Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Sărbătoarea hramului în comunitatea catolică românească

Duminică, 2 octombrie 2011, comunitatea catolică românească din Ladispoli și împrejurimi și-a sărbătorit, pentru a treia oară consecutiv, hramul în cinstea sfinților arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael.

În ciuda faptului că pe românii de aici îi despart ceva kilometri de plaiurile mioritice, aceștia, împreună cu păstorul lor, pr. Adrian Chili, au reușit prin muncă și sacrificii să de-a naștere unei sărbători autentice românești, în special prin evocarea tradițiilor și a spiritului creștinesc de acasă. Și pentru ca participarea credincioșilor să fie cât mai numeroasă, patronii noștri spirituali, sfinții arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael, care sunt amintiți pe 29 septembrie, a fost celebrată duminică, 2 octombrie.

Pentru ca sărbătoarea să fie pe măsura așteptărilor, a fost nevoie de o pregătire timpurie atât a sufletului printr-o spovadă bună cât și a cântărilor de la sfânta Liturghie. Sărbătoarea a fost pusă în valoare în special de persoanele costumate în portul tradițional românesc, dar și de ceilalți credincioși îmbrăcați în haine de sărbătoare.

Ziua de sărbătoare a început prin celebrarea solemnă a sfintei Liturghii de la ora 9.15, în biserica "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Ladispoli. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Lucian Simon, director la filiala Caritas din Bacău, la care au concelebrat pr. Iosif Antile, student la Roma (ambii veniți special la acest eveniment) și pr. Adrian Chili, păstorul acestei comunități. Pentru ca bucuria sufletească să fie mai mare, pr. Augustin Bărbuț a stat în scaunul de spovadă oferind tuturor credincioșilor prezenți posibilitatea împăcării cu Dumnezeu, dar și a unei reînnoiri sufletești.

Părintele predicator, Iosif Antili, folosindu-se de nenumărate imagini și exemple din Sfânta Scriptură, a reușit, prin gândurile sale să-i facă pe cei prezenți să înțeleagă adevărata semnificație a sărbătorii. Totodată a subliniat să nu uităm niciodată că, pe lângă prezența îngerilor buni, păzitori, este și cea a îngerilor răi, cu care trebuie să luptăm zilnic.

Lecturile de la sfânta Liturghie, rugăciunea credincioșilor și ofertoriul, prin cei care le-au proclamat și prezentat, îmbrăcați în costume populare românești, au scos în evidență naționalitatea și continuitatea tradițiilor românești chiar și departe de casă. Cântările deosebit de bine pregătite pe care le-a intonat corul comunității "Sf. Cecilia", au reușit cu adevărat să ne facă să ne unim cu mulțimea sfinților și a îngerilor din cer, care îi aduc zilnic laudă și preamărire lui Dumnezeu.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. Adrian, păstorul comunității, a dorit să mulțumească tuturor celor prezenți la sărbătoare, care au fost asemenea unui buchet de flori oferit Domnului: preoților veniți special la acest eveniment, ministranților, oaspeților prezenți, corului, celor care s-au împărtășit și tuturor celor care au făcut tot posibilul pentru ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă.

După momentele de har și binecuvântare specifice hramului unei comunități, începând cu ora 12.00 toți aceia care au dorit, au petrecut împreună pe ritmuri populare (muzică și dans), dar s-au și delicat cu bucate specifice românești (din care nu au lipsit sarmalele), așa cum numai românii știu să o facă.

Îmbinarea sacrului cu profanul a trezit în sufletele credincioșilor bucuria și emoția trăirii unei zile deosebite, atât împreună ca și comunitate, dar mai ales în familie, acasă, cu prietenii și cei dragi.

Cristina Hodea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 octombrie: Ladispoli: Sărbătoarea hramului în comunitatea catolică românească


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat