Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Nouă tineri au început postulandatul franciscan

În ziua de 4 octombrie 2011, fr. Emilian Cătălin, ministrul provincial, a deschis oficial noul an de postulandat la Postulandatul Franciscan din Roman. Anul acesta au făcut cerere de intrarea în postulandat nouă tineri, absolvenți ai Liceului Teologic Franciscan.

Evenimentul a avut loc la ora 18.00, în cadrul celebrării vesperelor, la care au mai fost prezenți fr Marius Vătămănelu, vicarul provincial, alți frați de la Liceul Franciscan din Roman, din Comunitatea "Sf. Anton", precum și ceilalți postulanți din anii II și III. În total sunt 22 de tineri în Postulandatul Franciscan.

Primirea oficială în postulandat a celor nouă tineri s-a făcut printr-un gest simbolic de înmânare a "taului" de lemn de către ministrul provincial fiecărui candidat.

Acest simbol era folosit des de sfântul Francisc în semnarea scrisorilor și a biletelor și deseori îl desena pe pereții chiliilor, iar mai târziu a fost adoptat ca formă a sigiliului personal, după mărturia lui Toma de Celano și a sfântului Bonaventura. Simbolul "Tau" a fost preluat de Francisc și folosit atât de des, în primul rând datorită iubirii deosebite a sfântului față de crucea lui Cristos, semnul mântuirii noastre. "Cruce și pocăință" acesta este conținutul simbolic al semnului "tau", atât pentru Francisc cât și pentru fiecare urmaș al său.

Cei nouă tineri care au cerut să intre în postulandat vor urma în anii care urmează un program formativ adecvat creșterii lor umane și spirituale și totodată vor frecventa cursurile Facultății de Filozofie "Fericitul I. Duns Scotus" din cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. În această perioadă ei sunt însoțiți în itinerariul lor formativ de părintele rector Iosif Beșleagă, ajutat de părintele vicerector Cătălin Fabian.

Conform documentului Discipolatul franciscan - după care se conduce formarea inițială în Ordinul Franciscan - perioada postulandatului este foarte importantă din următoarele motive:

- pentru a favoriza aprofundarea cunoașterii reciproce între fraternitate și candidat, precum și a cunoașterii ambientului său familiar și social;

- pentru a ajuta la maturizarea personală a candidatului: în cunoașterea și acceptarea de sine însuși, în deschiderea față de alții fără a-și pierde propria personalitate, prin integrarea sa în viața umană și creștină a situației locale;

- pentru a verifica nivelul de cultură generală precum și de cunoaștere a credinței și a Bisericii, spre a le completa în măsura necesară;

- pentru a ajuta candidatul să intre într-o legătură tot mai personală cu Cristos printr-o voință de a se converti și de a se consacra Domnului, pregătindu-l astfel pentru un nou stil de viață;

- pentru a oferi o primă cunoaștere a personalității și vieții sfântului Francisc;

Această pregătire este un drum spre noviciat în care urmarea lui Cristos după exemplul sfântului Francisc, va dobândi o orientare consistentă și sistematică.

Fr. Virgil Blaj


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat