Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Familia, indiferent de provocări

Duminică, 23 octombrie 2011, pentru câteva familii de români catolici, care lucrează la Roma, va rămâne o dată de referință, deoarece, în cadrul sfintei Liturghii din această zi, au celebrat 10, respectiv, 15, 20, 25 și chiar 30 de ani de căsătorie.

Inițiatorul acestui proiect, pr. Isidor Iacovici, parohul comunității de români catolici din Roma, nu a făcut un secret din faptul că ideea i-a venit în urma participării la cursurile de formare pentru preoți, cursuri care au avut loc în vară la Seminarul "Sf. Iosif" din Iași, dar și inspirat de Anul Familiei care se desfășoară în această perioadă în Dieceza de Iași.

Momentul a fost emoționant și pentru faptul că, spre deosebire de acum 10, respectiv, 15, 20, 25 și chiar 30 de ani, nu mai eram doar noi doi, alături de rude, ci de data aceasta, alături de noi, au fost copiii noștri, cei pentru care, la momentul respectiv, am promis că-i vom primi cu dragoste, dacă Dumnezeu va binevoi să ni-i dea.

A fost pentru noi și un moment de bilanț. Părintele Isidor, la predică, ne-a vorbit despre Isus care "a venit la ai săi, dar ai săi nu l-au primit" (In 1,11), dar și despre Isus care "creștea în înțelepciune, statură și har, înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor" (Lc 2,52).

"Ai săi", spunea părintele, suntem noi, cei botezați, sunt familiile, dar l-am primit noi și îl primim noi cu adevărat pe el, sub orice formă ar veni la noi? Îl primim în copiii pe care Dumnezeu ni-i trimite, în soțul sau soția alături de care suntem chemați să împărtășim darul iubirii? Și apoi, copiii noștri, cresc asemenea lui Isus, în înțelepciune, statură și har, înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor? Sunt ei edificați în creșterea lor de exemplul părinților? Cum cresc copiii noștri astăzi? Nu cumva cresc doar în statură, fără a mai crește și în înțelepciune și în har?

Evenimentul a fost celebrat de către șase familii la biserica din Grotte Celoni și de către trei familii la biserica "San Vitale".

La sfârșit, părintele Isidor a dăruit celor care sărbătoreau jubileul de argint câte o binecuvântare specială din partea Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, iar celorlalte familii, icoane cu Preasfânta Fecioară Maria, Regina familiei, cu fericitul Ioan Paul al II-lea, care a iubit atât de mult familia, câte un rozariu pentru cei doi soți și ciocolată pentru copii.

Sfântă Familie de la Nazaret, tu ai fost emigrantă în Egipt, asemenea nouă care suntem împrăștiați în toate colțurile lumii. Tu ai simțit bucuria, dar și greutățile vieții de familie, ocrotește și însoțește familiile noastre cu prezența mereu iubitoare a lui Isus, cel care ne-a unit, ne dă forță, ne ridică atunci când am căzut, dar pe care dorim să-l întâlnim într-o zi în împărăția lui!

Fam. Mihai și Marina Balașcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 octombrie: Roma: Familia, indiferent de provocări


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat