catolice din Republica Moldova

Excelenței sale, Rev., Mons. Anton Coșa, episcop de Chișinău

Cu ocazia primei Săptămâni Sociale a catolicilor moldoveni cu tema "Curajul de a crește alături de cei din urmă", Sfântul Părinte vă adresează binecuvântatul său salut și în același timp vă încurajează să acționați în mod constant în favoarea binelui comun, ca un criteriu fundamental al vieții sociale și politice, și nu în ultimul rând pentru un progres autentic și o dezvoltare umană integrală.

Vă doresc ca acest eveniment providențial să favorizeze o angajare crescândă și generoasă în promovarea universală a valorilor universale ale dreptății și solidarității, în respectul drepturilor persoanei umane.

Cu aceste urări, Sanctitatea Sa vă asigură de rugăciunea sa, pentru ca aceste zile de studiu și întâlnire să trezească în această țară speranța ferventă și caritatea arzândă.

Sfântul Părinte invocă asupra Excelenței Voastre, asupra relatorilor și tuturor celor prezenți abundente haruri cerești și vă trimite din inimă binecuvântarea apostolică invocată.

Cardinal Tarcizio Bertone, secretar de stat

* * *

PS Anton Coșa: Biserica trebuie să devină o școală a carității

Chișinău: S-a încheiat Săptămâna Socială a Bisericii

Chișinău: Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova (II)

Chișinău: Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova (I)

Chișinău: Angajarea cu pasiune

Chișinău: Prima Săptămână Socială a Bisericii Catolice din Republica Moldova (text introductiv)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-12 octombrie: Chișinău: Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova (I)


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat