Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Cred în Biserica una, sfântă, catolică și apostolică
și Pentru iubirea lui Cristos. Dialoguri despre Biserică, Preoție și Credință

La Editura "Sapientia" din cadrul Institutului Teologic Romnao-Catolic "Sf. Iosif" Iași au apărut recent două noi cărți: Cred în Biserica una, sfântă, catolică și apostolică de pr. Claudiu Dumea și Pentru iubirea lui Cristos. Dialoguri despre Biserică, Preoție și Credință de pr. Wilhelm Dancă.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Cred în Biserica una, sfântă, catolică și apostolică, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în formatul 14x20 cm, are 509 de pagini și poate fi procurată de la librăriile catolice din țară la prețul de 25 lei.

Continuând seria meditațiilor despre Crezul creștin, după ce a scris despre Persoanele Sfintei Treimi și despre lumea nevăzută a îngerilor, părintele Claudiu Dumea aduce în discuție natura și semnificația Bisericii, "sacramentul lui Cristos".

Prezenta lucrare pune în mod deosebit accentul pe raportul care se instituie între cele două dimensiuni ale Bisericii: cea invizibilă, care este Cristos, și cea vizibilă, care este reprezentată de oamenii organizați într-o "societate nepereche, atipică".

Urmând firul propus de Crezul niceno-constantinopolitan, părintele tratează despre caracteristicile adevăratei Biserici a lui Cristos (una, sfântă, catolică și apostolică), dând o mai mare atenție celei dintâi - unitatea - și elementelor care reprezintă legătura unității vizibile a Bisericii - credința, liturgia și ierarhia.

Așa cum aceeași credință care îi unește pe oameni în unica Biserică a lui Cristos este exprimată în toate limbile pământului, la fel aceleași mistere ale credinței sunt celebrate în diferite moduri. Și în liturgie, ca și în cazul credinței putem vorbi despre unitate în diversitate. Așa cum credința Bisericii este una, tot una este și liturgia, care celebrează misterele credinței. Pe cât sunt de variate și multiforme culorile, broderiile care înfrumusețează mantia de cult a liturgiei, pe atât de diferite sunt limbile, simbolismul și riturile prin care se celebrează unicul cult creștin.

Al treilea element care asigură unitatea Bisericii lui Cristos este succesiunea apostolică prin sacramentul Preoției, așa cum a voit-o și a orânduit-o Cristos. Cum Biserica nu este numai o realitate spirituală, invizibilă, ci și o societate vizibilă, ca orice instituție umană bine închegată, Biserica trebuie să aibă o conducere. Evitând o accentuare excesivă și negativă a noțiunii de ierarhie, părintele specifică faptul că cei responsabili sunt conștienți de părtășia la planul lui Dumnezeu și că duc la îndeplinire o misiune care le-a fost încredințată.

Această Biserică "una" se prezintă cu o mare diversitate care provine atât din varietatea darurilor lui Dumnezeu, cât și din multitudinea persoanelor pe care le primesc. Cu toate acestea, marea bogăție a acestei diversități nu se opune unității Bisericii, care își are izvorul în unitatea naturii divine. Și dacă iubirea este cea care unește cele trei persoane ale Sfintei Treimi, tot iubirea este cea care ține unite între ele mulțimea persoanelor care formează Biserica.

Dorind a fi o concluzie a întregii lucrări, prin ultima meditație, "Unica familie a lui Dumnezeu", părintele ține să reamintească faptul că în această lume, în care prea adesea creștinul este asaltat de fel și fel de încercări, el nu este singur, ci face parte dintr-o familie și mai numeroasă, a sfinților, cu care împărtășește cea mai deplină comuniune atunci când participă la Euharistie".

Liviu Matieș

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Pentru iubirea lui Cristos. Dialoguri despre Biserică, Preoție și Credință, scrisă de pr. Wilhelm Dancă. Cartea apare în formatul 17x24 cm, are 260 de pagini și poate fi procurată de la librăriile catolice din țară la prețul de 25 lei.

La aniversarea a 25 de ani de la hirotonirea sacerdotală, părintele Wilhelm Dancă, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, prin intermediul Editurii "Sapientia", publică un volum aniversar cu titlul "Pentru iubirea lui Cristos. Dialoguri despre Biserică, Preoție și Credință".

Așa cum o spune și în titlu, autorul a adunat câteva dialoguri semnificative la care a fost protagonist - fie ca intervievat, fie ca intervievator -, care au fost publicate de-a lungul anilor în diferite reviste culturale sau teologice. În funcție de subiectul dezbătut, dialogurile sunt repartizate în trei categorii distincte.

Prima parte cuprinde 13 dialoguri care au ca temă Biserica în toată profunzimea ei și în toate aspectele ei. De exemplu, ÎPS Ioan Robu accentuează un aspect important al acesteia în răspunsul pe care îl dă la una din întrebările pe care i le-a adresat pr. Wilhelm Dancă: "În ce condiții se verifică un raport între vizibilitatea bisericii și funcția ei spirituală? În condițiile omului care, deodată, văzând că trece pe lângă o biserică, își face semnul crucii, primenindu-și puțin gândurile. Gest simplu, neprogramat, neașteptat. Orice biserică este un semnal, un gând la Dumnezeu, chemare la rugăciune și bunătate. E un alt fel de edificiu, e special, are un limbaj aparte, în foarte multe feluri perceput; atmosfera din interiorul bisericii se revarsă și-n exterior, chemând la evlavie, la Dumnezeu, pe oricine, dar, mai ales, pe cei care o frecventează, care, după ce participă la sacramente sau se roagă puțin în tăcere și reculegere, duc cu ei în suflet liniște din liniște, Lumină din Lumină. Astfel, bisericile devin repere morale și spirituale pentru toate generațiile".

În partea a doua, se găsesc nouă dialoguri cu caracter biografic, având ca principală inspirație activitatea pastorală a autorului. Sunt amintiți și subliniați diferiții factori de care preotul trebuie să țină cont în formarea sa permanentă, cu referire concretă la familia părintelui Dancă, la activitatea pastorală a acestuia. Ultimul dialog din această secțiune face referire la episcopul martir Anton Durcovici, ca model de trăire a jertfei preoțești.

În cele cinci dialoguri din partea a treia, este adusă în discuție dificultatea unei credințe autentice în fața provocărilor științei, politicii, culturii contemporane. După părerea autorului, cea mai mare provocare la care este supus creștinul zilelor noastre este următoarea: "Practic? Descreștinarea societății. Teoretic? Criza adevărului".

Pentru a sublinia scopul și destinatarii cărții, redăm un citat din prefața autorului:

"Cu inima plină de recunoștință și mulțumire, dedic această carte tuturor acelora care au contribuit într-un fel sau altul la formarea mea umană, spirituală, intelectuală și sacerdotală: familiei în care m-am născut și am crescut, la Buruienești (județul Neamț), episcopilor de la București și Iași, parohilor și formatorilor pe care i-am avut acasă, în sat, și la Seminarul din Iași, prietenilor și binefăcătorilor, vii sau răposați. Domnul să-i răsplătească pentru binele pe care mi l-au făcut".

Cosmin Cimpoeșu

Cred în Biserica una, sfântă, catolică și apostolică
Claudiu Dumea, Editura "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-007-1, 509 p., 14x20 cm, 25 lei.

Pentru iubirea lui Cristos. Dialoguri despre Biserică, Preoție și Credință
Wilhelm Dancă, Editura "Sapientia", 2011, ISBN 978-606-578-018-7, 260 p., 17x24 cm, 25 lei.

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
 


lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat