Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ungheni (MD): Sfințirea bisericii la jubileul a 10 ani de la ridicarea Administraturii Apostolice de Chișinău la rang de dieceză

Joi, 27 octombrie 2011, au fost inaugurate ceremoniile prilejuite de aniversarea a zece ani de la ridicarea Administraturii Apostolice de Moldova la rang de dieceză (2001). Acest jubileu particular al Bisericii Catolice din Moldova s-a dorit a fi marcat prin consacrarea a trei noi biserici construite în ultima perioadă în Ungheni, Glodeni și Râșcani.

Ungheniul de pe Prut, la granița cu România, a dat startul festivităților. Acest oraș nu a avut niciodată o biserică catolică și nici nu ar fi avut vreodată, dacă prezența unui număr însemnat de credincioși catolici în acest oraș nu ar fi făcut necesară asistența spirituală a unui preot, fie că era din orașul Bălți, fie ulterior din Chișinău. Acuma este un preot local: pr. paroh Felix Malciuc, fratele episcopului Piotr Malciuc (de Kiev).

Ca orice început, a fost un lucru greu de realizat închegarea unei comunități vii catolice și, apoi și mai greu, construirea unui lăcaș de cult închinat sfintei Ana (o stâncă a credinței biblice), un lăcaș unde credincioșii din Ungheni să aibă posibilitatea să-și mărturisească crezul. Acest vis al comunității catolice din Ungheni și împlinit prin ajutorul Providenței, a prins contur cu puțină vreme în urmă și a fost consacrat joi, 27 octombrie 2011, în ziua în care, cu 10 ani în urmă, a fost ridicată Administratura apostolică de Chișinău la rangul de dieceză.

Sfânta Liturghie de consacrare a noii biserici catolice ”Ss. Ioachim și Ana” din Ungheni a început la ora 17.00 și a fost săvârșită de un triumvirat episcopal: Mons. Anton Coșa, episcopul locului, Mons. Christoph Hegge, episcop auxiliar de Münster , și Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și asistată de Mons. Iby Paul, episcop emerit de Eisenstadt (Austria). De menționat că la slujba divină au participat mulți pelerini din parohiile învecinate, dar și membri ai corpului diplomatic: ambasadorul Poloniei și al Ordinului Militar Suveran de Malta la Chișinău, precum și primarul Ungheniului și alți reprezentanți ai autorităților locale

Încă de la începutul sfintei Liturghii, PS Anton a accentuat că acest mod de a sărbători jubileul de 10 ani al Diecezei de Chișinău (prin sfințirea a trei biserici noi), reiese din bucuria firească și mai ales suprafirească a poporului lui Dumnezeu de pe aceste plaiuri mult-încercate de a avea o biserică în localitatea de baștină, după atâta vreme de surghiun al lui Dumnezeu din sufletul oamenilor din Moldova.

Predica rostită de Mons. Hegge, episcop auxiliar de Münster , a reiterat convingerea că "suntem aici, împreună în casa Domnului, pentru ca asemenea lui Samuel, să ne ridicăm mâinile și să conștientizăm prezența lui Dumnezeu în viața noastră și în jurul nostru". Făcând abstracție de îndemnurile la comuniune din a doua lectură, Mons. Hegge i-a îndemnat pe toți cei prezenți la transpunerea în viața personală a experienței apostolice în termenii comuniunii și comunității: "Așa cum o biserică este construită din pietre care se sprijină reciproc, la fel fiecare dintre noi trebuie să susținem această lucrare a Duhului care este poporul lui Dumnezeu, Biserica sa sfântă". Episcopul german a încheiat cu un îndemn la mărturie, atât în fața celor care-l caută pe Cristos, cât mai ales în fața celor care nu îl caută, sau nu au auzit de el. "Cristos se află mereu alături în tot ceea ce faci și în aceasta va consta mereu reușita acțiunii tale", a adăugat Hegge.

La sfârșitul sfintei Liturghii, printre mulțumirile aduse unui mare arc de binefăcători, episcopul Coșa a subliniat una specială, având ca exemplu de speranță biblică experiența sfintei Ana; este vorba despre două doamne de aur care au făcut posibilă construirea acestei biserici, d-na Anne Schermann și d-na Paminger. A fost menționată, de asemenea, susținerea primită în realizarea acestui proiect din partea multor organizații internaționale catolice: Renovabis, Kirche in Not, organizațiile de ajutor ale Diecezei de Münster , ale Arhidiecezei de Köln, și ale Conferinței Episcopale Americane (CRS), sprijinul oferit de Primăria și Consiliul Local al orașului Ungheni pentru acordarea terenului și facilitățile dării în exploatare, dar mai ales aportul comunității, care strânsă în jurul păstorului lor, pr. Felix Malciuc, au oferit un exemplu de comuniune. Nu în ultimul rând, episcopul Coșa a mulțumit tuturor episcopilor și preoților prezenți la acest eveniment, considerându-l ca un "semn al timpului Bisericii locale" la care au luat parte.

"Lăudați-l pe Domnul în locașul său cel sfânt"

Pr. Andrei Dăscălașu

* * *

Vineri, 28 octombrie 2011, la ora 17.00, s-a celebrat consacrarea bisericii parohiale "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Glodeni.

Sâmbătă, 29 octombrie 2011, la ora 11.00, se va celebra consacrarea bisericii parohiale "Divina Îndurare" din Rîșcani și a Conventului "Sf. Francisc de Assisi".


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat