Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Formare și meditație

La mănăstirea carmelită din Luncani-Bacău, vineri, 21 octombrie, și sâmbătă, 22 octombrie 2011, un număr de 18 tineri din Parohia Romano-Catolică "Sfânta Cruce" Bacău au participat la momente de formare și meditație, însoțiți de părintele Lucian Adam și călăuziți prin teme de meditație de părintele Laurențiu Dăncuță, formator la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași.

Vineri, 21 octombrie 2011 ne-am adunat spre seară într-un loc pentru suflet: mănăstirea carmelită "Maica Domnului de pe muntele Carmel și a profetului Ilie". Invitați de părintele Lucian Adam și îndrumați de părintele Laurențiu Dăncuță, am plecat în căutarea unor răspunsuri pe care în viața de zi cu zi le evităm sau nu avem timp de ele. În deschiderea serii, după cină, am vizionat filmul artistic "August Rush" care ne-a deschis sufletul spre meditație. Însă înainte de toate aceste lucruri ne-am rugat sfântul rozariu împreună, ca o familie în număr de 18 membrii, tineri din Parohia "Sfânta Cruce" Bacău.

Sâmbătă, treziți dis-de-dimineață, la ora 8.30 am început meditațiile. Prima parte a zilei a purtat amprenta următoarelor întrebări: Cu care poruncă a lui Dumnezeu am cea mai mare dificultate? Ce pot să îmbunătățesc? Isus nu ne obligă să facem nimic. El doar ne propune ... Dacă vrei..

Cât din ceea ce fac eu raportez la viața veșnică? Zi de zi avem diverse preocupări, încercăm să ne facem cât mai bine îndatoririle pe care le avem, dar ceea ce este mai important, sufletul, cât de des avem grija de el?

Unde îmi caut eu răspunsurile când am nevoie? De cele mai multe ori căutam răspunsurile acolo unde nu le găsim sau unde nu primim răspunsurile de care avem cu adevărat nevoie. Cred că ar trebui să facem o selecție în ceea ce privește modul sau persoanele la care apelăm pentru a găsi răspunsuri.

Mai pot fi creștin astăzi? Se mai vorbește de Dumnezeu? Se merită să fiu creștin datorită fidelități lui Dumnezeu? Sunt convinsă că fiecare dintre noi a avut parte de anumite prietenii care în final au lăsat un gust amar, însă cred că singura ființă care niciodată nu ne-a dezamăgit și nici nu ne va dezamăgi este Dumnezeu.

În viață avem trei teze care ar trebui studiate cu atenție:

Dorința de a fi ca ceilalți. - este vreo diferență între mine care cred în Dumnezeu și cel care nu crede?

Să ne schimbăm prin înnoirea minții, ca să vedem voința lui Dumnezeu. Ce trebuie să schimb în viața mea?

Trebuie să ne cunoaștem pe noi înșine.

Ce vreau de la creștinism?

Ce așteptări am de la Biserică?

Ce am eu bun în mine? Ce har am eu de la Dumnezeu și trebuie să-l valorific?

Pericolele cele mai des întâlnite, care împiedică găsirea răspunsurilor, sunt: descurajarea, lipsa motivației, absența iubirii, existența diavolului.

Ce vreau să-i cer lui Isus?

Un moment în care să fim doar noi, să ne ascultăm vocea sufletului fără a fi bruiați de alte evenimente, să lăsăm pentru un moment grijile și să ne regăsim, cred că este cel mai benefic mod de a intra în legătură cu Dumnezeu, care ne ascultă mereu fără a aștepta nimic în schimb. Dumnezeu ne-a creat, iar noi avem nevoie (în permanență) de el.

Formarea noastră a fost călăuzită de îndemnul fericitului Ioan Paul al II-lea "Nu vă temeți, deschideți larg porțile inimii lui Cristos!", pe care celebrându-l în ziua de 22 octombrie, ni l-am redescoperit ca prieten, părinte și fericit.

Fericite Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi!

Ema-Bianca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 octombrie: Luncani: Formare și meditație


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat