Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Anul Familiei: Sfântul Francisc din Assisi, omul care a avut șansa unei mame bune

Biserica celebrează la 4 octombrie, în fiecare an, pe sfântul Francisc din Assisi, sfânt pe care, în anul 1939, papa Pius al XII-lea l-a numit "cel mai italian dintre sfinți și cel mai sfânt dintre italieni", Sfânt pe care mulți oameni și instituții îl au de patron, sfânt care este și patronul principal al Italiei.

Un om a visat într-o noapte că a murit. A bătut în poarta raiului. A auzit glasul Tatălui ceresc: Cine-i acolo? Omul a răspuns: Eu sunt... Tu mă știi, sunt cutare! Pot să intru? N-a primit nici un răspuns. De spaimă s-a trezit și a constatat că a transpirat de frică. Și-a pus problema: De ce n-au fost găsite faptele mele bune vrednice de a-mi deschide poarta paradisului? A constatat că nu erau făcute în unire cu Cristos, cu Domnul și prin Domnul și, prin urmare, n-a făcut faptele bune ca un "domn". Din acea clipă a început să-și corecteze viața, lucrând toate după învățătura lui Isus și pentru Isus. Deci s-a corectat și când a murit cu adevărat și prezentându-se la poarta raiului, bătând și auzind aceeași întrebare: Cine ești? De data aceasta a putut răspunde: "Sunt Isus!" Poarta s-a deschis și el a intrat în fericirea veșnică, fiindcă pe acest pământ a trăit ca un "domn", prin Domnul Isus (cf. Pr. Anton Dancă, Maranatha, Duminica a IX-a de peste an, Anul A).

Această istorioară sintetizează foarte bine întreaga viață și activitate a sfântului Francisc din Assisi.

"Sunt Isus", a putut răspunde sfântul Francisc din Assisi la întrebarea: "Cine ești?", încă din timpul vieții și apoi la intrarea sa în cer.

"Sunt Isus" trebuie să putem și noi răspunde la aceeași întrebare, "Cine ești?", atât în timpul vieții, cât și de la intrarea noastră în cer.

Sfântul Paul ne spune că fiecare creștin "trebuie să ajungă la înălțimea staturii plinătății lui Cristos" (Ef 4,13).

Sfântul Apostol Ioan ne spune: "Cine zice că rămâne în Cristos, trebuie să trăiască așa cum a trăit Cristos" (1In 2,6).

Sfântul Paul ne cere tuturor: "Fiți imitatorii mei așa cum eu sunt imitatorul lui Cristos" (1Cor 11,1).

Toate aceste cerințe ale Bibliei sfântul Francisc din Assisi le-a trăit în toată viața sa de după convertire.

Cunoscând bine viața și activitatea sfântului Francisc din Assisi, papa Benedict al XV-lea afirma că Francisc "este imaginea cea mai desăvârșită lui Cristos din toate timpurile".

Dante Alighieri spune în Divina Comedie, în Cartea Paradisul, că "viața Sfântului Francisc din Assisi mai bine s-ar cânta în cerescul cor al îngerilor, decât s-ar rosti de oameni pe pământ".

Iar Isus însuși, într-o revelație particulară, i-a descoperit sfintei Margareta Maria Alacoque că Francisc este sfântul cel mai apropiat de inima sa.

De sărbătoarea sa, sfântul Francisc ne spune și nouă, celor de astăzi, nouă celor din mileniul trei: "Tindeți și voi să ajungeți la măsura staturii lui Cristos, trăiți și voi așa cum a trăit Cristos și fiți și voi imitatorii lui Isus, asemenea mie și tuturor sfinților".

Dar sfântul Francisc din Assisi nu s-a născut sfânt și nu a fost din totdeauna sfânt. Ca și "aurul curat", el a fost scos de harul lui Dumnezeu, din noroiul patimilor și apoi a fost curățat în cuptorul suferințelor.

S-a născut în anul 1182, fiind primul copil al soților Petru și Pica Bernardone. Petru Bernardone fiind negustor de stofe, deseori lipsea de acasă, trecând familia pe planul doi.

Datorită preocupării excesive a tatălui său de cele trecătoare ale lumii, precum și din cauza temperamentului său vioi, Francisc ajunge repede liderul tineretului din Assisi, rege al distracțiilor, al petrecerilor fastuoase și al partidelor de vânătoare.

Despre sfântul Eusebiu se povestește că pe când era diacon, purtând la altar un potir foarte prețios, împiedicându-se, l-a scăpat din mâini și la spart în multe bucăți. Pentru moment a rămas îngrozit. Dar apoi adunând cioburile și așezându-le pe altar, dintr-o dată, printr-o minune, toate aceste cioburi s-au unit în chip minunat și potirul a devenit iarăși așa cum era înainte de cădere (cf. Breviarul Ambrozian, 12 august).

Cam așa ceva s-a întâmplat și cu vasul ales al lui Dumnezeu, sfântul Francisc din Assisi. Din cauza neglijenței tatălui, dar și a aplecării sale spre distracții, Francisc a căzut în multe vicii și s-a spart în multe cioburi de păcat, asemeni fiului risipitor (cf. Lc 15,11-32).

Dar așa cum am scris în titlul acestui articol, tânărul Francisc a avut șansa unei mame bune, mamă care, asemenea sfântului Eusebiu, l-a adus pe Francisc, vasul ei spart, la Dumnezeu. Iar Dumnezeu n-a întârziat să-l redea mamei sale, Bisericii, și lumii întregi, ca vasul ales, care se numește, sfântul Francisc din Assisi.

Convinsă că Dumnezeu o va asculta, Pica Bernadone a profetizat cu privire la Francisc: "Astăzi trăiește ca un prinț al pământului, dar mâine va trai ca un fiu al lui Dumnezeu". Și așa a fost.

Avea dreptate scriitorul suedez Jorgenssen, convertit la catolicism, care își începe una dintre cărțile sale cu aceste cuvinte: "La început este mama. Iar copilul va fi ceea ce este mama, adică va fi ceea ce vrea mama să fie. Copilul va fi un sfânt dacă mama este sfântă și umblă pe căile lui Dumnezeu".

Dar înaintea lui Jorgenssen, sfântul papă Calist I a spus: "Copilul devine ceea ce vrea mama".

Păcat că multe mame de astăzi nu sunt sfinte, ba chiar se rușinează cu această sfântă și divină chemare (cf Lev 11,44; 1Pt 1,16) Iar din această cauză ne lipsesc azi atât de mult copiii și tinerii sfinți.

Regina Elisabeta - Carmen-Silva - soția regelui Carol I, a scris o poezie în care spune: "De veți auzi de un erou care a luptat pentru dreptate, să știți că a avut o mamă bună; de veți auzi de un poet care cu versurile lui a schimbat sensuri de viată, a creat frumuseți și a înflăcărat inimii, să știți că a avut o mamă bună".

Și cum Dumnezeu întoarce toate spre binele copiilor săi (cf. Rom 8,28), el s-a folosit de ideea greșită de cavaler pe care o avea Francisc, de spiritul lui de aventurier lumesc, și de înrolarea lui în armată pentru la lupta împotriva Perugiei, dar și de "câinele său credincios", suferința, pentru a-și aduce oița rătăcită în staul. În acest sens, Dumnezeu a făcut ca armata cetății Assisi să fie înfrântă, iar Francisc, împreună cu mulți tovarăși de arme, să fie arestați și închiși. Aici, căzând și într-o grea boală, care i-a pus viața în pericol, și îndurând lipsurile și durerile închisorii, asemenea fiului risipitor, pentru prima dată, "și-a venit în fire" și, la fel tot pentru prima dată, s-a rugat serios, pentru izbăvirea din lanțuri și boală, dar și pentru mântuirea lui.

Și așa cum Dumnezeu n-a întârziat mult să răspundă la rugăciuni mamei sale, Pica, tot astfel acum Dumnezeu nu a întârziat să răspundă acum rugăciunilor lui Francisc, căci începând din acest moment al vieții, Francisc a început să simtă minunile lui Dumnezeu în viața sa. Astfel:

- Asemenea sfântului Petru eliberat de înger (cf. Fap 12,6-11), este eliberat și el la mai puțin de un an de la arestare, deși fusese condamnat pentru mulți ani.

- La revenirea acasă, încă bolnav, se hotărăște să renunțe definitiv la viața de distracții și plăceri lumești.

- În timp ce se îndreaptă spre Spoleto, renunță să se înscrie în armata lui Gualtieri de Brienne, care lupta pentru papa, aude un glas divin care-l întrebă: "Francisc, ce este mai nobil, să fii în slujba stăpânului sau în slujba servitorului său?" A înțeles că era glasul lui Cristos care trăiește în cei săraci și suferinzi, și de aceea se întoarce pentru a-i sluji pe aceștia, începând cu cei mai din urmă, cu leproșii și abandonații. A vindecat mai mulți leproși și bolnavi. A alinat mulți săraci și deznădăjduiți.

- La San Damiano, un crucifix îi vorbește și-i dă în grijă repararea Bisericii care stă să cadă. Crezând că Isus îi vorbește de clădirile bisericilor, el repară mai întâi bisericile "Sfântul Petru" de la Spiaro și "Sfânta Maria a Îngerilor". Mai apoi înțelegând sensul real al acestor cuvinte, își începe lucrarea de evanghelizare.

- Sfânta Fecioară Maria îi apare și ea și-i cere să-i ușureze durerile Fiului ei, Isus, pe care i le fac păcătoșii.

- Întreaga Sfântă Familie îi apare într-o Sfântă Noapte de Crăciun, și-i descoperă Misterul Întrupării și al înfrățirii omului cu toată creația. În urma acestor viziuni avea să scrie mai târziu "Cântul Creaturilor".

Din acest moment al vieții sale, Francisc, a înțeles mai bine cuvintele Scripturii, care spun: "Așa cum cugetul vostru v-a făcut să rătăciți departe de Dumnezeu, întorcându-vă, străduiți-vă să-l căutați de zece ori mai mult. Fiindcă el vă va odată cu mântuirea și o bucurie veșnică" (Bar 4,28-29). Și așa a făcut!

- După toate aceste minuni și descoperiri divine, Francisc își începe lucrarea sa de evanghelizare, mai întâi printre tovarășii săi de petreceri, pe care îi convertește, și-i face să trăiască numai pentru cauza lui Dumnezeu și a sufletelor.

- Pe toți acești prieteni de petreceri pe care i-a condus la Domnul, prieteni care pot fi simbolizați prin: "lupul îmblânzit de la Gubio", dar și pe toți ceilalți convertiți, care pot fi simbolizați și ei prin "păsările și viețuitoarele care ascultau predicile sale", Sfântul Francisc i-a organizat în trei ramuri: una de bărbați, una de femei, și una de laici. Pentru fiecare ramură a scris câte o regulă de viață, pentru a lucra mai eficient alături de el, pentru Dumnezeu și pentru mântuirea sufletelor.

- Apoi pentru toți aceștia, încă din timpul vieții sale, organizează misiuni în țară și în străinătate, printre creștini și printre necreștini. Este renumită predica ținută sultanului Melek-el Kamel, care îl primește cu ospitalitate.

Este renumită și predica fără cuvinte pe care a ținut-o întregului oraș, Assisi, împreună cu fr. Ginepro.

- Și astăzi, la aproape 800 de ani de la moartea sa, sfântul Francisc câștigă nenumărate suflete pentru cauza lui Dumnezeu și pentru împărăția cerurilor. Și acesta este poate cea mai mare minune a lui Francisc.

Cu un cuvânt, el și întreita sa familie serafică au căutat și caută, au luptat și luptă, ca să devină imaginii vii ale lui Isus Cristos în lume, să imite pe Cristos în toate, să trăiască pe pământ așa cum a trăit Cristos și să ajungă la măsura staturii lui Cristos.

Este interesant de observat că sfântul Francisc s-a asemănat lui Isus, atât prin naștere cât și prin moarte, căci asemenea lui Isus s-a născut pe paiele unui staul, iar cu doi ani înainte de moartea sa, din 1226, a primit stigmatele, semnele suferințelor și morții lui Isus.

Această întreită familie serafică, aprobată de Sfânta Biserică, prin papa Inocențiu III, se face imagine vie a lui Cristos, trăind în lume așa cum a trăit el, adică practicând sărăcia, ascultarea și curăția de bună voie.

Aceasta familie serafică nu se naște săracă, ci se face săracă de bunăvoie, asemenea lui Isus, care nu avea unde să-și plece capul (cf. Lc 9,58).

Această familie serafică nu se naște supusă lui Dumnezeu, ci singură se face ascultătoare de Dumnezeu până la moarte, asemenea lui Isus (cf. Fil 2, 8).

Această familie serafică nu se naște fără aplecarea spre păcat, ci singură se angajează în a trăi curat, asemenea lui Isus și a îngerilor, anticipând încă de pe pământ împărăția cerurilor (cf. Mt 22,30).

Când fericitul papă Ioan Paul al II-lea a vizitat Assisi, la 5 noiembrie 1978, așa s-a rugat la mormântul Sfântului Francisc: "Sfinte Francisc, ajuta-mă să aduc din nou pe Isus în lume și pe lume la Isus, asemenea ție!"

Doamne, ajută-ne și pe noi să trăim deviza de viață a sfântului Francisc din Assisi: "Pace și bine!"... de la tine. Doamne, ajută-ne să putem spune și noi mereu cu sfântul Francisc din Assisi: "Doamne, fă din mine un instrument al împăcării dintre oameni: Unde este ură eu s-aduc iubire..." Doamne, ajută-ne și pe noi ca să-l putem aduce pe Isus în lumea noastră, și pe lumea noastră la Isus, asemenea sfântului Francisc din Assisi, și asemenea fericitului papă Ioan Paul al II-lea.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat