Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj în Italia cu ocazia canonizării părintelui Alois Guanella

La 23 octombrie 2011, în Piața "Sfântul Petru" din Roma, papa Benedict al XVI-lea a proclamat trei noi sfinți, printre care și părintele Alois Guanella, fondatorul Congregației "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe", ce activează în Dieceza de Iași din anul 1993. Cu prilejul acestei canonizări, s-a organizat un pelerinaj în Italia în perioada 19-30 octombrie 2011.

Atunci când Biserica proclamă solemn sfințenia unui fiu al ei, vrea să indice și să facă cunoscut un martor al frumuseții vieții creștine, un om care a mărturisit cu propria viață bucuria și libertatea câștigată cultivând o relație vie cu Cristos. Ministerul sacerdotal al sfântului Alois a fost caracterizat de o foarte intensă activitate de caritate care a îmbrățișat orice tip de nevoie, de la a se îngriji de oameni săraci până la a educa. S-a numit pe sine "atom pierdut în spațiu", dar cu puterea harului a devenit izvor de lumină și de bine, deoarece în tot ceea ce făcea punea iubire.

Pe urmele sale au mers cei 60 de pelerini din România care au avut ocazia să vadă locurile sale natale, Fraciscio, Campodolcino, Gualdera, câteva din operele sale de la începuturi și până astăzi și să participe la solemna Liturghie din Piața "Sfântul Petru" prezidată de papa Benedict al XVI-lea. Soarele care s-a arătat dintre nori la un moment dat ne-a făcut să ne gândim că s-a deschis o fereastră în cer și cineva ne surâdea. Momente emoționante au fost sfânta. Liturghie de mulțumire împreună cu cardinalul Tarcisio Bertone în bazilica "Sfântul Petru", Liturghia în bazilica "Sfântul Iosif" din Roma în cadrul căreia au făcut voturile solemne patru surori, sfintele Liturghii din Sanctuarul "Sfânta Inimi" din Como (unde se află rămășițele pământești ale sfântului) și de la Fraciscio, satul său natal.

Mulțimea pelerinilor ajunși în piață din diferite colțuri ale lumii unde cortul carității părintelui Guanella s-a extins, preoți, surori, cooperatori laici, bătrâni, tineri, copii, persoane cu handicap, oameni care caută binele în viață, au fost mărturia actuală a credinței acestui sfânt care susținea cu tărie: "Aceste opere sunt ale Domnului. Cine are credință, crede cu tărie că acela care a suscitat persoane și opere, va ști să le continue fără el, atom pierdut în spațiu". Opera lui continuă și astăzi, dar nu fără sfântul Alois, ci datorită mijlocirii sale și a multor surori și preoți care și-au dat viața de-a lungul istoriei familiei guanelliene.

Vă dorim să îndrăzniți să urmați calea sfințenie care nu este un drum doar pentru oamenii privilegiați: "Unii spun că e foarte greu să te faci sfânt. Dar nu e adevărat. Oricine, dacă dorește, poate deveni sfânt. Nu se cer lucruri imposibile. E de ajuns numai ca el să îndeplinească cu intenție sfântă datoriile propriei stări de viață", spunea sfântul Alois Guanella.

Câteva impresii ale pelerinilor:

"Dumnezeu a vrut să facă o nouă experiență cu mine oferindu-mi acest mare dar de a fi prezentă la această mare sărbătoare a familiei Guaneliene, care ne-a deschis noi orizonturi de a ne îndrepta spre sfințenie. Acest pelerinaj mi-a oferit șansa să înțeleg cum într-adevăr Dumnezeu lucrează în fiecare dintre noi și își duce planul său până la capăt având ca exemplu pe sfântul Alois Guanella. Totodată acest pelerinaj mi-a oferit și posibilitatea să mă întorc acasă cu bateriile fizice descărcate, dar cu cele spirituale încărcate. În timp ce vizitam acele locuri sfinte unde a trăit părintele Guanella am simțit o dorință arzătoare care îmi dă forța și curajul să pot face ca acel bob al vocației mele pe care Dumnezeu l-a sădit în mine să aducă rod în această familie guaneliană. Mulțumesc lui Dumnezeu, surorilor, dar și tuturor persoanelor care au făcut posibilă această experiență de neuitat care m-a ajutat să înțeleg că într-adevăr: «Sfințenia va salva lumea»" (Gema Buzău, 20 ani, aspirantă)

"Pentru mine acest pelerinaj a fost ca o încurajare pentru viața mea. Aceasta o spun deoarece, aflând despre viața sfântului Alois Guanella, m-a făcut să am mai multă încredere în ceea ce fac și că pot să dau mai mult din mine pentru a ajunge mai sus decât sunt în momentul de față" (Andreea Ciobanu, 16 ani)

"În acest pelerinaj am avut ocazia de a vizita locuri noi și frumoase, am participat la canonizarea sfântului Alois Guanella, am mers pe urmele lui și ale fericitei Chiara Bosata. Am rămas impresionată de viața lui Alois, cât și de sacrificiile făcute pentru săraci. Alois și Chiara s-au încrezut în Providența Divină, fapt care i-a condus spre paradis. Pot spune că persoanele întâlnite în familia guaneliană ne-au dat un exemplu de neuitat, un exemplu pe care eu nu-l pot descrie în cuvinte, dar cu siguranță îl voi pune în practică. Țin să mulțumesc organizatorilor cât și binefăcătorilor pentru acest pelerinaj pătrunzător. Mulțumesc!" (Andreea Mărtinaș, 16 ani)

"Evenimentele care au avut loc în perioada pelerinajului au fost unice în viața mea, dar și faptul că eu nu mai fusesem niciodată în Italia. Ce am simțit toată această perioadă? A fost o stare emoțională care m-a încărcat cu energie pozitivă, începând cu evenimentele din Piața «Sfântul Petru», slujba de canonizare prezidată de Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea și în special momentul când sfântul Părinte îl declara pe părintele Alois Guanella sfânt. Am fost foarte impresionată de câtă lume a fost în acea piață și se bucura de binefacerile sfântului Alois Guanella. A continuat a doua zi cu profesiunea pe viață a sorei Maria Marcus. Pelerinajul nostru a fost și mai plin de încărcătură pozitivă când am pornit-o pe urmele sfântului Alois Guanella. Ajunși în zona unde s-a născut, am avut ocazia să văd biserica unde a fost botezat și a primit prima sfântă Împărtășanie, am vizitat muzeul și am călcat chiar și pe urmele sfântului Guanella. La Como am participat la o sfântă Liturghie oficiată în limba română de către părintele Daniel Butacu și părintele Iosif Dorcu, la care grupul nostru a asistat cu mare bucurie. Sunt și acum sub influența evenimentelor la care am participat, gândesc pozitiv și aș dori să mai iau parte la asemenea momente" (Maria Hodea)

"Acest pelerinaj în Italia, pe urmele fericitului Alois Guanella, a fost acompaniat pe întreg parcursul său de momente de har, momente de mărturie, împărtășire și clare dovezi ce susțineau cu fermitate scopul prezenței noastre în Italia, canonizarea fericitului Alois Guanella. Din primele ceasuri petrecute în Roma am observat cu multă bucurie în suflet că orașul «înflorise» de miile de pelerini veniți din toate colțurile lumii spre a fi prezenți la proclamarea sanctității acestui exemplu de urmat, Luigi Guanella. Pelerinajul a fost «condimentat» cu vizite la obiective creștine importante atât în Roma, Como cât și în Fraciscio, satul natal al sfântului Alois, ce se remarcă prin frumusețea și splendoarea sa, un loc care cu adevărat trezește în fiecare o satisfacție sufletească unică. Liturghia canonizării prezidată de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, cât și Liturghia de mulțumire prezidată de cardinalul Tarcisio Bertone, cu care am avut onoarea să dau mâna, în bazilica «Sfântul Petru», au lăsat un puternic ecou creștin în simțirile fiecărui participant. Pentru mine punctul culminant al acestui pelerinaj a fost acela în care Sfântul Părinte l-a proclamat sfânt pe fericitul Guanella, momente în care am simțit într-adevăr sfințenia mai aproape de noi decât am crezut. Ca și propunere a mea în urma acestui pelerinaj este hotărârea și dorința de a fi măcar un mic punct din umbra sfântului Alois Guanella, urmându-i exemplul, curajul și încrederea în Providența divină, cu care a răzbit de-a lungul operei sale" (Mădalin Munteanu, 19 ani)

"Mulțumesc lui Dumnezeu pentru acest mare dar al pelerinajului în care am reușit să cunosc mai îndeaproape viața sfântului Alois Guanella, o viață plină de iubire, și doresc ca această sfințenie de care a dat dovadă sfântul Alois Guanella să salveze cât mai multe suflete" (Daniela Antonilă, 20 ani)

"Cu ocazia acestui pelerinaj am descoperit bunătatea și dăruirea pentru cei din jur a părintelui Alois Guanella. Am fost pe urmele acestui sfânt și ale fericitei Clara, iar eu am simțit o mișcare interioară. Mi-a plăcut foarte mult la Roma cât și la Como. La Albaredo am fost foarte bine primiți de don Gabriele și de cei din jurul său și mă bucur foarte mult și mulțumesc pentru tot ce a făcut pentru noi. Totodată mulțumesc tuturor organizatorilor acestui pelerinaj, persoanelor care au avut grijă de noi și ne-au suportat și tuturor binefăcătorilor pentru că am avut ocazia să fiu și eu prezentă la acest pelerinaj" (Ana-Maria Lungu, 20 ani)

"Acest pelerinaj a fost unic pentru mine și de neuitat. Am avut șansa să vizitez locuri foarte frumoase și să întâlnesc persoane foarte drăguțe. În primul rând vreau să mulțumesc celor care mi-au dat șansa să ajung în Italia. De asemenea, surorilor care ne-au suportat așa cum suntem. Vă mulțumesc" (Alina-Cristina Bejan,18 ani)

"Aș vrea să mulțumesc surorilor că ne-au dat ocazia să participăm la acest pelerinaj și, de asemenea, binefăcătorilor noștri. Am avut parte de multe peripeții și momente de rugăciune care m-au ajutat să înțeleg anumite schimbări în viața mea. A fost un pelerinaj de bucurie mai ales pentru că a fost canonizat fondatorul Congregației «Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe». Am parcurs drumul său de sfințenie și am aflat mai multe despre viața sa" (Denisa Doboș, 18 ani)

"Pentru început aș vrea să mulțumesc tuturor surorilor, dar și celorlalți binefăcători care au făcut ca acest pelerinaj să fie atât de frumos și de reușit. Pot spune că a fost o experiență de neuitat unde am reușit să descopăr că într-adevăr sunt persoane care știu să se dăruiască până la ultima suflare și care pentru noi sunt un exemplu de urmat. Am trăit și momente impresionante și profunde vizitând acele locuri într-adevăr de neuitat, dar totodată aș putea să mărturisesc că am rămas impresionată de primirea călduroasă ce am avut-o din partea tuturor persoanelor din Italia. Ele m-au făcut să înțeleg că și noi ar trebui să fim mai uniți între noi. Mulțumesc pentru tot efortul ce l-ați depus pentru noi în acest pelerinaj" (Marcelina Ianuș, 18 ani)

"Mulțumesc lui Dumnezeu, mulțumesc Congregației «Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe» care împreună cu binefăcătorii noștri au organizat un pelerinaj în Italia cu ocazia canonizării părintelui Alois Guanella. A fost o experiență nouă, o plăcere de a participa la acest eveniment deosebit; m-a ajutat să cunosc mai îndeaproape viața sfântului Alois Guanella și sper că anumite lucruri să se schimbe în viața mea" (Oana Luca, 17 ani)

"Nu-mi găsesc cuvinte să spun ceea ce am trăit, dar pentru mine acest pelerinaj a fost precum «sarea în bucate», așa cum bucatele nu au nici un gust fără sare, asemenea și eu simțeam nevoia lui Dumnezeu mai îndeaproape, iar prin acest pelerinaj am simțit prezența lui prin toate acele locuri sfinte cât și datorită canonizării sfântului Alois Guanella. Țin să mulțumesc bunului Dumnezeu pentru ocazia oferită, cât și binefăcătorilor pentru binele făcut" (Mădălina Benchea, 17 ani)

"Acest pelerinaj a fost ceva frumos din care am putut învăța multe și am putut medita mai multe la anumite lucruri, în principal la viața sfântului Alois Guanella. Am putut vedea clar tot ceea ce a făcut Alois Guanella. În momentul în care am vizitat diferite locuri foarte interesante, am simțit că nu există lucru mai mare decât acesta. Este de ajuns să privești acel loc, acel spațiu ca să-ți poți da seama de câte lucruri frumoase a făcut Isus pentru noi deoarece datorită lui am putut participa cu inima și trupul la acest pelerinaj. Cred că acest pelerinaj a lăsat o urmă, un gând în inima fiecăruia și nu în ultimul rând o amintire foarte frumoasă de neuitat și unică pentru noi" (Carmen Ungureanu, 16 ani)

"Acest pelerinaj a fost un cadou oferit mie de Dumnezeu pentru a mă apropia mai mult de el. E pentru prima oară când particip la un astfel de pelerinaj care a fost o experiență unică în viața mea. Pot spune că am trăit clipe emoționante vizitând acele locuri pe care sfântul Alois Guanella le-a lăsat în urma lui. M-a impresionat foarte mult modul de viață pe care acest sfânt la trăit. Mulțumesc lui Dumnezeu, dar în mod special surorilor și binefăcătorilor care au făcut posibil acest pelerinaj" (Claudia-Larisa Buzău, 16 ani)

"Mie mi-a plăcut foarte mult acest pelerinaj. Nu mă așteptam să fie atât de frumos deoarece am făcut un lucru pe care nu multe persoane îl fac: am mers pe urmele unui sfânt, Alois Guanella. Le mulțumesc persoanelor care s-au ocupat de buna organizare. Am simțit într-adevăr ceva nou" (Roxana Ciobanu, 16 ani)

"În acest pelerinaj am avut ocazia de a asista la canonizarea sfântului Alois Guanella (scopul pelerinajului), totodată am putut vizita satul natal al acestuia, o parte din locurile unde și-a continuat viața și am aflat întreaga sa viață inclusiv sacrificiile sale. A fost o experiență plăcută, deoarece am avut ocazia de a mai adăuga o floare la «buchetul de trandafiri» al vieții, pe care cu toții trebuie să-l continuăm a-l îmbogăți de-a lungul vieții. Voi participa cu bucurie la un astfel de pelerinaj dacă voi mai avea ocazia" (Otilia Cotnăreanu, 15 ani)

"În acest pelerinaj mi-a plăcut foarte mult tot ceea ce am vizitat. M-am simțit foarte aproape de Dumnezeu și cu ajutorul sfântului Alois Guanella am învățat foarte multe. Îmi doresc să pot da și eu exemple bune celor din jurul meu" (Irina-Cătălina Lungu, 15 ani)

"Mulțumesc lui Dumnezeu și perpetuă recunoștință Madrei Generale Serena pentru prezența mea la acest magnific și unic eveniment din viața mea: canonizarea lui Don Alois Guanella" (Sora Francesca W.)

"Pentru toți aceia care s-au implicat pentru ca să pot participa și eu la acest pelerinaj doresc să le mulțumesc din suflet. Mi-au plăcut cele patru bazilici pe care le-am vizitat, dar și celelalte locuri frumoase ba chiar și sfinte. O să port în suflet multă vreme clipele frumoase pe care am avut posibilitatea să le trăiesc" (Lucica Căbălaș, 17 ani)

"În acest pelerinaj am avut ocazia să cunosc oameni noi, dar și să vizitez multe locuri frumoase pe care nu aș fi putut să le văd cu alte ocazii. A fost foarte frumos și m-am simțit foarte bine" (Maria Alexandra Șchiopu,16 ani)

"Vă mulțumesc din suflet că ați făcut posibil să pot particip la acest pelerinaj. M-au încântat clipele frumoase pe care le-am trăit alături de Congregația «Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe». Mi-a făcut mare plăcere să pot vizita cele patru bazilici și celelalte locuri. Am fost foarte onorată că am avut ocazia să-l văd pe papa Benedict, de asemeni mi-a plăcut foarte mult vederea din cupolă" (A.M.)

"Emoționant a fost pentru mine momentul în care, în muzeul de la Como, am văzut ghetele pe care le-a folosit în timpul vieții sfântul Alois Guanella și am pășit pe urmele pașilor săi. S-a născut în mine dorința de a deveni mai bună" (Cecilia)

"Pentru mine acest pelerinaj a fost un moment de bucurie, rugăciune și întâlnire cu Dumnezeu și cei din familia guanelliană" (Sora Scholastica).

Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-30 octombrie: Pelerinaj în Italia cu ocazia canonizării părintelui Alois Guanella


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat