Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": O carte despre episcopul Mihai Robu

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Dinamica păstoririi Bisericii Romano-Catolice din Moldova de la înființarea Episcopiei de Iași (1884) până în prezent. Vol. II. Episcopul Mihai Robu. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", în formatul 17x24 cm, are 364 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 25 lei.

Printre activitățile Departamentului de Cercetare al Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza", în parteneriat cu Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași, se numără și cea cu privire la trecutul Diecezei de Iași, mai ales cu privire la conducătorii acesteia. Acest proiect aflat în desfășurare poartă numele de "Dinamica păstoririi Bisericii Romano-Catolice din Moldova de la înființarea Episcopiei de Iași (1884) până în prezent". Obiectivul principal al acestui proiect de cercetare este evidențierea aspectelor de viață pastorală, socială și culturală ale comunității creștine tradiționale românești, romano-catolice din Moldova, "care au conlucrat într-o dinamică creatoare spre slava lui Dumnezeu și propășirea neamului nostru într-o tradiție milenară creștină".

Editura "Sapientia" oferă cititorilor un rod al acestei munci de cercetare prin apariția volumului "Dinamica păstoririi Bisericii romano-catolice din Moldova de la înființarea Episcopiei de Iași (1884) până în prezent. Vol. II. Episcopul Mihai Robu". Perioada la care se referă acest volum, 1925-1944, privește activitatea episcopului Mihai Robu. Mihai Robu (10 ianuarie 1884 - 29 septembrie 1944) este primul episcop "moldovan de baștină", înmormântat în catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. În acest volum, viața sa este studiată și analizată prin întreita activitate: pastorală-canonică, didactică-culturală, socială-caritativă.

Cartea începe cu un studiu introductiv în patru părți: "Biografia episcopului Mihai Robu", "Dieceza de Iași sub conducerea episcopului Mihai Robu", "Mărturia spirituală a episcopului Mihai Robu" și "Mihai Robu, episcopul înțelept".

Partea I cuprinde o serie de mărturii despre episcopul Mihai Robu, care atestă diferitele calități ale acestuia, precum fidelitatea față de evanghelie, dar și diferite activități ale acestuia. Mărturiile aparțin unor persoane înaintate în vârstă, care încă își mai aduc aminte de "glasul părintesc, blând cu care îi sfătuia pe toți copiii să învețe catehismul", majoritatea date de consătenii acestuia, din Săbăoani.

Următoarele părți conțin diferite documente și scrisori scrise de episcopul Mihai Robu, după cum urmează: "Scrisori pastorale" (partea a II-a), "Scrisori circulare" (partea a III-a), "Rapoarte de activitate către Sfântul Scaun" (partea a IV-a), "Corespondență" (partea a V-a).

Ultima parte este o anexă care cuprinde câteva fotografii cu episcopul Mihai Robu, precum și raportul acestuia, în limba latină, despre starea Diecezei de Iași, redactat cu ocazia vizitei "Ad limina", la Roma.

Această carte este o mărturie a interesului tot mai mare față de trecutul Diecezei de Iași, în conformitate cu îndemnurile Sfintei Scripturi: "Amintiți-vă de conducătorii voștri, care v-au învățat cuvântul lui Dumnezeu, și, meditând împlinirea vieții lor, imitați credința lor" (Evr 13,7).

Fiind rodul unei cercetări, volumul se adresează în mod special, dar nu exclusiv, celor care întreprind unele activități de studiu științific, dar este indicată și celor care vor să urmeze cuvintele din Scrisoarea către Evrei redate mai sus.

Cosmin Cimpoeșu

*

Dinamica păstoririi Bisericii romano-catolice din Moldova de la înființarea Episcopiei de Iași (1884) până în prezent. Vol. II. Episcopul Mihai Robu,
Iosif Tamaș - Fabian Doboș, editori, Ed. "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-016-3, 17x24 cm, 364 p., 25 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat