Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Oră de adorație cu Regina Misiunilor

Un grup de studenți catolici au experimentat bucuria intimității cu Dumnezeu, în fața lui Isus euharisticul, expus spre adorare, rugându-se pentru misiuni împreună cu Sfânta Fecioară Maria, Regina Misiunilor, la oratoriul "Dominic Savio", joi, 20 octombrie 2011.

Luna octombrie este luna rozariului și luna misiunilor un prilej deosebit pentru studenții catolici, din oratoriul "Dominic Savio", care s-au adunat în jurul altarului, joi, 20 octombrie 2011, pentru a-l adora pe Isus, în Sfânta Taină, însoțiți de preoți profesori din cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică: Iosif Enășoae și Iosif Iacob.

Tema Zilei Misionare Mondiale din acest an este centrată asupra urgenței evanghelizării în lumea globalizată, motiv pentru care tinerii au dorit ca acest moment să fie unul special în care să-i aducă cultul lor de adorare lui Isus euharisticul, într-un mod cu totul inedit. Mai întâi au intonat cântecul Tineri voi, prin care și au reamintit că Domnul îi trimite în misiune, după care a urmat recitarea rozariului misionar, acea cunună de trandafiri atât de dragă Reginei sfântului rozariu. În lanțul de iubire al celor cinci mistere, dedicate Reginei misiunilor, au fost cuprinse în mod sintetic evocarea suferințelor și nevoilor lumii, precum și invocarea ajutorului Domnului și pentru toți misionarii ce lucrează în teritoriile de misiune, mai ales acolo unde există urgența evanghelizării și reevanghelizării.

Caracterul misionar al adorației a fost evidențiat într-un mod aparte prin diferite simboluri; fiecare decadă a rozariului, compusă din lumânări aprinse, era însoțită de o floare având culoarea simbolică continentului pentru care era intenția rugăciunii, adică: galben pentru Asia, roșu pentru America, verde pentru Africa, albastru pentru Oceania și alb pentru Europa. Culorile variate ale crizantemelor cu brumă ne îmbia la contemplarea frumuseții chipului Maicii Domnului, așa cum este reprezentată și cinstită de creștinii din întreaga lume, într-o diversitate de imagini, culori și veșminte.

Astfel, împreună cu frații din Asia, am admirat-o pe Sfânta Fecioară Maria, japoneză, în coloritul viu al îmbrăcămintei locale, Cea care se îngrijește și de misionarii activi (între hinduiști, budiști și confucianiști) pe meleagurile continentului în care a trăit și ea, acum 2000 de ani.

Într-un alt moment am contemplat o pe Sfânta fecioară Maria de la Guadalupe sau la Guadalupana, așa cum cu bucurie și mândrie sfântă o numesc mexicanii. Sub mantia sa ocrotitoare își găsesc refugiu și toți misionarii, în munca lor grea și plină de primejdii.

La al treilea mister ne-am ațintit privirea asupra Maicii Domnului cu pruncul în brațe, îmbrăcată în ținuta specific africană, Cea care îi mângâie pe toți cei ce suferă din cauza sărăciei și a războaielor ce însângerează pământul bogat și înfrumusețat de verdele pădurilor tropicale.

Deosebită prin ținuta vestimentară și decorul specific a fost și imaginea Preacuratei venerată într-un sanctuar marian din Oceania, acel continent unde nenumăratele insule păstrează încă propriile tezaure de înțelepciune necreștine.

În final am venerat icoana Mamei cerești ca Doamnă a tuturor popoarelor, așa cum s-a revelat unei persoane, la Amsterdam, în anul 1945. Sub picioarele ei se află întreg globul pământesc din care dorește să facă o singură familie unită de dragoste frățească în adorarea lui Isus euharisticul, al singurului și adevăratului Dumnezeu și Mântuitor al lumii.

Tinerii prezenți au conștientizat mai mult faptul că numai dintr-o relație de intimitatea cu Isus, numai din rugăciune, izvorăște forța iubirii și slujirii aproapelui, iar spre final s-a recitat Rugăciunea tinerilor misionari, repetând cuvintele: Iată-mă! Trimite-mă pe mine!.

Domnul are nevoie de colaborarea noastră și ne interoghează: "Dar cum vor chema numele aceluia, în care n-au crezut? Și cum vor crede în acela de care n-au auzit? Și cum vor auzi fără propovăduitor? Și cum vor propovădui dacă nu sunt trimiși?" (Rom 10,14-15).

Asemenea Mariei, Regina misiunilor, care a mers în coliba unui preot păgân, asiatic, întins pe o rogojină și consumat de lepră, promițându-i apa botezului și paradisul și trimițându-i misionarul italian Busolin, ce ne oferă mărturia acestui fapt, putem să mergem și noi pe drumurile vieții cotidiene purtând bucuria, speranța și mântuirea adusă de Cristos, trăind în mod euharistic întreaga săptămână, tot anul, toată viața.

Regina misiunilor, roagă-te pentru noi!

Sr. Iosefina Rediu, CIN

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 octombrie: Iași: Oră de adorație pentru Regina Misiunilor la oratoriul "Dominic Savio"


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat