Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

S-a încheiat ziua convocată de Benedict al XVI-lea

Lumina din Assisi pe străzile din lume

De la trimisul nostru Mario Ponzi

Zece, sute, mii de flăcări aprinse pentru a lumina crepusculul unei zile memorabile. Erau flăcările lămpilor trecute la Assisi din mâinile tinerilor în cele ale liderilor religioși din toată lumea; cele ale luminilă încredințate cardinalilor și arhiepiscopilor catolici, anglicanilor, ortodocșilor, musulmanilor, evreilor, budiștilor, șintoiștilor, hindușilor și sutelor de credincioși de alte denumiri în timp ce, joi 27 octombrie, către seară, la picioarele mormântului lui Francisc, sfântul fraternității universale, cu toții împreună reînnoiau angajarea de a lucra "în marele șantier al păcii". De la pupitru Benedict al XVI-lea repeta apelul său: "Ajunge cu violența! Ajunge cu războiul! Ajunge cu terorismul! Fiecare religie să aducă pe pământ dreptate și pace".

Aseară se ruga omenirea în locul devenit mai mult ca oricând icoană a păcii. O rugăciune universală prin glasul reprezentanților celor care cred și ci celor care nu cred, adunați printre zidurile antice ale cetății lui Francisc pentru a răspunde invitației Succesorului lui Petru.

Au fost ore de reculegere, de tăcere, de pelerinaj, de post. Și a săltat înapoi în fiecare colț al lumii imaginea acelei omeniri care simte exigența interioară de a vorbi și de a dialoga cu toți, fără a renunța la propria identitate și fără a tolera forme de sincretism. Ceva început în urmă cu douăzeci și cinci de ani în urmă și care astăzi cere nou elan și căi creative pentru a rămâne în pas cu timpurile.

Atâția oameni diferiți, dar o senzație a unei unități singulare: de loc, Assisi întocmai; de gest: rugăciunea; de obiectiv: pacea. Apel și, în același timp, avertisment pentru o lume încă suferindă datorită consecințelor diviziunilor dramatice.

Imaginea oferită ieri de cei care au parcurs din nou drumul lui Francisc apare ca o lumină de speranță nouă. În spatele acestei zile există forța unui îndărătnic magisteriu de pace care se perpetuează în timp. În fața liderilor religioși adunați la Porțiuncula se derulau imaginile de la prima întâlnire convocată de Ioan Paul al II-lea, purtătorul de cuvânt al unei omeniri rătăcite și suferinde. După-amiază, continuitatea aceluiași magisteriu a devenit concretă, vizibilă, în imaginea lui Benedict al XVI-lea împreună cu oameni de credință și cu oameni care nu cred, dispuși să ofere lumii o dublă mărturie: aspirația comună de a ajunge la pace prin căutarea adevărului și prin dorința puternică de fi împreună.

Treceau prin față învăluiți în hainele lor caracteristice. Era strălucitoare lumina lămpilor pe care le strângeau în mâini. Tremură unele glasuri în timp ce încredințau altora și lumii întregi angajarea de a construi o omenire reînnoită. Unii aveau ochii lucizi. Era clară senzația unei noi pagini în cartea de istorie.

Poporul din Assisi era acolo, martor. Când tăcut, când rugător, când coral în a da glas laudei cântate. Era ordonat și în urmărirea ritmului coregrafiilor desenate în marea piață de grupurile muzicale Gen rosso și Gen verde, care au subliniat fiecare trecere a unei ceremonii pe cât de angajante pe atât de solemne.

O ceremonie care s-a desfășurat de-a lungul unei zile întregi într-un unicum indisolubil. Rugăciunea, postul, pelerinajul. Rugăciune trăită mai ales în dimensiunea tăcerii și a reculegerii interioare. Nici un spațiu pentru forme publice, totuși fără a tăgădui că rugăciunea este și rămâne contribuția esențială pe care oamenii de credință pot să o ofere pentru cauza păcii. Postul pentru a exprima în mod singular fraternitate și pocăință, disponibilitate la renunțare și la purificare personală. Pelerinajul pentru a exprima voința de a continua să meargă în fiecare zi unul alături de celălalt pe drumurile din lume, până când vor ajunge la rădăcinile adevărului.

Tinerii au fost printre protagoniștii celei de-a doua părți a acestei zile. Nu întâmplător Papa, în salutul său final, le-a mulțumit în mod călduros. Adunați în număr mare la marginile drumului scurt parcurs de cortegiu pentru a ajunge la scenă - pusă în centrul pieței inferioare a sfântului Francisc - continuau să ritmeze o urare devenită leitmotiv al acestor întâlniri: "Pace", repetat în toate limbile.

Shalom, Salaam, Peace, Paz, Fried, Paix se citea și pe zecile de fâșii de pânză colorate vânturate de tinerii muzicieni din mișcarea Focolarilor în jurul scenei și apoi reunite într-o mare pancartă întinsă la picioarele delegaților. Una din mutele coregrafii care nu numai că au constituit un cadru pentru momentul solemn al celebrării, ci au folosit mai ales pentru a-i reprezenta sensul în mod vizibil.

A fost sugestiv momentul încredințării lămpilor păcii. Optzeci de tineri de naționalități diferite au urcat pe scenă în timp ce corul încredința cântului rugăciunea "Fă din mine un instrument al păcii" și mesajul: "Cunosc o altă omenire, aceea pe care adesea o întâlnesc pe drum, aceea care nu strigă, aceea care nu strivește pentru a se evidenția peste ceilalți oameni, aceea care nu știe să fure pentru a avea. Cred, cred în această omenire care trăiește în tăcere, care încă știe să roșească, care știe să-și plece ochii și știe să scuze. Aceasta este omenirea care mă face să sper".

Rugăciune și mesaj care, împreună cu lămpile aprinse, au fost depuse în mâinile reprezentanților diferitelor religii. Aceștia le-au primit și, după o clipă de reculegere, le-au redat tinerilor pentru ca să devină purtători ai acelei lumini noi în lume.

Poporul din Assisi a participat cu emoție. O aplaudare zgomotoasă i-a însoțit pe tineri în timp ce se amestecau prin mulțime. Și în acel moment reveneau în minte cuvintele rostite dimineață, în bazilica Sfânta Maria a Îngerilor, de către secretarul general al Consiliului ecumenic al Bisericilor, Olav Fykse Tveit, care a evocat Ierusalimul care "în mod misterios - a spus el - nu se limitează să ne dezvăluie realitățile cu privire la condiția umană, ci ne provoacă să ne și confruntăm cu ele".

Și a amintit că noi, ca oameni ai Bisericii, "suntem chemați cu toții să participăm la restabilirea păcii" pentru "a recrea și a repara lumea". În acel moment, privind în acel amestec fratern de rase, culturi, religii și generații diferite în casa apostolului păcii universale, părea chiar că "provocarea din Ierusalim" a fost primită și că primea primul său răspuns. În acest sens este emblematic omagiul pe care delegații, împreună cu Papa, l-au adus mormântului sfântului Francisc ca gest conclusiv al zilei.

(Din L'Osservatore romano, 29 octombrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat