Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cenzurarea creștină și noile mass-media

Un raport îi subliniază problemele

De pr. John Flynn, LC

Un raport făcut de National Religious Broadcasters (NRB), cu sediul în Virginia (SUA), revelează cum tratează noile platforme mediatice religia în mod substanțial problematic.

Raportul, cu titlul "True Liberty in a New Media Age: An Examination of the Threat of Anti-Christian Censorship and Other Viewpoint Discrimination on New Media Platforms", examinează principalele societăți, cum ar fi Google, Apple, Facebook și Twitter.

Conform descrierii prezentate pe situl său Internet, NRB este o asociație apartinică de comunicatori creștini.

Dacă este adevărat că noile mijloace de comunicare bazate pe Internet au deschis multe posibilități pentru schimbul de idei și opinii, în același timp - conform raportului - preocupă micul număr de societăți care domină sectorul.

Cât privește religia, conform textului, problema este mai evidentă. "Concluzia noastră este că ideile creștine și celelalte conținuturi religioase se află în mod clar în fața unei cenzuri a platformelor de comunicare pe Internet", afirmă el.

Studiul arată câteva moduri în care politicile noilor giganți mediatici au incidență asupra religiei.

Apple

Câteva din aceste societăți au scos deja conținuturile creștine, în timp ce altele au stabilit linii conducătoare care foarte probabil vor duce la o viitoare cenzură, afirmă raportul. În două cazuri Apple a blocat aplicații creștine pe iTunes App Store din cauza conținuturilor religioase.

De fapt, conform raportului, singurele aplicații pe care Apple le-a blocat pe calea opiniilor care sunt exprimate acolo sunt cele care reflectă viziunea creștină.

În noiembrie 2010, Apple a revocat aprobarea aplicării lui Manhattan Declaration. Această declarație se referă la convingerile creștine despre căsătorie, despre sacralitatea vieții și despre libertatea religioasă. Motivul adoptat este că în unul din punctele declarației se spune că comportamentul homosexual este imoral și acest lucru, conform lui Apple, ar fi ofensator.

Ulterior, în martie 2011, Apple a cenzurat și aplicația pentru Exodus International, o inițiativă creștină care ajută persoanele să părăsească viața homosexuală. Încă o dată Apple a declarat că acest lucru era ofensator și încălca liniile sale conducătoare.

Apoi, în iulie 2011, Apple a eliminat iTunes din Christian Values Nerwork, un portal care contribuie la finanțarea organizațiilor caritative. Raportul afirmă că această acțiune este bazată pe plângerile conform cărora câteva organizații caritative ar avea o viziune critică în privința inițiativelor pentru drepturile homosexualilor.

În general, raportul conclude că diferite politici ale Apple referitoare la aplicațiile sale sunt generice și vagi, în timp ce în privința religiei în anumite cazuri frizează cenzura. Cât privește satira, umorismul sau opiniile politice, normele sunt foarte diferite, lăsând spațiu larg conținuturilor.

De exemplu, liniile conducătoare stabilesc că în privința religiei sunt interzise conținuturi "ofensatoare, rele" sau care conțin materiale "care sunt un abuz", "nepotrivite" sau "inacceptabile". Folosind termeni așa de vagi, Apple dispune de o amplă putere discreționară în a determina care idei religioase trebuie preferate și care trebuie cenzurate, subliniază raportul.

Nu este îndoială - conclude textul - cu privire la faptul că politicile lui Apple cu privire la conținuturile religioase ar lăsa mult de dorit dacă sunt confruntate cu standardele de libertate de exprimare stabilite de Curtea Supremă pe baza Primului Amendament.

Google

Trecând la Google, raportul amintește că a refuzat să pună pe situl său o publicitate creștină pro-vita a lui Christian Institute. Refuzul a fost justificat pe baza politicii lui Google care "nu permite publicitate de situri Internet care au conținuturi despre avort sau de natura religioasă".

Christian Institute a dat apoi în judecată Google și publicitatea a fost admisă. Google a trebuit să schimbe politica sa și să permită publicitate referitoare la avort din partea organizațiilor religioase, cu condiția ca acestea să se bazeze pe elemente reale.

Totuși, politica lui Google este încă orientată să blocheze orice publicitate despre avort care conține fraze ca "avortul este omucidere", pentru că acest lucru este considerat "excesiv".

O altă problemă subliniată de raport se referă la liniile conducătoare ale lui Google pentru folosirea instrumentelor sale Internet puse la dispoziția organizațiilor nonprofit. Folosirea liberă sau cu preț stabilit a acestor instrumente nu este admisă pentru Biserici sau organizații religioase care țin cont de orientarea religioasă sau sexuală în propriile angajări de personal. Conform raportului, Bisericile creștine care au cerut la Google să fie considerate printre organizațiile nonprofit au fost refuzate.

Un alt caz care se referă la Google este cel cu privire la situl norvegian care conține materiale care critică Scientology. Avocații lui Scientology au protestat împotriva lui Google pentru că acel sit prelua conținuturi protejate de copyright. Prin urmare, acele pagini au fost înlăturate din cuprinsul lui Google.

Raportul lui NRB afirmă că această acțiune este îngrijorătoare pentru că sunt multe organizații creștine care citează în mod neliteral Biblia. Deci în citate va trebui să se prezinte sursa care are copyright-ul. Legile cu privire la proprietatea intelectuală permit o folosire normală a conținuturilor și de aceea abordare lui Google ar putea să blocheze în mod ilegitim organizațiile creștine care doresc să comenteze sau să critice tot ceea ce consideră că sunt învățături false.

Google - în perioada în care acționa în China prin versiuni locale ale sitului său - s-a arăta dispusă să colaboreze și cu Guvernul pentru a ascunde din cuprins cuvinte referitoare la Falun Gong și la Dalai Lama.

Raportul conclude secțiunea sa despre Google citând cuvintele lui Scott Cleland, fost vice subsecretar de stat pentru informație și comunicare, conform cărora "Google refuză valorile tradiționale iudaico-creștine".

Și Facebook s-a făcut responsabil de cenzură conform raportului. Are o politică de ștergere a comentariilor anti-homosexuale din situl său și partership cu unele organizații care promovează agenda homosexuală.

Un alt exemplu citat în raport este tocmai cazul lui Facebook care a avut înlăturarea unei fotografii a doi bărbați care se sărută. Această decizie a fost rapid revocată și Facebook și-a prezentat scuzele sale. Dimpotrivă, în alte cazuri de fotografii de natură sexuală, dar nu homosexuală, a existat o înlăturare definitivă.

Incitare la ură

Cu excepția lui Twitter, politicile principalelor platforme Internet mențin definiții foarte ample a ceea ce consideră incitare la ură. Conform raportului, acest lucru riscă să prejudicieze libertatea de exprimare. Facebook, de exemplu, interzice "conținuturi religioase incendiare; agende din punct de vedere politic religioase".

Citând liniile conducătoare ale lui Google, raportul afirmă că acestea consideră incitare la ură "conținuturi care promovează ura... față de grupuri pe bază de... religie... sau orientare sexuală/identitate de gen".

În afară de asta, regulile lui Google permit blocarea conținuturilor publicitare care creează probleme pentru unele grupuri datorită religiei, orientării sexuale sau a identității de gen. Raportul subliniază că acest lucru exclude publicitatea grupurilor creștine pro-familie care se opun promovării, din partea unor grupuri, a legalizării căsătoriei homosexuale. Înseamnă că și exprimările de critică teologică față de alte religii sau secte ar viola politica lui Google.

Raportul continuă identificând probleme asemănătoare cu alte organizații pe Internet, ca MySpace, care are politici prea generice și rău definite în materie de incitare la ură și de homosexualitate.

Și provider-ii Comcast, At&T și Verizon încalcă libertatea de exprimare și regulile lor permit cenzura conținuturilor creștine, conform raportului.

Raportul se încheie cu un apel adresat acelor societăți de Internet pentru ca să schimbe politicile lor în așa fel încât să garanteze libertatea de exprimare și să nu cenzureze conținuturile creștine legitime. Un apel care putem doar spera să nu rămână neascultat.

(După Zenit, 9 octombrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat