Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ferăstrău-Oituz: Biserica din comunitate la ceas aniversar

Într-o atmosferă de credință și de mare sărbătoare, duminică, 2 octombrie 2011, s-a celebrat hramul comunității din Ferăstrău, filială a Parohiei Oituz (jud. Bacău). În acest an, evenimentul a coincis cu împlinirea a 60 de ani de la sfințirea bisericii, pusă sub patronajul sfintei Tereza a Pruncului Isus.

Cu dorința de a-l preamări pe Dumnezeu, cel care este minunat întru sfinții săi, și totodată de a comemora împlinirea celor 60 de ani de la sfințirea acestui lăcaș de cult, mulțimea credincioșilor s-a adunat în jurul altarului pentru a lua parte la sfânta Liturghie, celebrată la ora 12.30. Preoții concelebranți au fost: pr. Inocențiu Arcana (paroh la Nicorești), pr. Eugen Diac (paroh la Pârgărești), pr. Mihai Dumitru (director economic la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași), pr. Eugen Lucaci (paroh la Oituz) și pr. Damian Vătămănelu (pensionar).

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Mihai Dumitru, care a subliniat că "sfânta Tereza a Pruncului Isus este un model pentru toți creștinii; ea este o sfântă care se potrivește tuturor". Colaborarea cu harul divin, străduința de a deveni cât mai plăcută în fața Tatălui ceresc, precum și mediul familial sănătos - acel "mic paradis pământesc" în care a trăit și a primit o educație creștină aleasă - toate acestea au condus-o pe sfânta Tereza la desăvârșire.

"Ea este un model și pentru cei aflați în suferință", întrucât și-a pus viața în mâinile Domnului, "s-a oferit ca jertfă de ispășire iubirii milostive a lui Dumnezeu" și a acceptat moartea ca pe "o vizită tainică a Mirelui divin". "Sfânta Tereza - a mai spus părintele predicator - ne invită pe toți să regăsim entuziasmul și prospețimea credinței, pentru a înainta pe calea sfințeniei".

Sărbătoarea hramului fost un frumos prilej de a-i aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru harurile pe care le revarsă necontenit asupra poporului său și de a exprima o vie recunoștință și față de toți binefăcătorii care susțin viața Bisericii.

Mai multe fotografii puteți vedea pe albumul foto.

* * *

Comunitatea din Ferăstrău își are originile cel mai probabil în prima jumătate a secolului al XVII-lea. În Dicționarul geografic al județului Bacău se menționează faptul că localnicii - în marea lor majoritate proveniți din Grozești (Oituz) - se ocupau cu exploatările forestiere, prelucrarea lemnului și construirea fierăstraielor de apă (de aici și denumirea așezării), forța apei fiind folosită pentru acționarea lor.

În iunie 1948 se punea piatra de temelie a bisericii romano-catolice din Ferăstrău (cu hramul "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"), paroh și decan fiind la acea vreme pr. Petru Pleșca. Vitregiile acelor vremuri au făcut ca lucrările de construcție să fie întrerupte timp de doi ani. Însă, la 29 noiembrie 1950, lucrările au fost reluate și s-au încheiat un an mai târziu.

La 7 octombrie 1951 avea loc sfințirea bisericii de către pr. Petru Pleșca (în calitate de ordinarius substitutus), în fața unui mare sobor de preoți și în prezența numeroșilor credincioși veniți de pretutindeni.

Este cunoscut faptul că zidirea acestui lăcaș de cult a fost posibilă mai ales datorită ofertelor făcute de credincioșii din satele catolice ale Moldovei, care, ascultând de apelul lansat de pr. Ioan Minuț (vicar parohial la Grozești în 1951), au oferit cu generozitate din puținul lor pentru zidirea sfântului lăcaș. Clopotele, armoniul și pictura bisericii au fost, de asemenea, achitate tot din ofrandele credincioșilor binevoitori.

Un număr de 34 de parohii ale Diecezei de Iași au contribuit financiar în acele vremuri la zidirea bisericii din Ferăstrău. Acestea au fost: Mărgineni, Răducăneni, Sagna, Barticești, Pildești, Gherăești, Luizi-Călugăra, Săbăoani, Iugani, Tețcani, Valea Seacă, Valea Mare, Faraoani, Galbeni, Nicolae Bălcescu, Satu Nou (NT), Traian, Zapodia, Prăjești, Poiana, Ploscuțeni, Buruienești, Răchiteni, Sturza, Fundu Răcăciuni, Ciucani, Văleni, Horgești, Bălușești, Pârgărești, Satu Nou (BC), Nicorești, Cleja și Grozești (Oituz).

În anul 1970, biserica a fost supusă unor acțiuni de renovare atât în interior, cât și în exterior. Cu acest prilej, acoperișul din draniță a fost înlocuit cu unul de tablă, iar lucrările au fost realizate cu sprijinul credincioșilor din Ferăstrău.

Lucrări de renovare au fost efectuate și în perioada anilor următori, la inițiativa pr. Damian Vătămănelu (paroh la Oituz între anii 1982 și 1993), precum și a pr. Petru Vernică (paroh în perioada 1993-2007), în mandatul căruia pictura bisericii a fost refăcută.

La ora actuală, comunitatea catolică din Ferăstrău are 155 de familii, cu 406 credincioși.

Pr. Emanuel Imbrea
 


lecturi: 58.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat