Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Siret: Bicentenarul Parohiei "Nașterea Sfintei Fecioare Maria"

În prima jumătate a secolului al XIV-lea, Siretul a luat locul Milcoviei și a devenit cel mai important centru al catolicismului de la est de Carpați.

Aici franciscanii au întemeiat o mănăstire situată la poalele Dealului Horaițul Înalt, pe malul stâng al Pârâului Târgului, care este amintită pentru prima dată într-o cronică a ordinului din 12 februarie 1326.

Ulterior, în jurul mănăstirii s-a născut o așezare locuită de o populație de rit catolic formată din germani, polonezi și poate câțiva unguri.

Pe lângă mănăstire a funcționat o școală latinească, în care tradiția spune că au învățat carte fiii doamnei Margareta Mușata, viitorii domni Petru și Roman.

La mijlocul secolului al XIV-lea, pe malul drept al râului Siret existau două așezări omonime, una locuită de români, care era centrul formațiunii statale românești Valahia Mică (Walachia Minor) și alta locuită de catolici aflată în apropierea mănăstirii franciscane.

Locuitorii așezării catolice s-au organizat într-o parohie care avea hramul Adormirea Maicii Domnului (Uspenia, cum îi ziceau românii).

Tradiția susține că prima doamnă a Moldovei, Maria, soția lui Dragoș Vodă (1352-1354), care era catolică, a construit o biserică pentru coreligionarii săi. Aceste așezări au fost unite de Sas Vodă (1354-1358) și astfel s-a născut Siretul Vechi sau Târgul Siretului, prima capitală a Moldovei medievale.

La 9 martie 1371, la Siret a fost înființată o episcopie catolică, care a devenit prima episcopie canonică din Moldova medievală.

Între anii 1377 și 1380, cu sprijinul doamnei Margareta Mușata, a fost construită o mănăstire dominicană, în a cărei biserică a fost înmormântată Doamna Siretului, mama primilor doi voievozi mușatini.

Prima comunitate catolică din Siret a dăinuit până în anul 1573, când mănăstirile catolice au fost distruse, episcopia desființată, iar catolicii alungați din ordinul lui Ion Vodă cel Cumplit (1572-1574).

La începutul toamnei anului 1775, partea de nord-vest a Moldovei a fost ocupată de austrieci. Odată cu trupele austriece, în noua achiziție teritorială a Imperiului Habsburgic, s-au așezat și primii catolici.

În anul 1775 a fost înființat pentru militarii austrieci Capelanatul Militar Romano-Catolic de Siret în frunte cu preotul militar Antonius Nagy.

După un deceniu, în anul 1786, capelanatul militar este transformat în capelanat civil, care aparținea de Decanatul Romano-Catolic Cernăuți și Arhiepiscopia Romano-Catolică de Lemberg.

Pentru oficierea cultului, militarii austrieci au construit o capelă din lemn în apropierea școlii de căpetenie, pe locul unde este astăzi casa parohială romano-catolică.

La cererea credincioșilor romano-catolici din Bucovina, împăratul Franz I (1792-1835), prin decret imperial, a înființat parohiile: Siret, Suceava, Sadagòra, Istenseghits (Țibeni) și Andreasfalva (Măneuți).

Primul paroh la Siret a fost capelanul Josef von Nitzki. La înființare, Parohia Siret număra 1.478 credincioși, care locuiau în oraș și în 26 de sate din Districtul Siret.

Actuala biserică a fost construită între anii 1823 -1824 în timpul păstoririi preotului Josef Rybitczka și a fost consacrată la 8 septembrie 1826 de către arhiepiscopul de Lemberg Andreas Graf von Skrabel Ankwicz. Hramul bisericii a fost stabilit pentru 8 septembrie, dată la care catolicii sărbătoresc Nașterea Sfintei Fecioare Maria.

La început parohia era exclusiv germană. Ulterior, ca urmare a creștere a populației de etnie poloneză, parohia a devenit mixtă, germano-poloneză. În perioada bucovineană parohia a fost păstorită de 17 preoți dintre care nouă preoți polonezi, șase preoți germani, un preot ceh și un preot ungur.

În perioada interbelică parohia a rămas o parohie mixtă și a fost păstorită de șase preoți, patru preoți de etnie poloneză și doi preoți de etnie germană.

După Exodul germanilor din anul 1940, Parohia Siret a devenit o parohie poloneză. Ulterior, din cauza căsătoriilor mixte, parohia a devenit o parohie mixtă în care trăiau polonezi, germani, români și ucraineni.

În perioada comunistă parohia fost păstorită de 11 preoți dintre care șapte preoți români, trei preoți de etnie poloneză și un preot de etnie germană. Din scriptele parohiei rezultă că în anul 1989 s-au înregistrat opt căsătorii, zece botezuri și 11 înmormântări. Scepticii prevesteau apusul parohiei, spre bucuria autorităților.

După anul 1989 parohia a cunoscut o adevărată renaștere. Biserica a fost restaurată în interior, au fost restaurate bisericile din filiale a fost construită o capelă pentru credincioșii din satul Vășcăuți, iar numărul credincioșilor a crescut semnificativ.

Pentru sărbătorirea bicentenarului, sub conducerea preotului Irinel Iosif Iosub, biserica a fost restaurată în exterior, a fost finalizată construcția așezământului dominican, a fost construită o grotă la Vicșani, a fost așezată o statuie a Sfintei Fecioare în piața bisericii și a fost construit un oratoriu în curtea casei parohiale.

În anul 2010, parohia avea 281 de familii cu 803 suflete, iar în parohie au fost înregistrate trei căsătorii, patru botezuri și șase înmormântări.

În cele peste două secole de existență, parohia fost păstorită de zece capelani, 41 de preoți și 27 de cooperatori. Parohia a cunoscut 15 vizite episcopale și a dat Bisericii Catolice șapte persoane consacrate, iar în cimitirul din Siret odihnesc opt preoți, dintre care unul a fost decan.

Noi am scris o istorie a parohiei cu scopul de a salva de la uitare un capitol interesant din istoria Bisericii Catolice din Bucovina și din istoria orașului natal.

În încheiere mulțumesc lui Dumnezeu pentru cinstea de a scrie aceste rânduri și să dea Domnul ca Parohia Romano-Catolică Siret să dăinuie peste milenii.

Prof. Franz Pieszczoch, pensionar


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat