Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Încrederea creștinilor

Alți morți la Cairo:
interviu despre situația locală cu card. Antonios Naguib

"Revoluția din 25 ianuarie a putut să ducă la căderea unui regim, puternic și stabil de peste treizeci de ani. În același timp, poporul s-a aflat într-o situație neprevăzută în urmă cu câteva luni, așadar nu era pregătit să o înfrunte la diferite nivele: politic, de siguranță, economic... Și Consiliul Superior al Forțelor Armate se află într-o situație foarte complexă: să înfrunte populația creând un conflict de forță sau să acționeze cu multă atenție dând impresia de încetineală și lipsă de fermitate. Acest lucru creează confuzie și trezește multe întrebări. Viitorul apropiat va arăta intențiile și planurile. Cu următoarele alegeri ale Parlamentului situația se va clarifica și sperăm că va fi pentru binele țării". Vorbește patriarhul de Alexandria al copților catolici, card. Antonios Naguib, în ziua în care Cairo numără morții, 24, din violențele care au urmat după o manifestație a creștinilor. Violențele ar fi fost stârnite de "provocatori" care au atacat cortegiul în care manifestanții s-au ciocnit mai întâi cu extremiști islamici și apoi cu forțele de securitate. Au trecut circa 8 luni de la revoluția din 25 ianuarie și drumul spre mult dorita democrație pare să înainteze cu încetineală. Premierul egiptean Essam Sharaf a vorbit despre complot împotriva unității țării, așteptat peste mai mult de o lună de alegerile adunării populare.

Eminență, de la votul din 28 noiembrie (camera inferioară) și mai departe de la cel din 29 ianuarie 2012 (Shura sau camera superioară), ce Egipt ar putea să rezulte?

"Viitorul Egiptului nu se prevede cu claritate. Nu putem afirma o fizionomie clară pentru Egipt după aceste date. Putem exprima îngrijorările noastre și în același timp marea noastră speranță de a găsi un Egipt bazat pe drepturile civile și egalitatea de cetățenie, fără nici o discriminare mai ales religioasă".

Lipsa de experiență politică și de organizare a tinerilor, marcată și de lipsa de lideri importanți și organizarea și forța mișcărilor islamiste (Frații musulmani și salafiți) cât ar putea influența asupra rezultatului votului?

"Este sigur că poporul egiptean se încrede mult în opiniile liderilor religioși și cu privire la politică. Nepregătit să înfrunte actuala situație politică și în fața provocării votului, are nevoie să fie condus, să învețe să facă o critică obiectivă a situației politice și să discearnă obiectiv binele țării. Nu lipsesc intelectualii și scriitorii pentru a ajuta la crearea acestui climat de încredere. Însă discursul religios rămâne mereu foarte important și influent, mai ales în moschei. Deci este inevitabil ca să influențeze asupra rezultatului votului. Pe de altă parte avem mult speranță că partidele și curentele care acționează pentru statul democratic și civil să aibă și ele un rezultat favorabil.

Criza economică, lipsa de siguranța, viața scumpă vor putea îndrepta votul spre direcții fundamentaliste?

"Este clar că această situație influențează în direcție fundamentalistă. De fapt, islamiștii exploatează această carte cu multă abilitate. Vând mărfurile, în special alimentele și hainele, cu prețuri reduse și dau ajutoare generoase celor nevoiași. Acest este un mijloc eficient pentru a câștiga consensuri".

Iarăși conflicte între creștini și musulmani: declarațiile salafiților și islamiștilor preocupă mult, cum ar fi riscul aplicării legii Sharia în reforma Constituției, minoritatea creștină care dorește un Egipt laic în pofida declarației de la Al-Azhar din 19 iulie. Ce viitor este pentru creștinii din Egipt?

"Atacurile islamiștilor împotriva instituțiilor creștine continuă, mereu cu pretenția că se construiește o biserică fără autorizația oficială și explicită, care rămâne încă foarte greu de obținut. Și declarațiile salafiților creează multă îngrijorare pentru că vor să-i trateze din nou pe creștini ca în perioadele cele mai întunecate ale imperiului otoman. Cât privește declarația de la Al-Azhar din 19 iulie 2011, a fost făcută de suprema autoritate religioasă sunnită cu un grup de intelectuali cu privire la "viitorul Egiptului", așa cum citim în titlu. Ea este foarte pozitivă și marchează o poziție clară și hotărâtă pentru un stat național (evitând termenul «civil»), democratic și modern. Însă rămâne că pune «Sharia» ca principiu inspirator al constituției și al legislației. Nu se vede bine cum se vor concilia cele două aspecte".

După părerea dumneavoastră, creștinii ar trebui să-și unească forțele într-o mișcare și să se prezinte la vot sau să aleagă buni candidați potriviți în funcțiile publice, fără să privească la religie?

"Încă de la începutul revoluției conducătorii Bisericilor creștine din Egipt au decis să nu creeze partide religioase. Nu numai pentru că legea nu permite partide pe bază religioasă, ci mai ales pentru a nu cădea în forma de ghetou. Am cerut păstorilor să sensibilizeze și să încurajeze pe credincioșii lor la o angajare pozitivă și activă pentru participarea la vot și sprijinirea partidelor și a liderilor care lucrează pentru construirea unei societăți civile și democratice. Mai mult contează programul politic decât apartenența religioasă. Chiar dacă sunt mai puțin numeroși - 10% din populația care are 88 de milioane - creștinii au un rol foarte important în acest moment. Ei pot favoriza un ambient de dialog care este calea cea mai eficientă pentru a înfrunta situația actuală și pentru a ajunge la o pace socială bazată pe acceptarea reciprocă a tuturor părților din țară. În acest mod putem ajunge la o nouă țară bazată pe cetățenia și egalitatea dintre toți. Creștinii, prin participarea lor activă în viața socială și politică, pot da exemple concrete de fidelitate și de sârguință pentru binele comun al Egiptului".

Sunteți optimist pentru viitorul creștinilor în țară?

"În pofida multelor îngrijorări, privim la viitor cu speranță. Avem încredere că Domnul ne va face să depășim această fază critică și ne va conduce la un rezultat care va fi pentru binele tuturor. Creștinii din Egipt au trăit asemenea situații în lunga lor istorie de suferințe și de pace. Vom continua să facem tot ceea ce putem, susținuți de rugăciune, de încrederea în Dumnezeu și de sprijinul spiritual și moral al tuturor catolicilor, creștinilor și persoanelor de bunăvoință. Ne încredințăm mult rugăciunilor voastre.

(După agenția SIR, 10 octombrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat