Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Anul Familiei: Familia creștină, o pepinieră de sfinți

În luna noiembrie a fiecărui an ne este dat să celebrăm "o mulțime de sfinți, pe care nimeni nu poate să o numere" (Ap 7,9). Tot în această lună ne este dat să trăim într-un mod aparte, articolul de credință: "Cred în împărtășirea sfinților", căci în această lună, Biserica își comemorează fiii sfinți ajunși la desăvârșire din paradis, fiii sfinți care își desăvârșesc sfințirea în purgator, dar și pe fiii sfinți care sunt pe pământ și care prin Botez s-au angajat pe calea sfințeniei.

Și ce este minunat în acest articol de credință: "Cred în împărtășirea sfinților", este faptul că toți sfinții, fiii Bisericii, fiii familiilor, din cer, din purgator și de pe pământ, au posibilitatea să se ajute între ei, pentru a ajunge la desăvârșirea cerută de Dumnezeu. Astfel cei din cer și cei din purgator, îi pot ajuta pe cei de pe pământ. Cei de pe pământ se pot ajuta și între ei. Apoi cei de pe pământ și cei din cer, îi pot ajuta pe cei din purgator. Iar tocmai această legătură dintre toți sfinții, fiii Bisericii, fiii familiilor, se evidențiază cu precădere în această lună, noiembrie.

Dar ce este un sfânt? La această întrebare voi răspunde cu o întâmplare.

în timpul unei vizite la o biserică din Torino, Italia, un elev din primele clase primare i-a cerut explicații educatoarei, cu privire la vitraliile luminoase din biserică, în care sunt reprezentați niște sfinți. După câteva zile, de Sărbătoarea Tuturor Sfinților, un preot i-a întrebat pe copiii care tocmai vizitaseră frumoasa biserică din Torino cine sunt acele persoane din vitralii, pe care le cinstesc oamenii și pe care noi le numim sfinți. Copilul care ceruse explicații de la educatoare, cu privire la persoanele din vitralii, s-a ridicat imediat și, cu siguranță, în glas a răspuns: "Sfinții sunt aceia care lasă ca lumina lui Dumnezeu să treacă prin ei și care îi luminează și pe alții"

Deci, sfinții, sunt acele persoane care au lăsat ca lumina lui Dumnezeu să treacă prin ei către alții. Iar conform evangheliei din Sărbătoarea Tuturor Sfinților, sfinții sunt acele persoane care au trăit fericirile, care asemenea lui Isus, de bunăvoie: s-au făcut săraci, deși erau bogați, au plâns pentru păcatele lor și ale lumii, când se puteau bucura, s-au făcut blânzi, deși erau puternici, au însetat după mântuirea lui Dumnezeu, deși lumea le oferea cele ale ei, și-au păstrat inima curată într-o lume coruptă, au căutat pacea într-o lume violentă, s-au bucurat atunci când au putut să sufere pentru Împărăția Cerurilor, deși puteau să scape (cf. Mt 5,1-12).

Noi știm din Sfânta Carte că Dumnezeu l-a creat pe om "după chipul și asemănarea sa" (Gen 1,26). Însă această asemănare cu Dumnezeu este în primul rând sufletească și apoi trupească.

Deci Dumnezeu l-a creat mai întâi pe om "sfânt", căci aceasta este caracteristica de bază a lui Dumnezeu (cf. Is 6,3) și apoi cu un trup armonios, dar tot cu amprenta sa în el. De aici și expresia cardinalului german Nicolaus Cusanus (1401-1461) omul este "Imago Dei". Dar între timp această asemănare a omului cu Dumnezeu a fost lovită de păcat, de aceea și chemare lui Dumnezeu adresată omului este aceea de a tinde mereu spre sfințenia sa de la început (cf. Lev 20,26).

Iar familia, creată de Dumnezeu, cu toate binecuvântările dăruite ei, este ambientul optim unde omul căzut în păcat își poate reface și desăvârși chipul și asemănarea sa cu Dumnezeu, adică se poate sfinți. De aceea toți cei care reușesc să desăvârșească în ei chipul și asemănarea cu Dumnezeu, sunt numiți: "sfinți". Deci familiile creștine, din voința lui Dumnezeu, au ca primă vocație sfințenia. Părinții nu numai trebuie să devină sfinți, dar sunt chemați să nască și să crească odrasle sfinte, să fie, după titlul acestui articol: "pepiniere de sfinți".

De aceea păstorul diecezei noastre, PS Petru Gherghel, atunci când în 28 octombrie 2010 a proclamat deschiderea Anului Familiei și al Căsătoriei creștine, a stabilit motoul: "Familie, devino ceea ce ești!", motoul luat din exortația apostolică Familiaris consortio numărul 17, a fericitului papă Ioan Paul al II-lea, pentru a reaminti familiilor creștine că trebuie să fie sfinte și în același timp să devină și "pepiniere de sfinți".

Un om, nu tocmai credincios, s-a dus la Ars, ca mulți alți curioși, ca să-l vadă pe parohul sfânt, Ioan Maria Vianney. După ce l-a văzut cum se roagă, cum vorbește, cum predică, cât de modest este, s-a întors acasă și a căzut pe gânduri. De abia sosit acasă, prietenii l-au și întrebat: "Ce ai văzut la Ars?". Atunci el le-a răspuns: "L-am văzut pe Dumnezeu într-un om!". Cu adevărat lumina lui Dumnezeu strălucea pe chipul său, așa cum pe Tabor a strălucit împreună cu Isus și pe chipurile lui Moise și Ilie (cf. Lc 9,30-31). La fel a strălucit și chipul lui Ștefan în fața sinedriului (cf. Fap 6,15). Însă nu trebuie uitat că sfântul Ioan Maria Vianney a avut părinți sfinți care l-au ajutat să devină sfânt, așa cum și sfântul Ioan Bosco a fost ajutat de mama sa, Ven. Maragareta, să devină sfânt.

Dacă cineva nu devine sfânt încă din viața aceasta, sfânt prin gânduri, cuvinte și fapte, nu va fi sfânt nici în veșnicie. De aceea suntem chemați să trăim "în sfințenie și dreptate în toate zilele vieții noastre" (Lc 1,75).

Faptul că mulți creștini buni, își trăiesc viața în sfințenie și dreptate, și sunt numiți sfinți încă din aceasta viață, ne-o spun și câteva texte biblice:

"Și trecând Petru pe la toți, a coborât și la sfinții care locuiau în Lida" (Fap 9,32).

"Acum însă mă duc la Ierusalim, ca să slujesc sfinților", spunea sfântul Paul" (Rom 15, 25).

"Paul, apostol al lui Cristos Isus, prin voința lui Dumnezeu, și fratele Timotei, Bisericii lui Dumnezeu celei din Corint, împreună cu toți sfinții care sunt în toată Ahaia" (2Cor 1,1).

Pe când mulți înșelați cred că sfințenia ar fi numai un apanaj al persoanelor consacrate și nu pentru toți oamenii, Dumnezeu, prin cartea sa, Biblia, adresează chemarea la sfințenie tuturor oamenilor, din toate timpurile și din toate locurile:

"Voi să-mi fiți sfinți, că Eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt și v-am pus deoparte dintre toate popoarele, ca să fiți ai mei" (Lev 20,26).

"Fiți desăvârșiți precum Tatăl vostru ceresc este desăvârșit", spunea Isus. (Mt 5,48).

"Așa cum este sfânt Cel care v-a chemat, deveniți și voi sfinți în toată purtarea voastră, pentru că este scris: Fiți sfinți, pentru că eu sunt sfânt!" (1Pt 1,15-16).

"Aceasta este voința lui Dumnezeu, sfințirea voastră" (1Tes 4,3).

"Căutați cu toții pacea și sfințenia, fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul" (Evr 12,14).

Iar Biserica, prin Conciliul II Vatican, ne spune: "Toți credincioșii sunt chemați și obligați să tindă spre sfințenie și spre desăvârșirea stării lor" (LG 42).

Dar cine sunt cei chemați să devină sfinți? Iată răspunsul:

La o licitație publică pentru fereastra mare a unei catedrale, s-au prezentat mai mulți meșteri. Între aceștia a venit și un maestru renumit, împreună cu ucenicul său. Toți maeștri lucrau cu foi de sticlă clorată întregi. Ucenicul trebuia să dea la mână maestrului său cele necesare și să facă curat în urma lui, adică trebuia să arunce cioburile rămase de la lucrarea sa. Dar ucenicul și-a zis: "Am să particip și eu la licitație și am să fac și eu un vitraliu mare, pentru catedrală, dar să-l fac din cioburile aruncate de maestrul meu și din cele aruncate de ceilalți meșteri". În paralel cu maestrul său și cu toți ceilalți meșteri, ucenicul și-a început și el lucrarea la vitraliul său din cioburi, însă făcea aceasta noapte de noapte, căci ziua trebuia să slujească maestrului său. Iar când a sosit ziua licitației, lucrarea ucenicului s-a dovedit a fi cea mai frumoasă și a câștigat admirația tuturor, înaintea maeștrilor renumiți. De aceea, vitraliul său făcut din cioburile de sticlă colorată, de care nimeni nu mai avea nevoie, a primit locul de onoare în catedrală.

Isus, Maestrul, neluat în seamă de lume, Isus "piatra aruncată de zidari" (Mt 21,42) și-a început făurirea vitraliilor împărăției sale, din toți cei pe care înțelepciunea lumii acesteia îi considerase ca nefolositori (cf. 1Cor 1,26-29). Astfel el a ridicat, și îi ridică mereu pe fii căzuți ai acestei lumi, așa cum ia ridicat cei 12 pescari simpli, pe cei 72 de ucenici refuzați de lume, pe Maria Magdalena cea disprețuită de farisei, pe vameșii Matei și Zaheu disprețuiți de mai marii templului, pe orbii și leproșii socotiți blestemați, și pe toți cei asemenea lor, din toate timpurile și locurile, și își construiește și astăzi din ei vitralii pentru Împărăția sa veșnic fericită. De fapt, Isus a venit pentru a aduna cioburile disprețuite de lume, dar prețioase pentru el. Mai exact Isus a venit în această lume "pentru a-i chema pe cei păcătoși la mântuire" (Mt 9,13).

O legendă grecească ne spune că, un anume Silenus, un slujitor al zeului Dionysos, s-a rătăcit de cortegiul său care călătorea din Tracia spre Frigia. Fiindcă Midas, regele Frigiei, s-a purtat bine cu acest Silenus, pe care l-a găsit în grădinile lui, Dionysos, i-a făgăduit că drept răsplată îi va îndeplini orice dorință ar avea. Dorind să devină bogat, Midas, i-a cerut zeului ca tot ceea ce el va atinge să se transforme în aur. Iar zeul Dionysos i-a îndeplinit dorința, așa cum făgăduise.

Isus Cristos pentru fidelitatea slujirii sale, Tatăl Ceresc, i-a promis că-i va da tot ce-i va cere:

"Cere de la mine și-ți voi da neamurile de moștenire și marginile pământului în stăpânire" (Ps 2,8) Iar cum Isus era însetat de mântuirea sufletelor oamenilor, căci pe cruce a zis: "Mi-e sete" (In 19,28), a cerut Tatălui ca pe orice suflet pe care îl va atinge cu harul său să-l transforme într-un suflet de aur curat, într-un sfânt vrednic de împărăția sa veșnic fericită. Și Tatăl i-a îndeplinit dorința. Iar toți pe cei pe care i-a atins cu harul său, indiferent de cum erau și de unde veneau, i-a făcut sfinți. Astfel avem sfinții, de la copii la bătrâni, de la simplii la învățați, de la regi la slujitori.

Iată o scurtă listă numai cu soți sfinți, din istoria biblică și din istoria Bisericii, pe care atingerea harului divin i-a făcut sfinți în viața de familie, părinți și copii împreună: Abraham și Sara, Isac și Rebecca, Iacob și Rahela, Ioachim și Ana, Iosif și Maria, Zaharia și Elisabeta, Cleopa și Maria, Aquila și Priscila, Valerian și Cecilia, Crisant și Daria, Aurel și Natalia, Claudiu și Ilaria, Vasile și Emilia, Grigore și Nona, Carol cel Mare și Ildegarda, Stefan al Ungariei și Ghisela, Isidor Plugarul și Maria, Ludovic IV de Turingia și Elisabeata a Ungariei, Luigi Martin și Zelia Guerin.

Mereu trebuie să ne revină în minte exclamația sfântului Augustin: "Dacă atâția și atâtea au putut să devină sfinți, oare eu de ce nu aș putea?" Sfântul Augustin a reușit! Harul divin, modelul și rugăciunea sfinților, ne vor ajuta și pe noi să reușim a deveni sfinți. Curaj tuturor!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat