Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pralea: Primiția părintelui Nicolae Zamfirache

În duminica a XXX-a, cu o zi înainte de a împlini 29 ani, părintele Nicolae Zamfirache a celebrat prima Liturghie în satul natal, la 23 octombrie 2011. Înconjurat de 10 preoți, familie și călugări capucini, în fața întregii comunități părintele Nicolae a adus mulțumire Domnului pentru darul primit. A fost o zi de mare sărbătoare, bucurie, emoții și lacrimi de fericire.

În cadrul predicii, părintele Benone Lucaci a subliniat ce este preoția, ce este preotul și cine este preotul. "Preotul este un alter Christus" un alt Cristos, sau, după cum afirmă Sfântul Părinte în exortația apostolică Pastores dabo vobis, preotul este "semnul" și "memorialul" prezenței și acțiunii permanente a lui Isus printre noi, este o dovadă a faptului că Isus Cristos este viu și prezent în mijlocul oamenilor, că gesturile și cuvintele preotului sunt acelea prin care Cristos îi salvează și astăzi pe oameni. este un mister sau pentru unii, un om al paradoxului. Preotul este un om fără patrie, fără o lume care să-i aparțină, fără puteri pământești. Și totuși, el este cetățean al oricărei țări, ambasador pe orice tărâm, fondator de case etc. Omul care fuge de lume și totuși aleargă în întâmpinarea lumii pentru a o salva. Este acela care urăște păcatul și totuși este mereu în căutarea păcătoșilor, este prietenul celor disperați, al celor ce suferă.

Pentru cei care nu au credință, preotul este într-adevăr o enigmă, este ceva de neînțeles. Misterul preotului nu poate fi acceptat decât în lumina credinței, la fel ca și Euharistia: fără credință rămânem doar la aparențe. Pentru cel care nu crede, în Euharistie este vorba doar de o bucățică de pâine și un pic de vin; la fel, pentru acesta preotul nu este decât un om straniu, într-o situație ciudată cu o îmbrăcăminte deosebită.

Preotul este omul jertfei, omul sacrificiului.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul sfintei Preoții și ne rugăm mereu pentru noi lucrători în secerișul său. Domnul să binecuvânteze efortul tuturor celor care s-au ocupat de formarea părintelui primițiant și să dea răsplată cuvenită bunului păstor părintelui Anton Dănculesei.

Pr. Richard-Vasilică Toth

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 octombrie: Pralea: Primiția părintelui Nicolae Zamfirache


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat