Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

București: "Atrium Gentium" sau "Curtea Neamurilor"

În zilele de 11 și 12 octombrie 2011 la București se desfășoară "Atrium gentium / Il Cortile dei Gentili / Curtea Neamurilor", un program dedicat dialogului între cei care cred și cei care nu cred, lansat de Consiliul Pontifical pentru Cultură în luna martie a acestui an.

Program manifestării de la București:

- Marți, 11 octombrie 2011, Ateneul Român

ora 18.00: Lansarea cărții Întrebări privitoare la credință. 150 de răspunsuri la întrebările celor care cred și ale celor care nu cred de Gianfranco Ravasi, publicată la Editura Humanitas. Traducerea din limba italiană este semnată de Anamaria Gebăilă și Bogdan Chioreanu. Autorul va fi prezent la eveniment.

ora 19.00: Întrebări esențiale. Putem vorbi împreună despre Dumnezeu? Dialog între cardinalul Gianfranco Ravasi și Horia-Roman Patapievici. Tema centrală a dialogului este relația dintre viziunea umanistă (raționalistă, laică) și spiritualitatea izvorâtă din credință. Demersul pornește de la premiza că respectul față de celălalt nu se reduce la acceptarea unui fapt, ci include dorința de a-i înțelege rațiunile, sensibilitatea, întrebările - de a-l lua în serios. Abordând problema culturii ca posibilă punte între cei care cred și cei care nu cred, dialogul se va deschide către raporturile între etica omului contemporan, neliniștea metafizică și conștiința misterului.

La finalul întâlnirii va avea loc o sesiune de autografe.

- Miercuri, 12 octombrie 2011, New Europe College (Str. Plantelor 21)

ora 18.00: Rațiunea și antinomiile credinței. Dialogul dintre cei ce cred și cei ce nu cred. Colocviu co-prezidat de cardinalul Gianfranco Ravasi și Andrei Pleșu.

Invitați: Vlad Alexandrescu, Alexander Baumgarten, Francisca Băltăceanu, Andrei Cornea, Michel Kubler, Anca Manolescu, Dan C. Mihăilescu.

La conferința de la Ateneul Român se asigură traducere simultană.

*

Evenimentul "Atrium gentium / Il Cortile dei Gentili / Curtea Neamurilor" de la București, organizat de Institutul Cultural Român, Filarmonica "George Enescu", Editura Humanitas, Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Nunțiatura Apostolică din România, are loc în cadrul vizitei oficiale a cardinalului Gianfranco Ravasi, președintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, la invitația Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din România.

Inspirat de faimoasa "curtea neamurilor" din preajma Templului din Ierusalim, atestată din vremea lui Antioh al III-lea (223-187 a.C.), unde oameni de apartenențe etnice, religioase și culturale diverse puteau veni spre a cunoaște mai bine credința fiilor lui Israel, programul lansat de Consiliul Pontifical pentru Cultură (www.atriumgentium.org) reprezintă un spațiu de dialog și dezbatere. Dezvoltat în jurul temelor credinței, demersul oferă un cadru de întâlnire și cunoaștere reciprocă între lumea celor care cred și a celor care nu cred în Dumnezeu. Curtea Neamurilor se întemeiază pe convingerea că participarea comună la căutarea sensului poate conduce la lărgirea orizontului fiecărei viziuni și conștiințe.

"Cred că Biserica ar trebui și astăzi să deschidă o curte a neamurilor, unde oamenii să poată într-un fel să se raporteze la Dumnezeu, fără să-l cunoască și înainte de a fi găsit calea spre taina sa, pe care o slujește viața interioară a Bisericii. Dialogului cu religiile trebuie astăzi să i se adauge mai ales dialogul cu cei pentru care religia este ceva străin, cu cei pentru care Dumnezeu este necunoscut și care, totuși, nu ar vrea să rămână pur și simplu fără Dumnezeu, ci ar dori să se apropie de el cel puțin ca față de cel ce este necunoscut" (Papa Benedict al XVI-lea, Discurs către Curia Romană, 21 decembrie 2009.

Adaptare după Radio Vatican de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat