Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Caritas Roman: Ziua internațională a persoanelor vârstnice

Gherăești

Bucurie, zâmbete și sentimente de aleasă prețuire, astfel se poate rezuma semnificația sărbătoririi Zilei internaționale a persoanelor vârstnice care a avut loc duminică, 2 octombrie 2011, la Casa pentru vârstnici din Gherăești, ce funcționează în cadrul Asociației Caritas Roman, devenită nu de mult, o oază de liniște și pace pentru alinarea suferinței bătrânilor, ce au nevoie de sprijin și asistență permanentă în nevoile lor.

Într-o atmosferă de sărbătoare, tinerii voluntari de la Acțiunea Catolică din Parohia Gherăești, au dorit să se implice în mod activ cu această ocazie, vizitându-i, oferindu-le flori și daruri dar mai mult oferind din timpul lor, ascultându-i și împărtășindu-le frumusețea experienței vieții lor.

Contextul societății în care trăim, cu transformările ei politice și economice atât de confuze nu este suficient de favorabil acestei categorii sociale care resimte tot mai mult marginalizare si neglijență. La nivel instituțional dar și organizativ - serviciile medicale publice de joasă calitate, pensiile modeste și limitate, lipsa implicării în activități sociale de grup - consecințe a penuriei de fonduri, nu le asigură un trai decent, nu reușește în ciuda tuturor eforturilor să o situeze pe un loc prioritar și să îi acorde sprijinul și atenția cuvenită.

Mai mult singurătatea în urma fragmentării nucleului familial, nesiguranța zilei de mâine și lipsa afectivității din partea fiilor, sunt câteva dintre motivațiile care stau la baza orientării persoanelor vârstnice către formele de viață instituționalizate (case familia, cămine, azile ect.).

Ziua de 1 octombrie a fost un prilej deosebit pentru noi, pentru că am putut să exprimăm bătrânilor găzduiți în această casă, toată atenția, dragostea, respectul și prețuirea noastră și să le dovedim cât de mult înseamnă prezența lor în mijlocul nostru.

"Cinstește-l pe cel bătrân" ne amintește Cartea Leviticului 19,32. Respectul față de bătrâni în Sfânta Scriptură stă la baza Legii: "Ridică-te în fața celui ce are părul alb...și ai teamă de Domnul!" ne pătrund și astăzi cuvintele Vechiului Testament.

Una dintre valorile vârstei a treia, din păcate foarte puțin recunoscută în lumea de azi, este înțelepciunea: bogăția experienței acumulate într-o viață de om, rod al sacrificiilor și al satisfacțiilor trăite, izvor de continuă vitalitate în care mulți dintre cei tineri își pot găsi învățăminte. Ea este o perlă rară pe care puțini se încumetă să o descopere în imaginea celor bătrâni; în ea se găsește sensul profund al existenței personale și al transcendenței omului spre Dumnezeu.

Iată ce am cules de pe chipul aparent neînsemnat al bătrânilor dar atât de frumos și emoționat de lacrimile de bucurie atunci când au primit flori; se simțeau ascultați, înțeleși, înconjurați de căldură și prietenie percepând parcă un semn al speranței: Dumnezeu îi iubea și le era aproape.

Am trăit un moment minunat împreună și în el am putut să descoperim tot ceea ce eram noi înșine, oameni simpli și buni, pur și simplu oameni mistuiți de o mare dorință: aceea de a construi punți de solidaritate între generații, între trecut și viitor.

E timpul să fim deschiși, prezenți, generoși, acolo unde este nevoie de noi -preoți, persoane consacrate, voluntari, colaboratori - să ne implicăm printr-o angajare activă și responsabilă în lupta împotriva mentalității contemporane, aceea de a-i ignora pe bătrâni, educând noile generații la gesturi de caritate, compasiune, înțelegând tot mai mult că, pe cât de inuman este abandonul pe atât de esențială este iubirea: tineri, adulți, bătrâni, toți avem nevoie unii de alții.

Mai multe fotografii puteți vedea pe albumul foto.

Sr. Gabriela Cibotariu, Micile Slujitoare ale lui Cristos Rege

*

Roman

Sub un cer senin al unei însorite zi de toamnă, un număr de aproximativ 80 de vârstnici, proveniți din toate parohiile romano-catolice din orașul Roman, împreună cu beneficiari ai Centrelor de Îngrijire Medico-Socială - Punct de lucru Roman și Sagna au sărbătorit Ziua Internațională a Vârstnicului, pe 3 octombrie 2011, prin celebrarea solemnă a unei sfinte Liturghii urmată de o masă festivă.

Evenimentul, devenit tradiție locală, s-a desfășurat sub patronajul Asociației Caritas Roman având drept gazda Parohia "Fericitul Ieremia". În cadrul omiliei părintele predicator Pavel Chelaru, a făcut apel la schimbul inter-generațional și la prețuirea persoanei vârstnice, punctând pe de o parte datoria acesteia de a îndruma generațiile tinere, prin împărtășirea experiențelor de viață, dar amintind totodată și obligativitatea tinerilor de a-i respecta si prețui așa cum merită. Aceleași idei au fost întărite și prin prezentarea unui material audio-vizual conceput special in scopul acestui eveniment.

Bucuria zilei a fost continuată de împărtășirile dintre vârstnici și revederile emoționante ale acestora în cadrul agapei comune.

Sărbătoarea s-a încheiat prin exprimarea dorinței organizatorilor de a reedita evenimentul și în anul următor cu o participare mai numeroasă.

Mai multe fotografii puteți vedea pe albumul foto.

Petronela Trifaș, asistent social
 


lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat