Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Chișinău: S-a încheiat Săptămâna Socială a Bisericii

"Curajul de a crește alături de cei din urmă": aceasta este tema Primei Săptămâni Sociale a Bisericii Catolice din Republica Moldova organizată la Chișinău în perioada 11-14 octombrie 2011. Promovată de Dieceza de Chișinău, inițiativa s-a dorit a fi un timp de reflecție și de analiză asupra a ceea ce s-a făcut în domeniul social. În același timp, Biserica și-a propus să traseze noi coordonate de acțiune, care să o aducă mai aproape de cei mai săraci.

Întâlnirea a înregistrat aproape 200 de participanți, fiind structurată în trei zile tematice: despre "angajarea socială a catolicilor în Moldova" (marți, 11 octombrie), "sărăcia și săracii - Pe săraci îi veți avea mereu cu voi" (miercuri, 12 octombrie), "mărturia profetică a celor care iubesc și slujesc" (joi, 13 octombrie). Vineri dimineață, 14 octombrie, ziua hramului diecezei, în catedrala din Chișinău, s-a celebrat sfânta Liturghie în care s-au adus mulțumiri lui Dumnezeu pentru binefacerile primite pe parcursul săptămâni.

Printre relatori s-au numărat episcopi, președinți și membri ai comisiilor Săptămânii Sociale din Italia și Franța, europarlamentari, membri ai Parlamentului de la Chișinău, oameni politici, reprezentanți ai ministerelor sociale din Italia și Moldova, bancheri, lucrători sociali.

"Biserica nu are soluție pentru toate problemele, ci simte datoria să fie alături de acest popor pentru a-l sluji cu pasiunea care din totdeauna a marcat alegerile sale", a spus PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, în deschiderea lucrărilor.

Reprezentanți celor două mitropolii ortodoxe din Republica Moldova au vorbit de implicarea creștinilor ortodocși în domeniul social-pastoral. Ei au salutat inițiativa care reactualizează bucuria de a fi alături de săraci și au menționat avantajul pe care îl oferă lucrarea solidară de caritate între diferitele Biserici, subliniind că împreună pot "să-și unească forțele" ca să aducă "zâmbetul pe buze și speranța în inima celui sărac".

De departe, cel mai așteptat discurs a fost al lui Rocco Buttiglione, vicepreședinte al Parlamentului Italian și al celui European. El a vorbit despre aspectele care țin de implicarea tuturor pârghiilor pe care le are societatea, dar și clasele politice, naționale sau internaționale, în construirea unui climat social pozitiv. "Până nu demult, se trăia cu impresia că bogăția unei țări o dă faptul că ea deține petrol, aur sau alte resurse (...) Experiența italiană arată că bogăția unei țări o constituie patronii creativi cu responsabilitate socială și muncitori pricepuți și harnici", a spus Buttiglione, adăugând că investiția în educație este investiție care aduce roade în viitor.

Într-o țară care de mai mult timp trece printr-o criză politică, în care sărăcia este la ea acasă (potrivit Indicelui Dezvoltării Umane, din cele 169 state analizate, Moldova se află pe poziția 99) și un sfert din populație a emigrat, vorbitorii au pledat pentru promovarea unei politici familiale care să se refere nu numai la țările din Uniunea Europeană, ci la întregul continent, pentru aprofundarea aspectului migrațiilor care prezintă beneficii și pentru cei care migrează și pentru cei care îi primesc, pentru găsirea de soluții în lupta cu sărăcia, pentru angajare politică și socială în favoarea săracilor, pentru angajare împreună și raporturi firești între Biserică și autoritățile civile.

"Zilele de studiu și întâlnirea să trezească" în țară "flacăra speranței și focul carități", a fost urarea papei Benedict al XVI-lea într-un mesaj transmis participanților la final.

În Republica Moldova sunt peste 20.000 de catolici împărțiți în 17 parohii. Catolicii sărbătoresc anul acesta zece ani de când Administratura Apostolică de Moldova a fost ridicată la rang de dieceză. Peste doi ani vor celebra 20 de ani de când, după perioada comunistă, s-a reluat pastorația organizată. Săptămâna Socială va sta la baza noului program social-pastoral al Bisericii locale, care îi va orienta direcțiile de acțiune pentru viitorul apropiat. Prezent la evenimentul de la Chișinău, însoțindu-l, împreună cu pr. Egidiu Condac, pe PS Petru Gherghel, l-am întrebat pe PS Anton Coșa care sunt așteptările unei asemenea întâlniri. "Am vrea să vedem aceste zile ca un punct de referință... Biserica - mi-a spus Excelența sa -, trebuie să devină o școală a carității, iar instituțiile noastre de caritate să manifeste un interes deosebit, adică să pună suflet în tot ceea ce realizează. Orice proiect pe care l-ar implementa, care vine din partea unor beneficiari sau colaboratori laici, trebuie realizat cu suflet de creștin".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Despre semnificația evenimentului de la Chișinău i-am întrebat pe câțiva participanți. Iată răspunsul lor.

- Aș vrea să menționez pentru început că denumirea acestui eveniment, Săptămâna Socială Catolică, nu trebuie să ne ducă în eroare, pentru că această acțiune nu durează numai o săptămână sau mai precis trei zile. Aceste zile sunt de fapt rezultatul unui proces mult mai îndelungat, care a început în luna februarie, atunci când un număr de specialiști în domeniul activităților sociale, atât bisericești cât și laice, au pregătit un material referitor la starea socială din Moldova. Materialul are în vedere modul în care Biserica răspunde necesităților sociale, mai ales în ceea ce îi privește pe cei săraci și defavorizați. Ca urmare a acestui material ce a fost încredințat tuturor lucrătorilor pastorali și sociali din dieceza noastră, comisia înființată în acest sens a primit răspunsurile parohilor responsabili ai asociației Caritas, precum și a celor care conduc alte organizații și instituții din cadrul Bisericii sau colaboratori ai ei din domeniul social. În urma analizării acestor răspunsuri, au fost selectați conferențiarii. Aceștia au prezentat diferite aspecte ale atitudinii pe care Biserica și colaboratorii ei sociali trebuie să o adopte față de cei săraci și defavorizați, față de acele segmente sociale care au nevoie de asistență. Aceste conferințe sunt un punct culminant, pentru că ceea ce este important vizează ceea ce va urma. Noi, ca Biserică locală, ca urmare a acestui proces început în luna februarie, dorim să realizăm un program social care să fie pus în aplicare. Acest program trebuie să răspundă nu numai necesităților urgente, ca de exemplu: a oferi o pâine celui sărac, a oferi un adăpost celui care nu are unde locui, a interveni în cazul calamităților naturale, ci să încercăm să oprim sărăcia înainte ca ea să apară. Scopul nostru este de a extinde activitatea socială a Bisericii, nu doar ca răspuns la necesitățile urgente, de care Biserica trebuie să se preocupe în continuare, dar mai ales să preîntâmpinăm apariția unei noi clase de oameni săraci. (Mons. Farcaș Benone, vicar general al diecezei de Chișinău).

- În primul rând este o noutate atât pentru mine cât și pentru Republica Moldova, deoarece noi nu suntem obișnuiți cu astfel de activități în domeniul carității. Ceea ce mi-a plăcut foarte mult în cadrul acest dezbateri au fost citările enciclicei Caritas in veritate, la care au făcut apel reprezentanții Bisericii, în special episcopul Petru Gherghel. Am regăsit confirmarea a ceea ce Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a expus foarte frumos în câteva cuvinte: Unde este Dumnezeu este și viitor. Cu alte cuvinte, activitatea socială a Bisericii pune accentul pe ceea ce face omul, pe acțiunea sa caritabilă, care nu poate fi realizată fără Dumnezeu. Astfel, dacă omul vrea să-l ajute pe semenul său, dacă dorește să ajute societatea, nu trebuie să uite de acel element care este indispensabil: Dumnezeu. Vorbim aici de caritate evanghelică. Participând la aceste dezbateri, evident că eu ca paroh caut pentru mine soluții practice pentru a le putea aplica. Aceasta deoarece am fost avertizați deja în faza premergătoare acestei Săptămâni Sociale că dezbaterile au mai mult un caracter teoretic, urmând ca la întoarcerea noastră acasă să le punem în aplicare. Va trebui ca după această săptămână să căutăm măsurile stricte pentru a pune în practică aceste noi cunoștințe, pentru a aduce o îmbunătățire în cadrul activității sociale în parohiile noastre. Aș mai menționa doar atât: ceea ce nu doar că mi-a plăcut, ci oarecum îmi și surâde, este că în activitatea noastră caritativă și socială suntem chemați și chiar se insistă să-i implicăm nu doar pe credincioșii noștri, dar și pe necredincioși. Trebuie să căutăm acele formule sau căi comune, prin care să-i implicăm și pe ei, expunându-le totodată învățătura Bisericii care are în vedere omul integral - omul ca persoană, trup și suflet, omul cu emoțiile sale - așa cum este el descris de învățătura Bisericii. (Pr. Ștefan Socaciu, paroh al bisericii "Sfântul Alois Scrosoppi" din Chișinău).

- Este vorba de o generalizare a acelor cunoștințe și experiențe care au fost dobândite de mai multe organizații și instituții care și-au unit eforturile în vederea combaterii sărăciei, fenomen atât de răspândit în Republica Moldova. Conferențiarii au prezentat punctul lor de vedere referitor la această problemă a sărăciei, precum și datoria celor care activează în domeniul social și al Bisericii. Totodată a fost prezentată o imagine de viitor a situației economice, tendința, cauzele și factorii care ar putea îmbunătății această situație, lucruri ce depind de eforturile depuse de toți cei care activăm în domeniul social. În acest sens, au fost prezentate diferite experiențe din Italia sau Franța, țări care s-au confruntat cu aceeași problemă. Astfel, noi avem un model după care ne putem forma un program care să conducă la îmbunătățirea situației economice. Vom putea astfel să intervenim în cazuri concrete referitoare nu doar la nevoile fizice, dar și în cazul acelor persoane care deși au capacitatea necesară de a depăși această problemă, nu au posibilitatea de a o valorifica. Astfel se va crea o continuitate a acestei săptămâni nu doar ca un raport al unui proiect, ci va fi elaborată o strategie într-un cadru de formare. Prin vocația noastră, ajutându-i pe cei săraci, să îmbunătățim și nivelul de trai al țării (Irina Oriol, coordonator Programul de Prevenire a Migrației din cadrul Caritas Moldova).

* * *

Chișinău: Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova (II)

Chișinău: Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova (I)

Chișinău: Angajarea cu pasiune

Chișinău: Prima Săptămână Socială a Bisericii Catolice din Republica Moldova (text introductiv)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-12 octombrie: Chișinău: Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova (I)


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat