Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Chișinău: Angajarea cu pasiune

Despre "cei din urmă": prima Săptămână Socială în desfășurare la Chișinău

Angajarea socială a Bisericii Catolice într-o țară în care sărăcia este evidentă: aceasta este inima primei Săptămâni Sociale catolice moldovenești. Promovată de Dieceza de Chișinău (unică în Moldova), inițiativa a început la 11 octombrie 2011, în capitala Republicii Moldova, și are ca temă "Curajul de a crește alături de cei din urmă". Lucrările au fost deschise de Mons. Anton Coșa, episcop de Chișinău, care a citat recentele cuvinte ale lui Benedict al XVI-lea adresate ambasadorului Moldovei: "Biserica nu cere ca să-i fie acordate privilegii deosebite. Ea dorește numai să rămână fidelă propriului său scop și să slujească orice persoană, fără deosebiri, conform misiunii încredințate ei de către Cristos". Această expresie este "sinteza clară a lucrărilor noastre din aceste zile", a adăugat Mons. Coșa, amintind că "Biserica Catolică nu are soluție pentru toate problemele, ci simte datoria să fie alături de acest popor pentru a-l sluji cu pasiunea care din totdeauna a marcat alegerile sale". Pentru aceasta, obiectivul Săptămânii este "să elaboreze un program socio-pastoral care să pornească de la cei din urmă, să cunoască exigențele din teritoriu și să pună laicatul catolic în măsură să lucreze cu mai mare pregătire și angajare".

Un drum pentru ecumenism. A crește împreună, între diferitele Biserici creștine, urmărind angajarea socială este dorința exprimată - la deschidere - de reprezentanții ortodocși ai celor două mitropolii prezente în țară. Biserica Ortodoxă și cea Catolică, după cum afirmă mitropolitul Vladimir (Mitropolia Moldovei, Patriarhia de Moscova), împreună pot "să-și unească forțele" într-o intervenție socială care să aducă "zâmbetul pe buze și speranța în inima celui sărac". Și reprezentantul Mitropoliei Basarabiei (legată de Biserica Ortodoxă Română), citind un text al mitropolitului Petru, a perceput din Săptămână mesajul evanghelic al apropierii de aproapele pentru că "în semenul nostru, oricare ar fi condiția lui, se întrevede Dumnezeu". "Calea angajării sociale" ca drum concret pentru ecumenism a fost indicată și de reprezentantul Bisericii Baptiste, Valeriu Ghilețchi, actualmente parlamentar al Moldovei. Pe de altă parte, că aici există o valabilă "pistă pentru dialog" este și opinia Monseniorului Coșa, care vorbind la agenția SIR afirmă că "angajarea concretă a Bisericii Catolice în Occident în rezolvarea problemelor concrete ale atâtor moldoveni care emigrează acolo, independent de crezul lor, să ajungă să favorizeze și aici ecumenismul". Mai mult, remarcă episcopul, "cu cât Occidentul, și îndeosebi catolicii care trăiesc acolo, sunt mai deschiși diasporei, cu atât mai mult aici ortodocșii se deschid la Biserica Catolică".

Binele comun și doctrina socială. Binele comun al Italiei "nu poate face abstracție de binele comun al Europei", este mesajul lansat de Mons. Arrigo Miglio, episcop de Ivrea și președinte al Comitetului pentru Săptămânile Sociale ale catolicilor italieni. Amintind de condiția de sărăcie a Moldovei și că un sfert din populație au emigrat, episcopul a invitat să se "aibă un simț de responsabilitate față de această țară", subliniind necesitatea "unei promovări de politici familiare pe rază lungă de acțiune, care să se refere nu numai la țările din Uniunea Europeană ci la întregul continent". Monseniorul Miglio a prezentat participanților Săptămânile Sociale italiene prin care Biserica oferă "ocazii de confruntare și de aprofundare despre ceea ce se întâmplă și despre ceea ce trebuie să se facă pentru creșterea globală a societății". De altfel, doctrina socială a Bisericii nu constituie "un sistem închis", ci dimpotrivă "rămâne mereu deschisă la noile probleme care se prezintă încontinuu și cere contribuția tuturor carismelor, experiențelor și competențelor", a reafirmat Mons. Marcello Semeraro, episcop de Albano și președinte al Comisiei CEI pentru doctrina credinței, pentru vestire și pentru cateheză, chemat să vorbească despre "angajarea socială în comuniune cu magisteriul Bisericii". Episcopul a amintit că doctrina socială, nelimitându-se să amintească "principii generale", "oferă creștinilor și tuturor oamenilor un ansamblu de principii de reflecție, criterii de evaluare și directive de acțiune pentru edificarea responsabilă a societății".

Elementul esențial. Drepturile omului și libertatea religioasă au fost în centrul intervenției lui Vitalie Pîrlog, expert moldovean și fost ministru al justiției, care a amintit de art. 9 din Convenția europeană despre drepturile omului și despre libertatea religioasă, care "nu poate fi obiect de restricții" pentru că "este un element esențial care contribuie la determinarea identității". În timp ce Natale Forlani, director general al imigrației la Ministerul Muncii din Italia, a intervenit pentru a aprofunda aspectul migrațiilor, evidențiind că ele "prezintă beneficii pentru persoanele și comunitățile care emigrează și pentru cele care îi primesc pe imigrați", dar "propun din nou și costuri umane și sociale care nu pot fi ignorate", mai ales legate de "ținerea nucleelor familiare", costuri destinate să se repercuteze "pe o perioadă lungă".

Reportaj realizat de Francesco Rossi - trimis al agenției SIR la Chișinău

*

Schema

Peste 150 de participanți înregistrați la prima Săptămână Socială moldoveană. Întâlnirea a fost structurată în trei zile tematice despre "angajarea socială a catolicilor în Moldova" (marți, 11 octombrie), "sărăcia și săracii" (miercuri, 12 octombrie), "mărturia profetică a celui care iubește și slujește" (joi, 13 octombrie); se va încheia vineri, 14 octombrie, cu celebrarea Euharistiei în catedrala din Chișinău. Tema fiecărei zile este introdusă de reprezentanți ai altor Săptămâni Sociale din Europa: Mons. Arrigo Miglio, episcop de Ivrea și președinte al Comitetului științific și organizator al Săptămânilor Sociale în Italia; Jean-Pierre Rosa, delegat al Săptămânilor Sociale din Franța; Mons. Giampaolo Crepaldi, episcop de Trieste și președinte al Comisiei sociale "Caritas in veritate" a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE).

(După agenția SIR, 12 octombrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat