Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Totus tuus pentru totdeauna

În comemorarea liturgică a Fericitului Ioan Paul al II-lea

Pr. Mario Piatti, ICSM

Ioan Paul al II-lea a fost un Papă sfânt nu prin impactul mediatic sau prin extraordinara sa capacitate de comunicare, ci prin misterul care a avut loc, din zi în zi, în inima sa, transformată în Inima lui Isus și a Preasfintei Maria. Sfânt nu pentru că a cucerit simpatia oamenilor, ci pentru că s-a lăsat cucerit de Cristos.

În discuțiile vii care se împletesc între Isus și interlocutorii săi - așa cum sunt prezentate, îndeosebi în Evanghelia lui Ioan - se schițează, cu claritate crescândă, identitatea reală a Domnului. El este om adevărat, complet "înrudit" cu noi, în toată fragilitatea condiției noastre (în afară de păcat, așa cum va preciza Scrisoarea către Evrei); și, pe de altă parte, aparține total lumii lui Dumnezeu: vorbește despre Tatăl cu o familiaritate care îi descumpănește pe adversarii săi; săvârșește "semne" și minuni care pot fi atribuite numai lui Dumnezeu. Cu ironie subtilă, în a patra Evanghelie, tocmai opozanții cei mai tari și îndârjiți, cu întrebările lor provocatoare și cu contestațiile lor, contribuie ca să ne facă cunoscută persoana lui Isus, revelându-i identitatea de Om adevărat și de Dumnezeu adevărat. "Cine ești tu? Ce spui despre tine însuți?" îl întreabă pe Domnul. "Care sunt originile tale? Cu ce autoritate acționezi?".

Și noi suntem invitați să reflectăm și să ne întrebăm cu privire la "ascendența" noastră, cu privire la "trunchiul sfânt" din care provenim. De fapt, există ceva și în viața noastră care nu este cuantificabil conform criteriilor și parametrilor umani și pământești; adică ceva care nu se poate circumscrie în cadrul limitelor inteligenței noastre și care scapă de investigațiile cele mai îngrijite, nici nu se poate conduce pur și simplu la părinții noștri sau la datele sărace înregistrate în registrul de stare civilă. E vorba de acea scânteie, unică și irepetabilă, de Providență și de Iubire care ne generat, prin care suntem ceea ce suntem, dincolo de - sau mai bine zis prin - împletirea omenității noastre, formată din oase, mușchi, fâșii de dorințe, de pulsiuni și de pasiuni, care marchează și condiționează indiscutabil ființa noastră, dar nu reușesc să o încarcereze și nici să o epuizeze. Drumul existenței noastre este ca o întoarcere progresivă la izvorul din care am apărut. Este redescoperirea rădăcinilor noastre, este un "reditus", adică o întoarcere la sânul Celui care ne-a creat și care ne așteaptă în veșnicie.

Ioan Paul al II-lea, declarat de acum fericit, a voit să pună expresia "Totus tuus" pe propria stemă pontificală: Totus tuus, adică în întregime al Fecioarei, posesie a acelei Inimi binecuvântate și Neprihănite care a fost în întregime a lui Dumnezeu și care, de aceea, s-a dăruit total și fiilor săi. Aceea este "ascendența" cea mai adevărată, cea mai umană, cea mai sfântă: Fecioara Maria. Aceea este rădăcina fericită care ne-a generat, la picioarele pomului Crucii, și care continuă să germineze în istorie, vizitându-ne ca Har și ca lumină de speranță creștină.

"Cine mă vede pe mine îl vede pe Tatăl", a spus Isus discipolilor săi. În trăsăturile acelui Papă de neuitat se puteau observa trăsăturile proprii ale Mamei noastre cerești: bunătatea sa inefabilă, dulceața sa, candoarea sa limpede, caritatea sa sublimă. "Totus tuus": așa încât să se facă mic cu cei mai mici, iubiți și căutați mereu cu duioșie, în mod patern; "totus tuus" pentru a fi solidar cu cei săraci, cu cei bolnavi, cu victimele violenței, ale războiului, ale catastrofelor naturale; "totus tuus" pentru a se face "tovarăș de călătorie" al tinerilor, cărora Papa le-a dedicat spațiu larg de timp și cele mai bune energii ale sale și cu care a împărtășit experiențe extraordinare, în toate continentele. "Totus tuus" pentru a merge, umăr la umăr, cu familiile din societatea de astăzi, adesea în criză și care au nevoie de referințe sigure și de călăuze înțelepte și luminate.

Inima lui Cristos și Inima Mamei sale sunt singurul criteriu de lectură credibil pentru a încerca să înțelegem viața lui Ioan Paul al II-lea. Sfințenia este un mister care nu poate fi cuprins de ochii lumii: ceva se percepe în exterior, se percep roadele, dar este infinit mai mult ceea ce rămâne ascuns, ca rădăcini de iubire care se înfig în terenul bun al Harului. A fost un Papă sfânt nu prin impactul mediatic sau prin extraordinara sa capacitate de comunicare, ci prin misterul care a avut loc, din zi în zi, în inima sa, transformată în Inima lui Isus și a Preasfintei Maria. Sfânt nu pentru că a cucerit simpatia oamenilor, ci pentru că s-a lăsat cucerit de Cristos.

Într-o lume care se emoționează cu ușurință, dar care uită în grabă, este deosebit de necesar să învățăm lecția de viață și de credință a Papei Wojtyla. Răspunsul cel mai frumos, la valul puternic de iubire pe care el l-a produs în istorie, este angajarea reînnoită a vieții noastre. Dacă și noi ne lăsăm cuceriți de Cristos; dacă, asemenea acelui Episcop venit în anul 1978 "dintr-o țară îndepărtată" și fiecare din noi - oricât de păcătos ar fi - poate să spună "Totus tuus" Fecioarei Maria, atunci suntem pe drumul cel bun și exemplul, sacrificiul eroic, slujirea neobosită adusă Bisericii și lumii de către Ioan Paul al II-lea nu au fost zadarnice.

Articolul a fost publicat de părintele Mario în "Maria de Fatima", revistă a Familiei Inimii Neprihănite a Mariei.

(După Zenit, sâmbătă 22 octombrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat