Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunitatea catolică română din Lleida în pelerinaj

Este luna octombrie, luna sfântului Rozariu, lună pe care comunitatea din Lleida (Spania) încearcă s-o trăiască cât mai intens. Anul acesta, întâlnirea familiilor române din Spania, care a ajuns la a cincea ediție, a fost programată pe 9 octombrie 2011, la Torreciudad, sanctuar care face parte din Ruta Mariană, alături de sanctuarele Pilar (Zaragoza), Montserrat (Barcelona) și Lourdes (Franța).

Dorința celor peste 50 de persoane din Lleida, adulți și copii, a fost de a petrece împreună o zi în comuniune, înălțând împreună rugăciuni și cântece de laudă sfintei Fecioare, ocrotitoarea familiilor creștine. Ne-am propus ca pe traseu să cunoaștem puțin din istoria meleagurilor pe care trăim.

În acest sens, prima oprire am făcut-o în Monzón, localitate care deține ca patrimoniu Castelul Templierilor, un monument artistic impresionant, care și-a pus pecetea pe istoria locurilor.

Apoi am ajuns la Torreciudad, sanctuar construit pe o veche "ermită", loc de pelerinaj al localnicilor din timpuri imemoriale și reconstruit, ca gest de mulțumire, din inițiativa unui sfânt din timpurile noastre, Josemaría Escrivá, fondatorul Mișcării Opus Dei. După procesiune, a urmat apoi pregătirea pentru sfânta Liturghie și celebrarea acesteia. Ne-am unit în rugăciune cu celelalte grupuri venite din Zaragoza, Madrid și din împrejurimile sanctuarului, atât în cadrul sfintei Liturghii, cât și în recitarea rozariului, privind la altarul măreț pe care sunt reprezentate scene din viața sfintei Fecioare, sculptate în alabastru.

Ne-am despărțit de celelalte grupuri, cu gândul la următoarea întâlnire, iar la întoarcerea spre Lleida, am vrut să cunoaștem mai multe despre un episod din războiul civil din Spania, care a avut loc între anii 1936 și 1939, când s-a desfășurat o campanie de anihilare a Bisericii Catolice. Pentru aceasta, am vizitat Muzeul Martirilor Claretieni din Barbastro. Ceea ce inițial s-a crezut o etapă în plus a pelerinajului nostru, a fost, de fapt, punctul culminant al acestuia. În august 1936, au fost executați, pe rând, după o perioadă de detenție și de torturi groaznice, toți membrii seminarului, de la rector până la seminaristul care făcea de portar, fiind primul seminar din istoria Bisericii Catolice din care și-au vărsat sângele pentru mărturisirea credinței, de la primul până la ultimul membru al seminarului. În nenumărate rânduri au fost sfătuiți de către anarhiști să renunțe la tot ceea ce însemna credința catolică și să se declare comuniști, salvându-și în acest mod viața. Nu numai că nu au făcut-o, dar s-au îndreptat cu seninătate și bucurie către moarte. Au lăsat în urma lor cuvinte de încurajare pentru familiile lor, și prin extensiune, întregii familii creștine, cuvinte scrise pe ascuns pe tot ceea ce aveau la îndemână: pe batiste, pe hârtia în care primeau puțina hrană zilnică, pe mobilierul închisorii etc. Parte din acestea s-au salvat și sunt păstrate cu sfințenie în muzeu. Este imposibil să rămâi indiferent la mărturiile de credință ale acelor tineri. O fetiță de șase ani, care a ascultat cu mare atenție tot ceea ce ne-a povestit responsabilul muzeului, spunea la sfârșit: "Oamenii cei răi i-au omorât doar pentru că ei credeau în Isus, dar ei trăiesc, nu? Și eu cred în Isus, în Dumnezeu...!"

Cu zile în urmă, în cadrul unei Liturghii, părintele Adrian Burcă ne amintea să fim recunoscători celor care înaintea noastră au semănat pentru ca noi să culegem roadele credinței lor. Martirii din Barbastro au semănat sângele lor pe tărâmul Spaniei pentru ca, ani mai târziu, noi să ne putem mărturisi în mod liber credința, uneori poate cu prea puțină vlagă. Vizita la muzeu ne-a îndemnat la un examen de conștiință, întrebându-ne fiecare ce facem noi în calitate de creștini, cum știm să ne mărturisim credința.

Pelerinajul s-a încheiat cu vizitarea catedralei din oraș, o adevărată bijuterie arhitectonică, un amestec între stilul renascentist și baroc, construită de-a lungul câtorva secole, prin colaborarea credincioșilor localnici.

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 octombrie: Comunitatea catolică română din Lleida în pelerinaj


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat