Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cei trei sfinți noi

Sunt trei sfinți noi pe care Benedict al XVI-lea îi proclamă duminică printr-o celebrare în piața Sfântul Petru: Alois Guanella (1842-1915), Guido Maria Conforti (1865-1931) și Bonifacia Rodriguez Castro (1837-1905). Guanella este fondatorul Congregației "Slujitorii carității" și al Institutului "Fiicele Sfintei Maria a Providenței". Conforti a dat naștere Societății pioase a Sfântului Francisc Xaveriu pentru misiunile externe; Rodriguez Castro este fondatoare a Congregației "Slujitoarele sfântului Iosif".

Alois Guanella. Așa de puternică era "mania" lui de caritate încât despre el spuneau: "Ori este un sfânt ori este un nebun". Paul al VI-lea l-a proclamat fericit la 25 octombrie 1965. Fondator al "Fiicelor Sfintei Maria a Providenței" și a respectivei ramuri masculine, "Slujitorii carității" (opera don Guanella), a fost deja în viață sfântul celor marginalizați, al tinerilor, al bolnavilor, al bătrânilor, al retardaților mentali, al celor diferiți, al suferinzilor în general. Acestor "fii" a dedicat întreaga sa atenție de părinte și de păstor. Figură extraordinară de educator - proiectul său educativ bazat pe sistemul prevenirii este de o modernitate surprinzătoare - părintele Guanella a știut să conjuge în Opera sa spiritualitatea și caracterul concret, reflecția și acțiunea, conform stilului samariteanului milostiv. În asta este forța "rețetei" sale, a carismei sale. Învățăturile sale - o adevărată pedagogie a carității, a iubirii, a toleranței - ar putea rezolva, dacă sunt aplicate, mai mult de un episod de insalubritate, de egoism social, de neînțelegere și de indiferență la care ne este dat să asistăm zilnic. "Slujirea noastră - scria el - are ca scop mântuirea, binele, sfințirea sufletelor; are ca scop, bun mijloc pentru primul scop, și ușurarea necesităților corporale, internarea celor părăsiți și nevoiași pentru care lumea nu are o bucurie și un zâmbet". S-a născut la Fraciscio de Campodolcino (Sondrio) în anul 1842 și a murit la Como în anul 1915. Hirotonit preot în 1866, timp de nouă ani a desfășurat funcțiile de paroh de țară, apoi s-a transferat la Torino, alături de don Bosco, căruia timp de trei ani i-a fost colaborator apropiat. Apoi a întreprins drumul său. Astăzi moștenitorii spirituali ai părintelui Guanella continuă opera fondatorului în 192 de case de asistență și de primire gestionate în ansamblu de ramura masculină sau feminină și răspândite în Italia și în străinătate.

Guido Maria Conforti. Episcop și misionar: iată "titlurile" mai nemijlocite ale acestui nou sfânt, proclamat fericit în 1996 de Ioan Paul al II-lea. Arhiepiscop de Ravenna în 1902, la numai 37 de ani (s-a născut la Parma, fracțiunea Ravadese, în anul 1865), monseniorul Conforti după mai puțin de doi ani a trebuit să renunțe la funcție datorită problemelor de sănătate. Sănătatea șubredă va fi "crucea" care îi va marca viața și chiar mâhnirea lui: pentru că l-a împiedicat, încă de tânăr să-și realizeze visul său: să devină misionar, în Orient, pe urmele lui Francisc Xaveriu. Însă o "cruce" care nu-l împiedică să dedice tot ceea ce-i rămâne din suflet și fibră în dubla activitate de păstor și fondator. Nefiind acceptat, datorită condițiilor fizice șubrede, de nici un institut misionar, fondează el unul: Societatea Pioasă a Sfântului Francisc Xaveriu pentru misiuni externe, așa este denumirea actuală. Institutul este recunoscut de drept pontifical în 1921, când misionarii xaverieni lucrează deja în China și unul dintre ei, Luigi Calza, ales episcop, conduce vicariatul apostolic din Chengchow. Între timp Conforti, numit de Papa Pius al X-lea coadiutor de Parma, i-a urmat în decembrie 1907 episcopului Magani și conduce dieceza cu titlu personal de arhiepiscop. O activitate pe care o va duce înainte cu fervoare până la moarte, la 5 noiembrie 1931, însă nu înainte de a fi voit să realizeze visul său: călătoria în China, în anul 1928, pentru a-i vizita și a-i îmbrățișa pe misionarii săi și să cunoască tânăra Biserică crescută printre dificultăți și sacrificii de tot felul, inclusiv martiriul. "Misiunea ad gentes a fost unul din punctele fundamentale ale acțiunii apostolice a lui Guido Maria Conforti. A duce tuturor lumina lui Cristos a fost angajarea care i-a orientat toată viața. El a putut să trăiască în plinătate cele trei situații în care se desfășoară unica misiune evanghelizatoare a Bisericii: îngrijirea pastorală a Bisericii locale, angajarea pentru misiunea ad gentes și evanghelizarea celor care au pierdut simțul credinței" (Ioan Paul al II-lea). Astăzi misionarii xaverieni au devenit o Congregație internațională. Au 169 de case și misiuni răspândite în lume.

Bonifacia Rodriguez Castro. Noua sfântă s-a născut la Salamanca în anul 1837 într-o familie modestă dar profund creștină, cu părinții care desfășurau mici lucrări de croitorie. În anul 1874, în același oraș spaniol, grație ajutorului iezuitului Francisco Javier Butiny?, a fondat "Slujitoarele Sfântului Iosif", congregație care actualmente are casa generală în Italia și 90 de case în Spania și în alte țări. Carisma institutului, lăsată ca testament spiritual de fondatoare și dus înainte de "fiicele" sale se rezumă în acest program simplu: "Conform modului de viață al lui Isus din Nazaret, să lucreze cu Maria și Iosif, căutând sfințirea celuilalt și sfințirea proprie în rugăciune și în muncă, evanghelizând și promovând tineretul muncitor și sărac". De fapt, Bonifacia cunoștea îndeaproape lumea muncii, mai ales problemele tinerilor, îndeosebi ale muncitoarelor, pentru că ea însăși imediat după ce a terminat școala, pentru a ajuta familia a început să muncească propriu-zis, confecționând frânghii și pasmanterie. În laboratorul său ajung alte tinere, atrase de stilul de viață al Bonifaciei care alternează lucrul cu rugăciunea și apostolatul social în slujba altor muncitoare. Se naște Asociația Mariei Neprihănite și a Sfântului Iosif din care apoi, între diferite vicisitudini, va lua naștere și formă congregația călugărească recunoscută de drept pontifical de Leon al XIII-lea în anul 1901. Bonifacia moare în orașul spaniol Zamora la 8 august 1905, venerată ca o sfântă. În anul 2003 Ioan Paul al II-lea a declarat-o fericită. (P.I.)

(După agenția SIR, sâmbătă, 22 octombrie 2011)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat