Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Assisi: Pelerini ai păcii

Anul acesta, "Întâlnirea de rugăciune pentru pace" s-a desfășurat la 27 octombrie 2011, la Assisi. La eveniment au participat Sfântul Părinte și numeroși reprezentanți ai religiilor lumii, adunați în comuniune pentru câteva momente de rugăciune pentru pace.

Cu opt secole în urmă, la Assisi, Francisc, un tânăr plin de entuziasm, lasă plăcerile aceste lumi și devine "gol" pentru Cristos. În momentul în care a luat această decizie, pentru Francisc avea să se prăbușească lumea banului, a egoismului, a violenței, lăsând loc acelei lumi a rugăciunii. Acel inedit și simplu gest avea să arunce sămânța care va aduce drept rod "spiritul din Assisi". Acest spirit al sfântului Francisc, a fost cultivat și promovat de fericitul papă Ioan Paul al II-lea, în special la reuniunea cu principalii lideri religioși ai lumii, la 27 octombrie 1986, pentru un moment de comuniune și rugăciune comună pentru pace desfășurat la Assisi. Acest eveniment, absolut inedit, a fost expresia comună de promovare a păcii în față atâtor conflicte armate ce zguduie încă lumea. Sfântul Părinte va reveni la Assisi, însoțit, încă o dată, de reprezentații mondiali ai diferitelor religii, în ianuarie 1993, în timpul conflictelor din fosta Iugoslavie, și ulterior la 24 ianuarie 2002 , după teribilul atentat de la 11 septembrie 2001.

La 25 de ani de la acea prima întâlnire, papa Benedict al XVI-lea a adresat o noua invitație reprezentanților tuturor religiilor să se reîntoarcă la Assisi. Astfel "pelerinii păcii", circa 300 de delegați ai diverselor Biserici și comunități ecleziastice, au ajuns împreună cu trenul la 27 octombrie în orașul "Sărăcuțului din Assisi". Fiind vorba de o dată omagială, la cei 25 de ani de rugăciune pentru pace, se cerea să fie și un moment de bilanț, dar și un nou efort de a continua drumul început împreună pentru promovarea păcii, dând exemplu prin propria credință și prin rugăciune. Noutatea, în cadrul întâlnirii, a fost invitația din partea Suveranului Pontif adresată către atei de a participa la acest eveniment.

Această zi a cuprins două momente majore unite de un pelerinaj. Primul moment a fost cel consumat în bazilica "Sfânta Maria a Îngerilor" unde au fost prezentate mesajele principalelor religii. Seria discursurilor a fost deschisă de Bartolomeu I, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, care și-a început alocuțiunea cu aceste cuvinte: "Fiecare dialog autentic poartă în sine germenii unei metamorfoze care stă să se împlinească". A urmat intervenția lui Rowan Williams, arhiepiscopul de Canterbury, care a insistat pe ideea că "pacea de durată începe tocmai din momentul când noi îl vom vedea și îl vom respecta pe aproapele nostru exact ca și pe noi înșine" . Rabinul Rosen David a asemănat această întâlnire cu un drum anevoios, ca un urcuș care trebuie străbătut. A prezentat și o frumoasă imagine din cartea Genezei: aceea a arcei lui Noe, unde cu toții adunați pentru a supraviețui potopului, atât de diferiți între ei, au trăit împreună în acea arcă în pace și înțelegere desăvârșită. Rând pe rând, reprezentanți ai hinduismului, budismului, islamismului, ai vechilor religii africane și ai ateilor au luat cuvântul, întărind prin alocuțiunile lor același deziderat al angajării în favoarea păcii. Prima parte a întâlnirii s-a încheiat prin discursul Sfântului Părinte. Acesta a identificat două tipologii de manifestare a violenței care se manifestă astăzi: mai întâi e vorba de terorism, care e motivat religios și de aceea a insistat asupra idei că religia nu trebuie să fie o justificare pentru a conduce un conflict. A doua tipologie, opusă celei dintâi, este aceea a absenței lui Dumnezeu. Nu-ul spus Creatorului face să producă ură, război. Sfântul Părinte și-a încheiat alocuțiunea amintind că este necesar să parcurgem acest drum al dialogului și al purificării continue, al înțelegerii și trăirii propriei credințe.

A urmat un marș al păcii propus de tinerii din diecezele Umbriei. Acestora li s-au alăturat Sfântul Părinte și delegațiile religiilor prezente la eveniment. Partea a două a continuat în bazilica "Sfântul Francisc". "Nu întoarceți nimănui răul pentru rău, aveți în vedere să faceți bine înaintea tuturor oamenilor. Dacă este posibil, atât cât depinde de voi, trăiți în pace cu toți" Rom 12,17-18, acesta a fost motoul ce a însoțit momentele de rugăciune de după-amiază. S-a cerut iertare, s-a cerut răbdare și putere în aceste rugăciuni, toate acestea pentru a avea o lume mai bună, mai pașnică. Sfântul Părinte a repetat, împreună cu liderii religioși prezenți, cuvintele predecesorului său "De acum fără violență, fără război, fără terorism. În numele lui Dumnezeu fiecare religie să poarte pe pământ dreptate, pace, iertare, viață, iubire".

Ziua de rugăciune de la Assisi s-a încheiat cu dorința, venită din inimile tuturor, de a sta alături de cel aflat în mizerie și de cel abandonat, devenind purtătorii strigătului celui fără voce, lucrând efectiv pentru a depăși fiecare situație dramatică, cu această convingere că nimeni nu poate fi fericit de unul singur.

Pot spune că a fost o întâlnire de suflet, urmărită de mulți pelerini, un moment care a readus la Assisi religiile lumii și care a demonstrat încă o data că există ceva care îi unește în dorința de a lupta pentru pace.

Pr. Marian Benchea


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat