Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Admirând-o pe sfânta Tereza a Pruncului Isus

Duminică, 2 octombrie 2011, în atmosfera caldă a culorilor de toamnă, cu sufletele și inimile pline de bucurie, credincioșii Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, împreună cu numeroși oaspeți, au participat cu evlavie la hramul comunității.

Statuia sfintei Tereza, așezată în fața altarului, pe un covor de petale de trandafir, întâmpină surâzând sufletele acelora care vor să descopere "calea cea mică". Trandafirii care împodobesc fața de altar ne vorbesc despre "mica floare" a Carmelului, iar cele două aranjamente florale care stau de o parte și de alta a altarului, asemenea brațelor deschise dar, în același timp, protectoare, conduc inima și privirea spre Isus, invitând sufletul să se odihnească alături de El, în tăcerea dulce a tabernacolului.

Privirile celor prezenți se îndreaptă spre crucea procesională care, împreună cu ministranții, în cântul corului parohiei noastre, deschide calea preoților noștri și a oaspeților, care pășesc pe cale, până pe altar. Când preoții prezenți au urcat în altar, gândul mi s-a furișat în paginile manuscrisului în care "micuța Tereza" spunea: "Simt în mine vocația de preot, cu câtă iubire, o, Isuse, te-aș purta în mâinile mele atunci când, la chemarea mea, ai coborî din cer... Cu câtă iubire te-aș dărui sufletelor!... Dar, vai! Dorind atât de mult să devin preot, admir și invidiez umilința sfântului Francisc din Assisi și simt vocația de a-l imita, refuzând sublima demnitate a Preoției"... "Iubirea mi-a dăruit cheia vocației mele. Vocația mea este iubirea".

Înainte de a începe sfânta Liturghie, o fetiță, Ana Maria, îmbrăcată asemenea sfintei Tereza, a recitat o poezie, cu un mesaj special pentru noi toți:

Am coborât din cer de sus
Cu multă pace și credință,
Mi le-a dat Pruncul Isus.
Aș vrea să facem cunoștință.
Eu sunt Tereza cea mică
Și am stat sus, la altar;
Veniți, nu vă mai fie frică
Să luați petale de har.
Cerul e plin de trandafiri
Și țepi acolo nu mai sunt;
I-am transformat în amintiri
Cât am trăit pe-acest pământ.
Azi locuiesc aici cu voi
Lângă altar, lângă potire
Topesc ghețari ce vin șuvoi
Spre luntrea numita iubire.
Adun în coșul cu petale
Ruga voastră, umilința,
Lacrimile mici, reale
Munca și recunoștința.
Adun și zâmbetele toate
Și gânduri care nu s-au spus
Și fapte și vorbe și șoapte
Și i le ofer lui Isus,
El le sfințește cu sânge.
Petalele îi fac plăcere;
Zâmbește adesea sau plânge
Și le transformă-n înviere.
Vino deci frate și soră
Aici să-ți fie mai bine;
Isus te vrea la el o oră,
Are petale pentru tine.

După aceasta, pr. Eduard Ferenț, celebrantul principal, însoțit de pr. Vladimir Petercă și pr. Anton Despinescu, împreună cu toți preoții prezenți la această sărbătoare, ne-au invitat să participăm cu evlavie și cu sufletul curat la jertfa sfintei Liturghii.

Lecturile special alese pentru aceasta zi, Evanghelia, predica, rugăciunea credincioșilor, cântecele înălțătoare ale corului, ofertoriul, toate împreună au pregătit sufletele noastre firave pentru întâlnirea specială cu Isus, din preasfântul sacrament.

La predică, pr. Vasile Petrișor, vicar la Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași, ne-a condus spiritual, în vremea de odinioară, când "filozoful german, Friedrich Nietzsche, ucigașul lui Dumnezeu, așa cum îl numesc unii, profețea afirmarea omului prin voința sa de putere și prin moartea lui Dumnezeu. Trebuie să renunțăm la Dumnezeu, susținea el, și să ne afirmăm noi, oamenii, cu puterile și forțele noastre..."

Dar tocmai în acest timp, undeva în Franța într-o familie cu o credință puternică și curată, în localitatea Alencon, Dumnezeu face posibil să se nască o fetiță blondă cu ochi albaștri și de o inteligență sclipitoare, Marie-Francoise-Therese, care mai târziu va deveni sfânta Tereza de Lisieux și care a arătat tuturor că secretul fericirii omului, secretul reușitei sale, nu stă în setea de putere, de dominare, pe care o predica acest filozof, nu stă în eliminarea lui Dumnezeu și în eliminarea oricărui orizont de viață veșnică, ci fericirea, deplina realizare a omului, avea să spună acest copil, stă tocmai în acceptarea lui Dumnezeu, în simplitate, în umilință, în abandonarea totală față de voința sa.

Sfânta Tereza este rodul misterios al tăcutelor pregătiri. Dacă părinții ei s-ar fi lăsat duși - fiecare în parte - de voința inimii, spunea părintele predicator, "cea mai mare sfântă a timpurilor moderne" nu ar fi văzut lumina zilei. Louis și Zelie Martin, părinții sfintei Tereza, au dorit fiecare în parte să intre în viața monahală, dar amândoi au fost refuzați. Dumnezeu avea alte planuri cu cei doi tineri. După o scurtă logodnă, s-au căsătorit și s-au stabilit în localitatea Alecon. Acum viața de familie ocupa un loc privilegiat în existența lor. Nu erau fericiți decât numai când se aflau împreună. Deși încercată din greu încă de la începutul căsătoriei prin pierderea celor patru copii, doi băieți și două fete, în familia Martin domnește o credință puternică ce îl descoperă pe Dumnezeu în fiecare eveniment, aducându-i cult în permanență; rugăciunea în familie, liturghiile matinale, împărtășania frecventă, vesperele duminicale, exercițiile spirituale, respectarea cu strictețe a posturilor, faptele de caritate, definesc familia Louis și Zelie Martin, devenită astăzi a doua familie sfântă, după Sfânta Familie de la Nazaret.

Ea, "Tereza cea mică", spunea părintele, ne-a arătat tuturor că putem deveni sfinți chiar și în zilele noastre, fără a face lucruri mărețe. Ea ne-a arătat că sfințenia este ușor de atins și calea spre cer, este deschisă tuturor. Fiecare dintre noi, prin Botez, este chemat la sfințenie. Iubirea poate și trebuie să devină vocația fiecăruia dintre noi. Copii, tinerii, persoane consacrate, mame și tați fără deosebire, cu toții suntem chemați la sfințenie. Pare greu de abordat în zilele noastre tema sfințeniei, spunea părintele Vasile, dar cu toate acestea sfinții "trăiesc lângă noi, trăiesc printre noi". Sfânta Tereza, patroana bisericii noastre, ne-a demonstrat că este posibil.

La sfârșitul sfintei Liturghii, părintele Petru Sescu, parohul, a mulțumit tuturor preoților prezenți și tuturor credincioșilor, care au făcut prin prezența și contribuția lor spirituală și materială ca această sărbătoare să fie atât de specială.

Binecuvântarea finală, oferită de cei 19 preoți prezenți la altar, ne-a umplut inimile de pace și speranță, însoțind pașii noștri în drumul spre casă.

Mulțumim, Doamne, pentru marea ta milostivire, pentru toți sfinții tăi și pentru patroana noastră.

Sfântă Tereza, roagă-te pentru noi! Fii tu stăpâna acțiunilor noastre, învață-ne să fim atenți și să nu pierdem nicio petală din harurile pe care tu le obții de la Pruncul Isus pentru sufletele noastre. Mijlocește la Maica surâsului și transformă familiile noastre în sanctuare ale vieții și în cămine care să descopere ce înseamnă sfințenia.

Mariana Ifrim

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 octombrie: Iași: Admirând-o pe sfânta Tereza a Pruncului Isus


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat