Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cracovia: Al doilea congres mondial al Divinei Milostiviri

Misericordias Domini in aeternum cantabo! Milostivirea - izvorul speranței! Cu acest imn și sub această deviză s-au desfășurat lucrările celui de-al doilea congres mondial al Divinei Milostiviri, în perioada 1-5 octombrie 2011, la sanctuarul "Divina Milostivire" din Cracovia-Lagiewniki (Polonia), organizat la inițiativa cardinalului Stanislaw Dzivisz, arhiepiscop de Cracovia.

La congres au participat pelerini de pe toate continentele, angajați în răspândirea cultului Divinei Milostiviri. Impresionant a fost numărul mare de cardinali și episcopi, preoți din diferite misiuni și parohii, persoane consacrate și laici, coordonați de asistenți spirituali și animatori.

Evenimentul spiritual de excepție s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile. Conferințele și intervențiile diferitelor personalități din mediu eclezial și laici au fost îmbrăcate în momente de rugăciune, meditație și mărturii prezentate de către cei care au experimentat în viața lor întâlnirea cu Divina Milostivire. Locul însuși unde s-a desfășurat congresul cheamă la reflecție și rugăciune, fiind plin de mesajul sfintei Faustina și al fericitului papă Ioan Paul al II-lea, apostoli prin excelență ai Divinei Milostiviri. Entuziasmul participanților a demonstrat din plin bucuria întâlnirii cu Dumnezeu cel milostiv. Ecoul acestei trăiri spirituale s-a răspândit deja în toate cele cinci continente, unde a fost purtată lumina simbolică încredințată tuturor cinstitorilor Divinei Milostivirii. Însuși Sfântul Părinte, la Angelus din ziua de duminică, 2 octombrie 2011, s-a unit în spirit cu participanții acestui congres, transmițând un gând părintesc de încurajare și acordând tuturor celor prezenți la sanctuarul din Cracovia binecuvântarea apostolică, prin intermediului posturilor de televiziune.

Primul congres al Divinei Milostiviri s-a desfășurat la Roma, în anul 2008, fiind prezenți foarte mulți cinstitori ai iubirii dumnezeiești în bazilica "Sfântul Ioan din Lateran". Se știe că la temelia acestei mișcări stă o simplă călugăriță care, în umilința ei, a dat ascultare glasului lui Dumnezeu și l-a urmat, străduindu-se să transmită tot ceea ce a auzit în inima ei. Jurnalul ei este astăzi o prețioasă mărturie a lucrării lui Dumnezeu în suflet și totodată o confirmare a adevărului că Dumnezeu alege oameni simpli care sunt gata să lase totul și să împlinească misiunea care le este încredințată. Alături de sfânta Faustina stă astăzi fericitul Ioan Paul al II-lea, care el însuși a experimentat milostivirea divină în viața sa încă din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, când a luat decizia să urmeze vocația unei totale slujiri a lui Dumnezeu și a răspândirii iubirii divine.

Pe lângă faptul că a cunoscut în mod personal devoțiunea către Divina Milostivire, iar ca arhiepiscop de Cracovia a condus procesul de beatificare a sorei Faustina, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a făcut din acest atribut divin un punct central al învățăturii sale apostolice.

În enciclica sa despre milostivirea divină, Dives in misericordia, Ioan Paul al II-lea a subliniat, cu toată convingerea, că Divina Milostivire este o cheie de cunoaștere a lui Dumnezeu prezent în lumea de astăzi și de înțelegere a persoanei umane care, în afara faptului că are nevoie de această milostivire, dorește, la rândul său, să o împărtășească cu cei din jur.

La acest congres mondial au fost subliniate în mod deosebit tematicile legate de dezvoltarea cultului Divinei Milostiviri transmise de sfânta Faustina și reamintite de fericitul Ioan Paul al II-lea Bisericii și lumii.

Deschiderea și încheierea acestui congres au fost oficiate de către cardinalul Stanislaw Dziwisz, gazda și organizatorul acestui eveniment eclezial.

Au conferențiat cardinalii Christoph Schönborn (Viena), Stanislaw Rylko (Vatican), Philippe Barbarina (Lyon), Kazimir Nycz (Varșovia), Salvatore De Giorgi (Roma), au avut intervenții arhiepiscopii și episcopii: Jan Babjak (Slovacia), Wladyslaw Ziolka (Polonia), Martin Uzoukwu (Nigeria), Domenico Cancian (Italia); și au dat mărturii printre alții: sora Marie Simone-Pierre (Franța), vindecată miraculos de fericitul Ioan Paul al II-lea, Zuq Stancy (Kosovo), rev. Paul Kronbergs (Marea Britanie), rev. Joao Henrique și Josefino Ramirez (Filipine), rev. German Saksonoff (Argentina) etc.

Au lăsat o impresie deosebită participanții din Filipine, Coreea, Mexic și Africa.

Printre inițiativele particulare organizate în zilele congresului, le-a fost oferită participanților bucuria de a ajunge la Wadowice, localitatea natala a fericitului Ioan Paul al II-lea, unde s-a celebrat un moment de rugăciune ecumenică, prezidat de cardinalul Angelo Comastri, și la Auschwitz unde s-a desfășurat marșul tăcerii prin lagărul morții și al suferinței, ca un semn și simbol al solidarității în rugăciune și jertfă cu victimele tuturor suferințelor și nedreptăților umane de pe pământ.

În timpul congresului, participanți au hotărât să adreseze o scrisoare specială Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, exprimând un gând de prețuire și de rugăciune fierbinte de susținere în misiunea sa de suprem păstor și să exprime o dorință comună, ca sfânta Faustina să fie recunoscută și declarată învățător al Bisericii Universale. Cererea a fost însoțită de îndelungi aplauze.

La această manifestare de credință și de încredere în Divina Milostivire a fost prezentă și Biserica noastră din România, printr-o delegație formată din preoți, persoane consacrate și laici, atât din Arhidieceza de București, cât și din Dieceza de Iași, răspunzând cu bucurie la invitația specială a cardinalului Stanislaw Dziwisz.

Nutrim speranța că această devoțiune, răspândită deja în întreaga lumea, să crească și mai mult în mijlocul poporului nostru credincios, care are atâta nevoie de prezența și iubirea lui Isus cel milostiv îndelung răbdător.

Tuturor cinstitorilor Divinei Milostiviri din țara noastră, un semn de aleasă prețuire și încurajare pe drumul creșterii în comuniune cu toți cei ce cunosc și recunosc faptele minunate ale lui Dumnezeu. Ne unim, așadar, cu toți cinstitorii iubirii divine și repetăm cu sfânta Faustina și cu fericitul papă Ioan Paul al II-lea: "Isuse, mă încred în tine!" Ca un ecou al zilelor de la sanctuarul "Divina Milostivire" din Cracovia, cântăm și noi cu vie credință milostivirile Domnului, spunând: Misericordias Domini in aeternum cantabo!

Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în albumul foto publicat pe situl congresului: http://www.wacom2011.pl/m2241_foto


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat