Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Etapa a doua a proiectului de formare "Familia - leagănul iubirii și al vieții"

Asociația "Familia și Viața" a organizat etapa a II-a a cursului de sensibilizare și cunoaștere aprofundată a Metodei Ovulației Billings (MOB), metoda naturală de reglementare a nașterilor, care face parte din proiectul "Familia - leagănul iubirii și al vieții". Această etapă s-a desfășurat în perioada 21-23 octombrie 2011, la Casa de Reculegere din Traian.

La această formare au participat 28 de persoane feminine din Iași, Cîmpulung-Moldovenesc, Săbăoani, Roman, Pildești, Bîra, Frumoasa, Luizi Călugăra, Fărăoani, Bacău, Onești, Piatra Neamț, Pașcani și București. Echipa Asociației "Familia și Viața" a fost formată din: prof. Maria Gherghel, Iuliana Petruț și prof. Maricica Mihăluțe - formatoare pentru familie, iar acțiunea se desfășoară sub îndrumarea și cu acordul Institutului de Studii și Cercetări pentru Reglarea Fertilității Umane din cadrul Universității "Sacro Cuore" din Roma.

Programul a început vineri, 21 octombrie, spre seară, când a fost explicat modul de desfășurare a învățării Metodei Ovulației Billings în plan personal și au fost completate modulele de intrare în studiu, urmat apoi de discuții individuale în baza înregistrărilor personale. Ziua s-a încheiat cu rugăciunea de seară și vizionarea filmelor: "Strigătul mut" și "Mâini înzestrate".

Sâmbătă, în mijlocul cursantelor a fost prezent pr. Iosif Enășoae, responsabilul cu pastorația familiilor în Dieceza de Iași și președintele Asociației "Familia și Viața", care a transmis cuvântul de salut al ep. Petru Gherghel și a amintit de Întâlnirea Națională a Responsabililor cu Pastorația Familiilor din România de la Șumuleu Ciuc care a avut loc cu o săptămână în urmă, unde s-a constatat că este nevoie de prezența și activitatea învățătorilor de metode naturale de reglementare a sarcinilor.

Partea de formare a început cu o recapitulare scurtă a metodei urmată de exerciții de fixare a regulilor. Au urmat prezentarea temelor: "Controlul neurohormonal al ciclului menstrual" și "Cadrul nefertil de bază în ciclurile lungi" urmate de exerciții specifice. A fost prezentată de asemenea tema: "Mijloacele contraceptive - o prezentare succintă. Comparație între metodele naturale și mijloacele contraceptive". Spre seară s-au finalizat discuțiile individuale cu persoanele participante, timp în care celelalte persoane au vizionat filme, și anume: "A forma familia", "Gianna Jessen, supraviețuitoare a avortului", "Pam Stenzel - Sexul are un preț". Seara s-a continuat prin participarea la sfânta Liturghie celebrată de pr. Roman, SVD, recitarea rozariului și a litaniei fericitului Ioan Paul al II-lea, a cărei primă sărbătorire liturgică a fost stabilită pentru această zi.

Duminică, persoanele prezente l-au primit cu emoție și bucurie pe ep. Petru Gherghel, păstorul Diecezei de Iași, care le-a adresat un cuvânt de încurajare de a merge pe această cale, de a deveni misionare ale vieții, într-o lume care desacralizează viața. Programul de formare a continuat cu prezentarea temelor: "Avortul - act împotriva vieții", "Metodele naturale". După sfânta Liturghie celebrată de pr. Vivian, SVD, a urmat prezentarea temei: "Reglarea naturală a fertilității - o alegere, un stil de viață. Profilul învățătoarei de metodă" și concluziile acestor zile de formare.

Persoanele participante s-au despărțit cu emoție și speranța revederii în anul ce urmează, la noi etape de formare.

Iată câteva din impresiile participantelor la cursul de formare:

  • Maria (Bîra): "Am fost plăcut surprinsă când mi-ați propus să merg la aceste cursuri, ca să devin o învățătoare de metodă. De când învățasem metoda, acum un an, îmi spuneam că ar trebui să fie în fiecare comunitate o asemenea învățătoare, deoarece este un dar de la Dumnezeu extraordinar, pe care ar trebui cu toții să-l folosim. Este o metodă naturală de reglementare a nașterilor, atât de ușor de pus în practică și cu foarte multe avantaje, încât, cred eu, nu poți să-i spui nu! Acest «stil de viață» cum i-au spus cei ce au descoperit-o, este cu adevărat atât de util în zilele noastre, când se folosesc atâtea moduri pentru a spune NU vieții, și care dăunează atât trupului, dar și sufletului.
    Ideea de «a preda» așa ceva este pentru mine absolut încântătoare. Sunt foarte sigură că sunt atâtea persoane, familii, care au nevoie de acest stil de viață. Sunt nerăbdătoare să-mi ajut aproapele, și sper să o fac cât mai bine. Pentru mine au însemnat foarte mult aceste cursuri, am învățat multe lucruri frumoase și nu știu dacă e prea mult spus, dar simt că mi-am găsit vocația. Simt că Dumnezeu mi-a dat o misiune atât de frumoasă și nobilă, pe care eu o așteptam de mult. Sper ca nici pe el și nici pe dumneavoastră să nu vă dezamăgesc. Vă datorez toată bucuria pe care o am în suflet!
    De asemenea m-am bucurat mult, când am întâlnit la Traian atâtea persoane dornice să învețe această metodă, pentru a o folosi și ele, dar și pentru a-i sluji aproapelui. Împreună vom reuși să cunoaștem acest mod de viață cât mai bine și să-i învățăm pe cei din jur că pot avea o viață așa cum Domnul o dorește pentru noi ... frumoasă! Personal, nu pot să am decât cuvinte de laudă pentru d-voastră și pentru această metodă. Vă mulțumesc!".

  • Claudia (București "Sf. Iosif"): "Am primit cu mare bucurie și interes invitația de a participa la aceste cursuri de formare pe Metoda Ovulației Billings. Recunosc că deja cunoșteam și foloseam această metodă și tocmai beneficiind de avantajele acesteia, am dorit să aprofundez cunoașterea pentru a putea deveni mai apoi învățătoare de metodă. Astfel, aceste două sesiuni de formare la care am participat m-au ajutat în acest drum de cercetare și cunoaștere. Cred cu tărie și convingere în această metoda și doresc ca ea să fie cunoscută de cât mai multe femei și cupluri la fel cum spunea Isus: «Voi sunteți lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă. Nici nu se aprinde o candelă și se pune sub obroc, ci pe candelabru ca să lumineze pentru toți cei din casă»".

Asociația "Familia și Viața"


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat