Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Rugăciunea sfântului Rozariu, o praștie puternică a Maicii Domnului

Suntem în luna octombrie, lună dedicată rugăciunii Rozariului Preacuratei Fecioare Maria. Un eveniment din Sfânta Carte, cel în care tânărul David îl învinge pe uriașul filistean Goliat, așa cum tot David a învins și leul și ursul care voiau să fure oițe din turma sa, numai cu o praștie, mi-a inspirat o "metaforă" pentru rugăciunea Rozariului, pe care am îndrăznit să o numesc: "Praștia puternică a Maicii Domnului" (cf. 1Sam 17,1-51).

Praștia lui David cu pietricelele ei lustruite este o imagine biblică a Rozariului și a bobițelor sale, mult mai multe și mult mai puternice decât cele din praștia lui David, prin care putem învinge și noi: "Goliații, leii și urșii care ne atacă sufletele, voind să ni le piardă".

Orice bobiță a Rozariului simbolizează nu numai piatra desprinsă din praștia lui David, ci și piatra desprinsă din munte, văzută de Nabucadențar, care a lovit împărățiile lumi și le-a distrus (cf. Dan 2,38-45) dar și pe Isus Piatra, care va cădea peste dușmanii săi (cf. Mt 21,44).

Și, ca să fac o aplicație cu puterea rugăciunii Sfântului Rozariu, putere care face și obiectul originii Sărbătorii Sfântului Rozariu, voi aminti două biruințe obținute de creștini, cu Rugăciunea Rozariului, contra turcilor, care voiau să transforme Europa Creștină în ținut musulman.

1. Cea de la Lepanto, din 1571, care a fost la fel de răsunătoare ca și victoria lui David contra lui Goliat.

Să ne amintim de ravagiile pe care otomanii le făcuseră deja printre ținuturile creștine. Vechi comunități creștine înfloritoare din Asia Mică și Africa de Nord au dispărut aproape complet. În aceste condiții, au fost organizate mai multe cruciade, însă acestea n-au reușit să stopeze decât pentru un timp expansiunea otomană. Avea să urmeze căderea Constantinopolului (1453), ocuparea Insulei Malta (1565), iar în 1570, în încercarea de a pune stăpânire pe Veneția, trupele sultanului Selim al II-lea (1566-1574) invadau Cipru.

Atunci s-a ridicat David al creștinilor, papa Pius al V-lea (1504-1572) și a chemat întreaga creștinătate să ia în mâini Rozariul Preacuratei Fecioare Maria și să se roage pentru victorie. Câte bobițe ale Rozariului au fost trecute printre degetele creștinilor în timpul rugăciunii, tot atâtea pietre au fost aruncate cu praștia Rozariului asupra turcilor, care au fost învinși de o armată mult mai mică ca a lor.

Ziua victoriei creștinilor, înarmați cu Rozariul Preacuratei Fecioare Maria, a fost 7 octombrie 1571. Acea zi memorabilă a rămas până astăzi sărbătoarea Sfântul Rozariu. Iar Maria a rămas pentru creștini Regina Victoriilor.

2. În anul 1683, o armată imensă de turci, formată din peste 200.000 de soldați, a asediat Viena, capitala Austriei, una dintre cele mai puternice bastioane ale creștinismului. Atunci, Ioan Sobieski, comandantul suprem al armatelor poloneze, a alergat în apărarea cetății asediate, care era pe punctul de a fi cucerită. Împreună cu trupele sale, el s-a încredințat ocrotirii Maicii Domnului, implorându-i ajutorul. Toată armata, împreună cu Ioan Sobieski, în genunchi, au participat la Liturghie în conventul camaldulenzilor și au recitat sfântul Rozariu, după care comandantul a dat semnalul de atac. În scurt timp, turcii au fost zdrobiți și cei care au mai rămas au fost puși pe fugă.

Dacă mergem la Biblie vom vedem că Lepanto și Viena creștine au corespondențe în istoria poporului ales. În vremurile când poporul ales era înconjurat de mulți dușmani, iar el se ridica la rugăciune pentru a cere ajutor divin, Dumnezeu îi dădea biruință. Astfel:

- La Rafidim este primul loc unde israeliții au luptat după ieșirea din Egipt. Aici au venit amaleciții ca să se bată cu Israel. Moise a stat în stare de rugăciune. "Atunci când Moise își ridica mâinile spre cer, biruia Israel; iar când își lăsa mâinile, biruia Amalec" (Ex 17,8-11).

- Urmașii lui Ruben, ai lui Gad și o jumătate din seminția lui Manase au avut de luptat cu agarenii, cu Ietur, cu Nafis și cu Nodab. Agarenii și toate ale lor au fost dați în mâna evreilor, pentru că ei în vremea luptei au strigat către Dumnezeu, iar Dumnezeu i-a ajutat pentru că ei nădăjduiau în el (cf. 1Cr 5,18-20)

- Iosafat, regele lui Iuda, având de înfruntat o mulțime de vrăjmași moabiți și amoniți. El întâi de toate s-a rugat. Și Iahaziel levitul, primind lumină de la Duhul Sfânt, s-a ridicat și a zis, Ascultați, tot Iuda și locuitorii din Ierusalim, și tu, împărate Iosafat! Așa vă vorbește Domnul: Nu vă temeți și nu vă înspăimântați în fața acestei mari mulțimi, căci voi veți cânta și nu veți lupta, căci Dumnezeu va lupta pentru voi. Moabiții și amoniții, la auzul cântării de laudă a lui Iuda, s-au nimicit între ei. (cf. 2Cr 20,12-24).

Dacă Dumnezeu a dat victorii în luptele cu dușmanii văzuți, cu atât mai mult el dă victorii contra dușmanilor nevăzuți ai mântuirii. "Căci noi nu avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății care sunt în locurile cerești" (Ef 6,12). "Noi distrugem născocirile minții și orice îngâmfare care se ridică împotriva cunoașterii lui Dumnezeu și cucerim orice minte ca să asculte de Cristos" (2Cor 10,3-5).

Iată și o victorie duhovnicească, dată de Dumnezeu Bisericii, prin Rozariul Preacuratei Fecioare Maria.

Să ne amintim, în acest sens, de sfântul Dominic (1170-1221), cel care a primit Rozariul de Sfânta Fecioară Maria și a fost învățat de ea cum să se roage și cum să mediteze misterele mântuirii, care a reușit prin puterea sfântului Rozariu să pună capăt ereziei răspândite de albigenzi, dușmanii declarați ai oricărei forme de cult. Deși sfântul Dominic predicase în atâtea orașe din Franța și făcuse multe minuni, nici unul dintre eretici nu s-a convertit. Însă atunci când sfântul Dominic a recurs la ajutorul Rozariului Fecioarei Maria, a reușit. Recitând sfântul Rozariul, dimineața, la prânz și seara, în scurt timp, i-a readus pe acei sărmani amăgiți la unitatea Bisericii.

Cine poate spune câte suflete s-au convertit și câte mărturii bune s-au dat prin puterea Rozariului?

Prin rugăciunea zilnică a sfântului Rozariu, sfântul Ludovic Maria Grignion de Montfort (1675-1716) convertea și pe cei mari păcătoși și-i făcea să persevereze în har și în râvna creștină. El spunea: "Nimeni nu mi s-a împotrivit, din momentul în care îl atingeam cu Rozariul meu".

Cine poate spune câte suflete a întărit rugăciunea Rozariului, în lupta pentru credință și curăție?

Sfânta Maria Goretti (1890-1902), dimineață de dimineață participa la sfânta Liturghie cu părinții și frații, iar seară de seară, împreună cu toată familia, recita Rozariul. Sfânta Liturghie și Rozariul au fost armele care i-au dat putere să respingă provocările la păcat și să moară martiră a sfintei curății.

Exact la fel a fost și cu Veronica Antal (1935-1958), crinul însângerat din Nisiporești-Neamț. Zilnic era la sfânta Liturghie, la sfânta Împărtășanie și la sfântul Rozariu. Cu astfel de arme a rezistat violenței păcatului și a murit martiră a Sfintei Curății.

De aceea, sfântul Padre Pio (1887-1968) avea să spună: "Cu adevărat sfântul Rozariu este ca o armă în mâinile noastre. Un creștin fără Rozariu este ca un soldat fără armă. Cum poate birui un soldat fără armă? Cum poate să se apere de rele și să cucerească cerul un creștin fără Rozariu?"

De aceea aproape toți papii Bisericii, de la Lepanto încoace, au susținut și recomandat rugăciunea Rozariului. Ioan Paul al II-lea (1920-2005) a scris o scrisoare apostolică, Rosarium Virginis Mariae.

Dar nu numai papii Bisericii, dar și episcopii noștri au recomandat cu căldură rugăciunea Rozariului.

- Îmi amintesc cu emoție de toamna anului 1976, când, seminarist fiind, am fost la Miroslava pentru muncile de toamnă. Acolo, în acele zile de toamnă, era și PS Petru Pleșca. Parcă îl văd și acum pe alee recitând sfântul Rozariu. O călugăriță în vârstă l-a întrebat: "Ce mai faceți Preasfințite? La care Preasfinția sa i-a răspuns: "Iată, necăjesc pe Maica Domnului!" Așa a condus Biserica locală în acele timpuri grele.

- Actualul episcop de Iași, PS Petru Gherghel, a recomandat prin multe scrisori pastorale rugăciunea sfântului Rozariu. Apoi a scos și niște CD-uri cu rugăciunea Rozariului, prin care voiește să se roage zilnic împreună cu turma sa. Episcopul spunea: "Rozariul este rugăciunea tuturor, Rozariul este rugăciunea de laudă a fiilor lui Dumnezeu împreună cu mama tuturor, Fecioara Maria".

Din cauza puterii și eficacității sale în toate domeniile vieții, diavolul caută să ne smulgă Rozariul din mâni și să ne îndepărteze de recitarea lui.

În Cronicile Ordinului Benedictin, se istorisește că o călugăriță, pe nume sora Maria a Apostolilor, era deosebit de evlavioasă către Preasfânta Fecioară Maria și către Rozariul ei. Într-o noapte pe când stătea îngenunchiată în fața unei icoane a Sfintei Fecioare Maria și recita Rozariul, apare în camera ei, foarte furios, diavolul, care cu mare putere îi smulge Rozariul din mâini, apoi dispare în noapte. Vai, la cât de mulți dintre creștinii de astăzi diavolul le-a smuls Rozariul! (cf. Pr. Iosif Duman, Luna octombrie, Bacău, 1940, p. 22).

Conștienți de puterea de mijlocirea a Preacuratei, cea mai mare mijlocitoare de har, dar și de eficacitatea Rozariului, "praștia puternică a Maicii Domnului", să ne luăm și noi deviza sfântului Iosif Benedict Labre (1748-1783): "Rozariul până la moarte!"

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 176.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat