Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Chișinău: Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova (II)

Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova a debutat marți, 11 octombrie 2011, cu sfânta Liturghie celebrată de Mons. Marcello Semeraro, episcop de Albano Laziale (Italia), împreună cu Mons. Anton Coșa, episcop de Chișinău, și Mons. Arrigo Miglio, episcop de Ivrea. Acest moment divin a fost urmat de desfășurarea în plen a lucrărilor în sala de conferințe a hotelului Codru din Chișinău. Seria evenimentelor se va încheia la 14 octombrie 2011.

*

Continuarea lucrărilor primei zile

Lucrările Săptămânii Sociale au continuat în cursul zilei de marți, 11 octombrie 2011, cu prezentarea tematicii zilei de către Mons. Arrigo Miglio, episcop de Ivrea și președinte al Comisiei Săptămânii Sociale din Italia.

Relatorul a punctat câteva momente fundamentale din istoria Săptămânilor Sociale desfășurate în Italia, începând cu anul 1907 la Pistoia, când au luat naștere la inițiativa lui Giuseppe Toniolo și până la ediția cu numărul 46 ținută la Reggio Calabria în perioada 14-17 octombrie 2010. Această ultimă Săptămână Socială a vizat tema "Catolicii în Italia de astăzi. O agendă a speranței", reluând tema binelui comun și încercând să-l decline asupra temelor unei agende pregătite în baza unui discernământ comunitar cu diferite realități ecleziastice italiene.

Mons. Miglio a concretizat importanța și finalitățile pe Săptămâna Socială o are în viața Bisericii și a societății contemporane. În acest sens, a menționat că Biserica italiană a dorit prin organizarea acestor evenimente "nu doar să-i garanteze un instrument de ascultare și cercetare, ci și să ofere centrelor și institutelor de cultură, studioșilor și operatorilor sociali ocazii de confruntare și aprofundare asupra celora ce se vor întâmpla și asupra a ceea ce trebuie de făcut pentru creșterea globală a societății".

Mai concret, Săptămânile sociale vor trebui să-și fixeze obiective și finalități, coerente cu serviciul catolicilor pentru binele fiecărui stat, în contextul complexității aspectelor sociale ale fiecărei societăți.

Relatarea Mons. Miglio a zilei a fost urmată de alte trei rapoarte tematice. Mons. Marcello Semeraro, episcop de Albano Laziale și Președintele Comisiei CEI pentru Doctrina Credinței, Anunț și Cateheză, a evidențiat că doctrina socială a Bisericii exprimă asumarea de către întreg poporul lui Dumnezeu - Biserica - a slujirii sociale care îi este încredințată.

"Este în desfășurare și se exprimă aici - inclusiv prin existența sa în lume și în societate - simțul supranatural al credinței (sensus fidei) întregului popor, când de la episcopi până la ultimul credincios laic, demonstrează consimțământul său universal la problemele de credință și morală (LG n.12). Doctrina socială a Bisericii exprimă acest simț și consimțământ al credinței poporului lui Dumnezeu în privința existenței sale în comunitatea oamenilor și a datoriei de a fi, în pluralitatea cerințelor și sarcinilor, pe care aceasta le suscită", a mai adăugat Mons. Miglio.

Rapoartele domnului dr. Vitalie Pârlog, fost ministru al justiției și ex-premier interimar al Republicii Moldova, dar și al domnului dr. Natale Forlani care reprezintă ministerul italian al Muncii. Primul a ținut să aprofundeze aspecte concrete din sfera jurisdicțională (Libertatea religioasă - cadru de dezvoltare a unei societăți europene democratice) conferința fiind un articol foarte documentat în ce privește articolul 9 al Convenției Europene a Drepturilor Omului cu privire la termenii libertății religioase. Dr. Forlani s-a referit în mod special la problematica emigrației moldovenești în Italia (Emigrarea văzută ca o resursă și nu ca sărăcire) ținând să precizeze în calitate de expert că emigrarea va reprezenta și în următorii zece ani o sursă indispensabilă pentru dezvoltarea internă a țării, în pofida faptului că îmbătrânirea populației ne face să presupunem că, pe termen mediu, această tendință se poate inversa din motive de necesități interne de forță de muncă.

La sfârșitul prezentării rapoartelor tematice ale zilei, Mons. Anton Coșa, episcop de Chișinău, a dorit să accentueze că Biserica Catolică din Republica Moldova se bucură de toate drepturile și libertățile legale în ce privește exercitarea cultului și activităților prevăzute în statutele sale, și nu există nici un motiv de a spune că acest cadrul legal care reglementează libertatea religioasă nu ar exista, chiar vorbind despre regiunea din stânga Nistrului.

"Noi, catolicii suntem în minoritate și nu vrem să impunem un mod al nostru de a lucra, dar vom găsi mereu calea cea mai justă de a ne integra în acest spațiu. Noi nu suntem străini pe acest pământ; Biserica Catolică are o istorie de veacuri și noi ne considerăm cetățeni fideli, cu rădăcini adânci în istoria acestui pământ, cu drepturile și obligațiile care ne revin", a spus PS Anton Coșa.

În ce privește afirmația făcută de dl. Pârlog cu privire la faptul că în Republica Moldova pot fi înregistrate doar organizații religioase, Preasfințitul Anton a adăugat: "...în fapt, noi nu suntem o organizație religioasă, ci o Biserică întemeiată de Isus Cristos, o Biserică Universală prezentă pe tot globul pământesc, iar în acest cadru suntem prezenți așa cum ne acceptă legislația oficială a Republicii Moldova".

La sfârșitul discuțiilor pe subiectele zilei, episcopul de Chișinău a mai adăugat că, de fapt, doctrina socială a Bisericii este învățătura despre Dumnezeu care s-a făcut om și traversează întreaga istorie umană pentru a-l conduce pe om la finalitatea sa fericită.

"Angajarea creștinului trebuie să fie aceea de a pune cuvântul lui Dumnezeu în practică, pentru ca el să devină viu și să ne îndumnezeim. Un creștin care trăiește cuvântul lui Dumnezeu este o rază de lumină dumnezeiască, o rază a divinității lui Cristos Întrupat. Dorința noastră, a catolicilor din Moldova, înainte de a ne avânta pe drumul carității, este de a ne fundamenta mai bine credința proprie și sunt sigur că acest principiu se poate aplica și altor confesiuni creștine", a mai adăugat episcopul de Chișinău.

*

"Săracii îi vei avea mereu cu voi" - A doua zi a Săptămânii Sociale

"Săracii îi vei avea mereu cu voi" a fost motoul sub care s-au desfășurat lucrările celei de-a doua zile (12 octombrie 2011) a Săptămânii Sociale a catolicilor din Republica Moldova, și care l-a avut ca moderator pe dr. Carlo Costalli, președintele Mișcării Creștine a Muncitorilor din Italia.

A doua zi a Săptămânii Sociale a avut un oaspete deosebit în persoana Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de doi preoți colaboratori în domeniul social-caritativ. După sfânta Liturghie concelebrată, Mons. Gherghel a adresat un cuvânt de salut participanților la lucrări, exprimându-și bucuria de a participa la acest eveniment care se desfășoară pentru prima dată în Dieceza de Chișinău și care este în același timp un mod de a exprima misiunea Bisericii în lume. Felicitând inițiativa Monseniorului Coșa, PS Petru a subliniat că Biserica nu este formată din oameni străini de acest pământ pe care trăim, iar săracii trebuie să se afle mereu în centrul preocupărilor noastre, precizând că exemplul Săptămânii Sociale din Dieceza de Chișinău trebuie luat și de alte Biserici. "Vom proceda și noi în viitor la această inițiativă. Prutul nu ne desparte, ci ne unește", a mai adăugat episcopul de Iași.

După salutul Preasfințitului Petru Gherghel, a fost prezentată tema de lucru a zilei, de către dr. Jean-Pierre Rosa, delegat general al Săptămânilor Sociale din Franța. Sub titlul evanghelic "Pe săraci îi veți avea întotdeauna cu voi" discursul dr. Rosa a dorit din start să atingă un punct definitoriu al Săptămânilor Sociale: ele au rolul nu de a oferi soluții de-a gata, ci de a oferi, de-a lungul anilor și a situațiilor, elemente de răspuns care se îndreaptă spre sursa problemelor, subliniind că efortul social are o ordine bine stabilită. "Isus ne îndeamnă la o muncă de discernământ constant. El ne cere, pe de o parte, să nu ne oprim din drum și, pe de altă parte, să facem ordine în acțiunile noastre. Cristos este mai întâi de toate cel care umple totul de sens. Apoi munca concretă, ca o continuare a slăvirii lui Cristos în viața noastră" a spus Rosa, încercând să definească titlul evanghelic al discursului său ca pe un imperativ la credință și acțiune.

Primul raport tematic al zilei a fost prezentat de Dumitru Ursu, președintele Asociației Băncilor din Republica Moldova, cu tema "Economia reală pentru a învinge sărăcia". "Este necesar de a le permite și crea condiții celor săraci să investească în capitalul lor uman". După încercarea de a defini sărăcia din anumite perspective, domnul Ursu a precizat că, din punct de vedere socio-economic, menținerea creșterii continue a economiei este esențială pentru reducerea ulterioara a sărăciei. Vorbitorul a mai amintit că potrivit Indicelui Dezvoltării umane, din cele 169 state analizate, Moldova se află pe poziția 99 în clasamentul IDU, fiind inclusă în categoria țărilor cu nivel mediu de dezvoltare, creșterea economică din Republica Moldova având un caracter geografic polarizat mai ales în mediul urban.

Al doilea raport tematic cu titlul "Angajamentul politic în favoarea săracilor", cel mai dens și cel mai așteptat, a fost prezentat de Rocco Buttiglione, vicepreședinte al Parlamentului Italian și al celui European. Discursul lui Rocco Buttiglione a avut un accent particular prin faptul că s-a fundamentat pe valorile evanghelice și s-a raportat în mod constant la documentele sociale al Bisericii, în special Laborem exercens și Caritas in veritate.

Vorbitorul a dorit să atingă toate aspectele care țin de implicarea tuturor pârghiilor pe care le are societatea, dar și clasele politice, fie ele naționale sau internaționale în construirea unui climat social pozitiv, în ciuda dificultăților pe care le întâmpină lumea contemporană. Astfel discursul său, de altfel sistematic și foarte accesibil, a pendulat de la libertatea economiei de piață până la legile sale sociale, de la definiția creștină a muncii până la echitatea socială și retributivă, de la egalizarea economiilor până la globalizare. "Până nu demult, se trăia cu impresia că bogăția unei țări o dă faptul că ea deține petrol, aur sau alte resurse(...) Pe când, de exemplu experiența italiană arată că bogăția unei țări o constitue patronii creativi și cu responsabilitate socială, și muncitori pricepuți și harnici" a adăugat Buttiglione, adăugând totodată că investiția în educație este investiție în viitor, dar nu își produce efectele dacă universitățile nu se implică în mod practic în problemele societății.

Vorbitorul a mai accentuat că responsabilitatea creștină față de problematica socială este diferită de cea a altor culturi și chiar credințe religioase, creștinul având o responsabilitate anume pentru cei abandonați, săraci și nefericiți. "Disputele care privesc legea eutanasiei - de exemplu - uită că ea își are cauzele nu în durerea fizică, nici în respectarea dorinței bolnavului, ci în izolarea și marginalizarea sa de către cei din jur". Plecând de la premisa creștină a muncii ca activitate în favoarea îmbogățirii omului, Buttiglione a punctat pe dreptul omului la muncă și mai ales pe drepturile care trebuie să le aibă muncitorul, exemplificând cu munca pe care o desfășoară o mamă casnică în favoarea copiilor și care trebuie promovată și încurajată de către societate.

Referindu-se la tematica globalizării, care este la modă în lumea de astăzi, parlamentarul italian a punctat pe necesitatea deschiderii piețelor, astfel încât vectorul economic să nu fie îndreptat doar spre țările bogate, și că izolaționismul economic a produs întotdeauna decline și războaie: "Globalizarea este un bine pentru toată lumea, dacă știm să-l guvernăm". Tot în acest context, Buttiglione a atenționat asupra declinului Europei, dacă ceea numim Uniunea Europeană nu se va reorganiza în "Statele Unite ale Europei" cu posibilități proprii de guvernare și control al economiei de piață.

Cel de-al treilea raport al zilei cu titlul "Economia socială de piață: pentru o economie liberă și solidară" a fost prezentat de Luca Volonte, membru al Parlamentului European. Continuând unele dintre problematicile sociale remarcate de Buttiglione, relatorul a precizat într-un mod foarte documentat că Economia socială de piață pune accentul pe posibilitățile pieței libere, care are drept scop realizarea obiectivelor de caracter social (solidar), fără a contrapune conceptele "social" (solidar) și "piață" (eficiență) .

La sfârșitul lucrărilor, Preasfințitul Anton Coșa a mulțumit relatorilor zilei, și a reiterat încă o dată convingerea că, Săptămâna Socială va sta la baza noului program social-pastoral al Bisericii locale, care îi va orienta direcțiile de acțiune pentru viitorul apropiat.

Pr. Andrei Dăscălașu

* * *

Chișinău: Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova (I)

Chișinău: Angajarea cu pasiune

Chișinău: Prima Săptămână Socială a Bisericii Catolice din Republica Moldova (text introductiv)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-12 octombrie: Chișinău: Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova (I)


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat