Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Hirotoniri de diaconi

La 4 octombrie 2011, zi în care Biserica celebrează sărbătoarea sfântului Francisc de Assisi, Ordinul Fraților Minori Conventuali - Provincia "Sf. Iosif" din România trăiește o dublă bucurie: cea a sărbătorii fondatorului și a hirotonirilor diaconale, anul acest fiind hirotoniți șapte diaconi: cinci pentru Ordinul Franciscan și doi pentru Congregația "Misionarii Cuvântului Divin" (Verbiții).

  • - pentru Ordinul Franciscan:

    • fr. Liviu Baciu (Parohia Rotunda "Sf. Francisc de Assisi")

    • fr. Ionuț Coceanga (Luizi Călugăra "Înălțarea Sfintei Cruci")

    • fr. Ovidiu Cojan (Bacău "Sf. Nicolae")

    • fr. Vasile Dior (Tețcani "Sfânta Tereza a Pruncului Isus")

    • fr. Florin-Cristian Farcaș, (Buruienești "Sf. Iosif, Muncitorul")

  • - pentru Misionarii Cuvântului Divin:

    • Claudiu Eva (Roman "Inima Neprihănită a Mariei")

    • Gheorghe Iordache (Tuta "Regina Sfântului Rozariu")

Sfânta Liturghie și hirotonirea celor șapte diaconi a fost prezidată de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, alături de care s-a aflat fr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al OFMConv, fr. Leon Budău, custodele provincial al OFMCap, pr. Cornel Berea, rectorul și vicarul provincial al verbiților, fr. Ioan Horvat, rectorul Institutului Teologic Franciscan de la Roman, pr. Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic de la Iași, circa 80 de preoți concelebranți, persoane consacrate, seminariști și mulți credincioși.

Încă de dimineață curtea Institutului de la Roman a început să se umple de oameni, veniți din diferite localități pentru a participa la sfânta Liturghie de hirotonire, dar și de hram, deoarece sfântul Francisc este și patronul Conventului de la Roman.

La ora 10.30, după ce PS Aurel a rostitul solemnul Procedamus in pace!, iar preoții au răspuns: In nomine Christi!, procesiunea s-a pus în mișcare din amfiteatru către capela seminarului, acolo unde s-a celebrat sfânta Liturghie.

În acest timp, capela răsuna de cântecul corului, format din frați studenți și credincioși din Tămășeni, acompaniați de orgă și Cvartetul "Clasic Festiv", dirijați de pr. Ciprian Antălucă.

"În ceruri printre serafimi e locul tău firesc", aceste cuvinte ale cântecului dedicat sfântului Francisc au însoțit procesiunea până la intrarea în capelă, înălțând inimile celor prezenți către cer, locul "firesc" al "sărăcuțului din Assisi", despre care fratele Elia, locțiitorul său la conducerea ordinului, scria în scrisoarea care anunța trecerea sfântului din această lume: "Adevărată lumină era prezența fratelui și părintelui nostru Francisc nu numai nouă, apropiații săi prin viață și credință, ci și pentru ceilalți: lumină emanată din lumina supremă pentru a împrăștia întunericul și a îndruma pe drumul păcii și al mântuiri veșnice pe cei care merg în umbra morții".

În timp ce procesiunea intra în capelă și preoții îngenuncheau și sărutau altarul și corul intona "Ecce sacerdos magnus", prin ferestrele largi ale capelei pătrundea lumina blândă a soarelui de toamnă, purtând în ea ecoul nemuritoarelor cuvinte rostite cândva de Francisc: "Lăudat să fii tu, Domnul meu, /cu toate creaturile tale, /mai ales stăpânul frate soare, /care este ziua/ și ne dăruiești prin el lumina. / El este frumos și strălucește cu mare splendoare: /el poartă chipul tău, Preaînalte".

PS Aurel a început sfânta Liturghie cu semnul sfintei cruci și cu salutul introductiv, după care fr. Mihai Gal, guardianul conventului de la Roman, în calitate de gază, a urat tuturor "Bun venit!" și și-a exprimat în numele întregii comunități bucuria de a putea trăi împreună cu atâția oaspeți acest eveniment și moment de rugăciune și sărbătoare.

După proclamarea cuvântului, au urmat cuvintele de învățătură ale PS Aurel, care, după ce a amintit cât de important este exemplul de sfințenie pe care sfântul Francisc l-a lăsat tuturor oamenilor ca moștenire, s-a oprit asupra salutului de "Pace și bine" cu care urmașii acestui sfânt se adresează celorlalți. Acest salut transmite ceva ce fiecare om își dorește în adâncul inimii sale. "Pacea" - a spus Preasfințitul - nu trebuie înțeleasă doar ca o lipsă a unui conflict exterior, ci mai ales ca o stare a sufletului care gustă deja din pacea autorului păcii, Dumnezeu; în timp ce "binele" - privind și la viața lui Francisc - nu înseamnă bunuri materiale, bunăstare, succes, ci "prezența lui Dumnezeu" în inima noastră, El despre care Francisc spunea că este "Binele, orice Bine, cel mai mare Bine" și "Bogăția noastră cu îndestulare". În final, Preasfințitul, adresându-se celor șapte diaconi, le-a indicat exemplul sfântului Francisc, îndemnându-i să fie slujitori ai Cuvântului mai ales prin viață și mai apoi prin cuvinte.

În continuare, părintele rector Ioan Horvat a făcut apelul candidaților la diaconat, și astfel a început ritualul hirotonirii diaconale. Cei șapte candidați au răspuns afirmativ la apel și și-au manifestat disponibilitatea de a se conforma cerințelor și obligațiilor care recurg din primirea Ordinului Diaconatului. De asemenea, au promis ascultare și respect episcopului diecezan și superiorului lor legitim. După aceasta, episcopul, preoții și toți credincioșii au îngenuncheat și s-au unit în rugăciunea de invocare a mijlocirii tuturor sfinților asupra celor aleși pentru treapta preoțească a Diaconatului, cântând "Litania tuturor sfinților", timp în care candidații s-au prosternat la pământ, într-un gest de totală lepădare de sine și abandonare la voința lui Dumnezeu. A urmat gestul impunerii mâinilor și invocării Duhului Sfânt și rugăciunea solemnă de consacrare, după care diaconii au îmbrăcat dalmatica, veșmântul liturgic purtat de diaconi. În sfârșit, episcopul le-a încredințat fiecăruia cuvântul divin, însoțit de îndemnul sugestiv: "Primește Cuvântul lui Dumnezeu al cărui vestitor ai devenit; ai grijă ca tot ceea ce proclami să crezi; ca ceea ce crezi să înveți; ceea ce înveți să trăiești". Ritualul s-a încheiat cu îmbrățișarea și dăruirea păcii.

Celebrarea sfintei Liturghii a continuat cu primirea darurilor și continuarea liturgiei euharistice.

După împărtășanie, un reprezentant al diaconilor a mulțumit tuturor acelora care în toți anii de formare i-au însoțit cu dragoste și grijă pe drumul formării lor: părinți, formatori, rude și prieteni, binefăcători, colegi.

Fr. Emilian Cătălin, ministrul provincial, a salutat, în numele Provinciei Franciscane și a Congregației Părinților Verbiți, pe PS Aurel Percă pentru prezența sa la acest eveniment și pentru consacrarea celor șapte diaconi, precum și pe toți cei prezenți.

PS Aurel a ținut să transmită salutul PS Petru Gherghel, episcop de Iași, atât Ordinului Franciscan, cât și Congregației "Misionarii Cuvântului Divin" și felicitările sale pentru acești noi slujitori pe care i-au dăruit Bisericii. De asemenea, PS Aurel a îndemnat pe toți cei prezenți să fie alături cu rugăciunea de părintele Alberto Marson, care trece prin momente de suferință, ca Dumnezeu să-l întărească cu harul său.

Celebrarea s-a încheiat cu binecuvântarea finală și cu o fotografie de grup.

Sfântul Părinte, papa Benedict al XVI-lea, în discursul ținut anul acesta seminariștilor pe care i-a întâlnit în Spania, la Ziua mondială a tinerilor, le-a spus printre altele: "Dragi prieteni, pregătiți-vă să fiți apostoli cu Cristos și asemenea lui Cristos pentru a fi însoțitori de călătorie și slujitori ai oamenilor", și a adăugat: "Susținuți de iubirea sa nu vă lăsați înfricoșați de un ambient în care se pretinde ca Dumnezeu să fie exclus și în care puterea, averea sau plăcerea sunt adesea principalele criterii pe care se sprijină existența. Se poate întâmpla ca să vă disprețuiască, așa cum se obișnuiește să se facă față de cei care amintesc de ținte înalte sau îi demască pe idolii în fața cărora astăzi mulți se prosternă. Atunci o viață profund înrădăcinată în Cristos se va revela realmente ca o noutate, atrăgând cu forță pe cei care într-adevăr îl caută pe Dumnezeu, adevărul și dreptatea".

Cuvintele Sfântului Părinte sunt și urarea noastră pentru cei șapte diaconi, cărora le mulțumim pentru disponibilitatea și curajul lor.

Le dorim tuturor un minister cât mai rodnic!

Pace și bine!

Fr. Virgil Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 octombrie: Roman: Hirotoniri de diaconi


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat