Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Glodeni și Râșcani (MD): Sfințiri de biserici la jubileul a 10 ani de la înființarea Diecezei de Chișinău

Ceremoniile prilejuite de aniversarea a zece ani de la ridicarea Administraturii Apostolice de Moldova la rang de dieceză (în anul 2001), au continuat vineri, 28 octombrie 2011, și sâmbătă, 29 octombrie 2011, prin sfințirea noilor biserici din Glodeni și Râșcani, a căror construcție a început simultan în anul 2007.

Sfintele Liturghii de consacrare au fost săvârșite de Mons. Iby Paul, episcop emerit de Eisenstadt (Austria), la Glodeni, și Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, la Râșcani, alături de Mons. Anton Coșa, episcopul locului, Mons. Christoph Hegge, episcop auxiliar de Münster. Faptul că toate cele trei sfinte Liturghii consacratoare au fost săvârșite de acești episcopi prieteni ai Diecezei de Chișinău a fost o mare bucurie a episcopului de Chișinău, PS Anton, în dorința de a face mai vizibilă unicitatea Bisericii Universale în inima credincioșilor noștri moldoveni.

La Glodeni, sfânta Liturghie a început seara la ora 17.00, iar biserica arhiplină, chiar înainte de începerea celebrării, l-a făcut pe episcopul predicator, Mons. Hegge, să-i șoptească Mons. Anton: "Preasfințite, ați construit biserica prea mică!"

Oaspeții au fost întâmpinați de pr. Antonio Popescu, administrator parohial, și de surorile franciscane care activează în această parohie. Au participat preoți și persoane consacrate care activează în Dieceza de Chișinău, alți preoți oaspeți, pelerini din alte parohii. Au fost prezente și autoritățile locale în persoana președintelui raionului Glodeni și al primarului orașului.

În predica sa, Preasfințitul Hegge, definind bucuria ca primul fruct al rugăciunii, accentua faptul că sărbătoare ne invită să trăim o bucurie sfântă, ca rod al rugăciunii comune, in prezența lui Dumnezeu. "Bernard de Clarveaux, spunea: "«Plus ardere quam lucere» (E mai bine ca inima să ardă din iubire față de Dumnezeu, decât să strălucim în afară în perfecțiune). Oare comunitatea din Glodeni simte aceasta bucurie sfântă?" îi întreba predicatorul pe credincioșii prezenți. Noi toți suntem un templu viu al lui Dumnezeu, plin de Duhul Sfânt, și astfel mântuirea devine ceva vizibil, concret și tangibil, poate fi atinsă cu mâna de noi, prin Isus înviat, prezent în mijlocul nostru, a mai adăugat episcopul Hegge.

La sfârșitul sfintei Liturghii a fost sfințit și complexul parohial unde se află și casa surorilor franciscane care deja se vor putea muta în ea.

Acest proiect binecuvântat a fost posibil prin susținerea primită din partea Renovabis, Kirche in Not, Dieceza de Münster și Arhidieceza de Koln, Pro Europa, Rinnovamento nello Spirito Santo, organizații care au primit o mulțumire cordială din partea episcopului Coșa la sfârșitul celebrării.

Sâmbătă, 29 octombrie, triduum-ul aniversar a continuat la Râșcani cu celebrarea sfințirii bisericii și binecuvântarea conventului fraților franciscani. Sfânta Liturghie a fost celebrată de Mons. Aurel Percă, episcop de Iași, alături de ceilalți episcopi, preoți și frați franciscani veniți fie din Provincia din România, fie din Italia, din Provincia de Toscana, împreună cu cei doi provinciali, fr. Cătălin Emilian și fr. Nicola Scarlatino, și parohul locului, pr. Damian Alucăcesei.

Episcopul Hegge, predicatorul jubileului, a reamintit credincioșilor în predica sa că prezența lui Dumnezeu în mijlocul poporului său aduce cu sine o experiență mistică: aceea că poporul se simte ca o familie adunată în jurul său. Dumnezeu nu vrea să locuiască numai într-un templu, dar în inimile oamenilor, a continuat episcopul, exemplificând cu viețile devotate și arzând de iubirea lui Dumnezeu, ale sfinților Francisc, Clara și Faustina Kowalska.

La final, episcopul Hegge și-a împărtășit asistenței un moment particular din viața sa, atunci când la vârsta de 25 de ani, ascultând versetul din Rom 8,14: "Toți care se lasă conduși de Duhul Sfânt sunt fiii lui Dumnezeu", a înțeles adevărata semnificație pe care trebuie să o aibă itinerarul propriu de credință, aceea de "adevărat fiu al lui Dumnezeu, chemat la libertatea fiilor lui Dumnezeu, fiind condus mereu de Duhul Sfânt".

Construirea noii biserici din orașul Râșcani a fost posibilă prin susținerea Fundației "Divina Îndurare" din Irlanda, și a președintelui său, dl. Val Conlon, iar conventul fraților prin contribuția Provinciei de Toscana (Italia). De fapt, la sfârșitul sfintei Liturghii, dl. Alin (secretarul fundației irlandeze, și fr. Nicola Scarlatino, provincialul de Toscana al Ordinului Franciscan, au exprimat mesaje de mulțumire și încurajare.

Jubileul a 10 ani al Diecezei de Chișinău, marcat prin consacrarea a trei noi biserici construite în ultima perioadă în Ungheni (27 octombrie), Glodeni (28 octombrie) și Râșcani (29 octombrie), a constituit un moment de referință în viața Bisericii moldovenești, iar celebrările consacratoare la care am participat cu toții, episcopi, preoți, credincioși catolici sau de alte confesiuni, ne-au întărit pe toți în convingerea că Duhul Sfânt este o prezență dătătoare de viață harică pentru poporul lui Dumnezeu, mai ales când acesta dorește să-și îndeplinească chemarea sa misionară.

Binecuvântat să fie Dumnezeu în lăcașurile sale sfinte!

Adaptare de Ovidiu Bișog
după www.catolicmold.md

* * *

Ungheni (MD): Sfințirea bisericii la jubileul a 10 ani de la ridicarea Administraturii Apostolice de Chișinău la rang de dieceză


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat