Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Monseniorul Filoni despre Ziua Mondială a Misiunilor: Să privim la cele 5 miliarde de persoane care nu cunosc Evanghelia

Era în anul 1926 când Opera Propagării Credinței i-a sugerat lui Pius al XI-lea o Zi anuală în favoarea activității misionare a Bisericii universale. Cererea a fost acceptat cu bucurie și anul următor, în 1927, a fost celebrată prima Zi Misionară Mondială, stabilind ca aceasta să aibă loc în fiecare penultimă duminică din octombrie, recunoscută tradițional ca lună misionară. Roberto Piermarini (de la Radio Vatican) l-a întrebat pe prefectul de la Propaganda Fide, arhiepiscopul Fernando Filoni, ce idei de reflecție oferă poporului lui Dumnezeu tema aleasă în acest an de Benedict al XVI-lea pentru Ziua care se celebrează astăzi: "Așa cum m-a trimis Tatăl, așa vă trimit și eu pe voi", luată din Evanghelia lui Ioan:

R. - Alegerea acestei teme a Sfântului Părinte are desigur ca referent - înainte de toate - pe Tatăl, pentru că există o misiune care vine de la Dumnezeu, este încredințată lui Isus și Isus - la rândul său - o încredințează oamenilor: acești oameni sunt Apostolii și Apostolii o încredințează succesorilor lor, deci Bisericii. Se vede acest lanț care pornește ca inel de la Dumnezeu și desigur ajunge la oameni. Apoi istoria ne permite să ducem această veste în toate locurile și în toate națiunile. Până când există un om care nu cunoaște Evanghelia, care nu cunoaște iubirea lui Dumnezeu, devine esențial pentru Biserică și îndeosebi pentru Congregația noastră să ducem vestea Evangheliei chiar acestui ultim frate: "Așa cum m-a trimis Tatăl, așa vă trimit și eu pe voi". Biserica se află astăzi la acest punct, să fie trimisă pentru a realiza porunca lui Isus.

Î. - Excelență, dicasterul dumneavoastră este destinatar al primei evanghelizări. Dar ce semnificație asumă astăzi Ziua Misionară Mondială în contextul noii evanghelizări?

R. - Noua evanghelizare privește îndeosebi la cel care deja a primit și cunoaște Evanghelia sau care oricum deși a primit-o - de exemplu în sacramentul Botezului - de acum aproape că a uitat-o, care să nu spunem că o ignoră. În schimb, Ziua Misionară este prima evanghelizare, așa cum a spus Conciliul al II-lea din Vatican în decretul Ad gentes: "Misiunea primară a Bisericii rămâne aceea a vestirii". Însă, împreună cu vestirea se face și re-evanghelizarea celui care a primit-o. Ca dicaster noi suntem angajați să ajungem la cei 5 miliarde de oameni care nu cunosc Evanghelia și pentru noi devine primară această finalitate.

Î. - Colectele care se fac în această Zi vor avea o destinație deosebită?

R. - Colectele din Ziua Misionară iau în considerare toate activitățile misionare, de la evanghelizare la implantatio a Bisericii acolo unde nu există și asumând toate proiectele pentru a duce înainte evanghelizarea. Deci este vorba de colecte care ajută la crearea diecezelor, la formarea clerului, la formarea călugărițelor, pentru a da această structură și toate elementele necesare pentru ca să trăiască viața Bisericii, viața evanghelizării, viața liturgică: deci construirea de biserici și, împreună cu bisericile, formarea copiilor și a tinerilor prin școli, adesea primare, adesea secundare, și în unele cazuri și universitare. Acest ajutor este dat și întregii realități umane, deci promovării bărbatului, a femeii, a copiilor și îngrijirii sănătății... Așadar, o lume imensă care este atinsă de generozitatea creștinilor, care participă în acest mod concret la acea vestire a Evangheliei pe care ei nu o fac direct. Apoi avem persoane care se angajează direct ca misionari (bărbați, femei, persoane consacrate, laici) în evanghelizare și apoi există acest sprijin material pentru ca această vestire să poată ajunge peste tot. Participarea, și cu o ofertă, devine importantă. Este un pic ca obolul văduvei: nu va salva, dar va ajuta foarte mult mântuirea lui Dumnezeu și opera de ajutor este a tuturor.

Î. - Papa a convocat duminica trecută "Anul credinței", care va începe în octombrie 2012, pentru a da impuls reînnoit - a afirmat el - misiunii întregii Biserici. Excelență, cu ce spirit priviți la acest An?

R. - Privesc cu spirit plin de speranță, mai ales pentru evanghelizare, suntem în ajunul Zilei Misionare Mondiale și Papa a ales tocmai acest timp pentru a anunța acest "An al credinței". Papa spune că "credința trebuie vestită cu bucurie în timpul nostru". Este o credință care trebuie să ajungă la aceia care deja o cunosc, dar și la aceia care nu o cunosc. Această convocare are loc în luna octombrie, o lună încărcată cu atâtea semnificații: faptul că Ioan al XXIII-lea a demarat Conciliul chiar la 12 octombrie; faptul că în această perioadă în mod normal este ales și ca moment al Sinoadelor - și cel pentru Africa a avut loc în octombrie. În cele din urmă, faptul că Papa acum anunță acest an în luna octombrie, în acest context - spune însuși Papa - și tocmai în vederea Zilei Misionare Mondiale. Acest lucru amintește de justa dimensiune universală nu numai a noii evanghelizări, ci a unei noi evanghelizări în armonie - a spus el - cu acea misiune ad gentes care este tipică, proprie a Congregației noastre.

Î. - Cu ce spirit vă pregătiți să-l însoțiți pe Papa, ca prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, în următoarea călătorie a lui Benedict al XVI-lea în Benin în luna noiembrie?

R. - Am avut o perioadă de pregătire pentru a doua Adunare specială pentru Africa. Papa a mers în Africa pentru a încredința "Instrumentum laboris", care trebuia să-i pregătească pe episcopii africani pentru acest eveniment. Apoi am avut momentul celebrativ aici la Roma și acum este momentul conclusiv: Papa merge în Benin tocmai pentru a încredința Exortația Apostolică drept rod, drept concluzie a acestei perioade pregătitoare și celebrative. Și face asta chiar în ținut african, în slujirea reconcilierii, a dreptății și a păcii de care acest continent într-adevăr are nevoie. Desigur, expresia biblică ce a însoțit Sinodul - "Voi sunteți sarea pământului, voi sunteți lumina lumii" - devine și încredințarea a ceea ce Biserica este chemată să facă în continent. (mg)

(După news.va, 23 octombrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat