Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Chișinău: Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova (I)

Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova a debutat marți, 11 octombrie 2011, cu sfânta Liturghie celebrată de Mons. Marcello Semeraro, episcop de Albano Laziale (Italia), împreună cu Mons. Anton Coșa, episcop de Chișinău, și Mons. Arrigo Miglio, episcop de Ivrea. Acest moment divin a fost urmat de desfășurarea în plen a lucrărilor în sala de conferințe a hotelului Codru din Chișinău. Seria evenimentelor se va încheia la 14 octombrie 2011.

Prima zi a Săptămânii Sociale care se desfășoară sub deviza "Curajul de acrește alături de cei din urmă", a avut ca tematică "Angajamentul social al catolicilor din Republica Moldova" și a fost deschisă de salut adresat participanților de către PS Anton, care a dorit să rememoreze cuvintele pe care papa Benedict al XVI le-a adresat anul acesta, la 9 iunie, ambasadorului moldovean pe lângă Sfântul Scaun, cu ocazia prezentării scrisorilor sale de acreditare: "În octombrie anul acesta - spunea papa - Biserica Catolică va organiza prima Săptămână Socială. Perspectiva acestui eveniment îmi oferă o mare satisfacție. Biserica - mai spunea papa Benedict în iunie - nu cere să-i fie acordate privilegii deosebite. Ea dorește numai să fie fidelă propriei sale meniri și să slujească orice persoană, fără distincție, în conformitate cu misiunea încredințată ei de către Cristos".

Episcopul Anton a menționat că bucuria papei este și bucuria catolicilor din Moldova, îndeosebi pentru faptul că acest eveniment vine în anul în care se împlinesc 10 ani de la ridicarea la rang de dieceză a Administraturii Apostolice de Moldova, creată de către fericitul papă Ioan Paul al II-lea, la 28 noiembrie 1993, și astfel, prin aceste zile deosebite putem să dăm mărturie despre fidelitatea noastră față de Cristos și față de "frații săi mai mici", care sunt săracii.

După salutul Mons. Anton, au ținut să ia cuvântul reprezentanții celor două mitropolii ortodoxe din Republica Moldova, pr. protoiereu Nicolae Craveț, președinte al Departamentului Social-Pastoral din cadrul Mitropoliei Moldovei, care a prezentat un mesaj din partea mitropolitului Vladimir al Mitropoliei Moldovei, și pr. protoiereu Andrei Calamarău din partea Mitropoliei Basarabiei. Ambele mesaje prezentate de vorbitori au salutat desfășurarea acestui eveniment, care reactualizează bucuria de a fi alături de cei săraci care de multe ori ne dau adevărate lecții de viață, și avantajul care îl dă lucrarea solidară de caritate a diferitelor Biserici creștine.

Discursuri de salut pentru desfășurarea Săptămânii Sociale au mai fost ținute de ambasadorii Italiei și României la Chișinău, Excelența sa Stefano di Leo, respectiv Excelența sa Marius Lazurcă, ultimul accentuând asupra contribuția pe Biserica o are la binele comun, evenimentul acestei prime Săptămâni sociale a catolicilor din Republica Moldova, aducându-ne aminte care ar trebui să fie raporturile naturale între Biserică autoritățile civile, sub deviza "O Biserică liberă într-un stat liber". Excelența sa a mai precizat că diferite crize contemporane au o cauză mult mai profundă, și anume criza speranței, speranță despre care fericitul Papă Ioan Paul al II-lea spunea într-una din cărțile sale că trebuie să avem curajul de a-i trece pragul.

Cuvinte de salut au mai fost adresate și de Vasile Ghilețchi, membru al Parlamentului Republicii Moldova și lider al comunității baptiste din republică, dar și de reprezentatul Comisiei Europene în Republica Moldova.

Lucrările moderate în această primă zi de Mons. Benone Farcaș, vicar general al Diecezei de Chișinău, continuă prin relatările conferențiarilor, iar în a doua parte a zilei se vor termina printr-o reflecție comună asupra tematicilor propuse și asupra cărora vom reveni cu informații în corespondențele următoare.

Pr. Andrei Dăscălașu

* * *

Chișinău: Prima Săptămână Socială a Bisericii Catolice din Republica Moldova

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-12 octombrie: Chișinău: Prima Săptămână socială a catolicilor din Republica Moldova (I)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat